LJUBAV NEMA GRANICE: Priča ALBANCA I SRPKINJE iz napuštenog sela obišla ceo svet
Selo Vaganeš na istoku Kosova i Metohije, Foto: Youtube printscreen

DIRLJIVO

LJUBAV NEMA GRANICE: Priča ALBANCA I SRPKINJE iz napuštenog sela obišla ceo svet

Humani čovek smatra da nema ništa čudno u tome što kao Musliman i Albanac pomaže straroj, pravoslavnoj Srpkinji

Objavljeno: 04.12.2020. 21:11h

Da humanost ne poznaje granice, ni etničke, ni verske ni ratne, živi dokaz su Albanac Fadil Rama (54) i devedesetdvogodišnja Srpkinja Blagica Dičić.

Jedva pokretna starica jedini je stanovnik napuštenog sela Vaganeš na istoku Kosova i Metohije, ali bez obzira na to, obišla je celu planetu. Zajedno sa svojim „trećim sinom“ postala je svetski čovek. O kojoj priča cela zemaljska kugla.

Kako treba da izgleda dijalog Beograda i Prištine Blagica i Fadil pokazuju na ličnom primeru svake nedelje, i tako već godinama, decenijama.

Dovoljno da o tom prijateljstvu, brizi i pažnji počnu da govore nakon domaćih i najveći svetski mediji poput „Asošijeted presa“, „Vašington posta“, „ABS njuza“ i drugih... Nažalost, Blagici nije trebala pandemija kovida 19 da bi spoznala šta znači život u izolaciji.

Neustrašiva starica već tri godine živi sama u svojoj dotrajaloj zidanoj kući od kako ju je napustio najmlađi sin Slobodan, koji se s nepokretnom suprugom preselio u obližnju Kosovsku Kamenicu.

Stariji naslednik Đorđe živi u Beogradu, ali, kako prenosi „AP“, nema sobu u glavnom gradu Srbije da bi skućio svoju majku. Blagica ne pamti kad se poslednji put videla sa Đorđem, dok je Slobodan retko kad poseti.

Pre rata na Kosovu u njenom selu Vagneš, na 45 kilometara od Prištine, živelo je više od 200 ljudi. I svi su otišli. Nema više čak ni vode za piće.

Jedini čuvar života u ovom opustošenom mestu je Blagica. Na sreću, ima još ko i nju da čuva. Albanac Fadil Rama dolazi joj dva puta nedeljno iz komšijskog sela Strezovce.

Donosi joj hranu, vodu, kuva joj, sprema kuću, cepa drva, loži vatru, razgovara, druži se sa njom... Kao pravi naslednik.

- Nemam dva sina nego tri. Fadil je jedan od njih. Donosi mi hranu, brine o meni - naglašava za „AP“ Blagica.

Da nije Fadila, sirota starica ne zna kako bi uopšte živela sa svojom penzijom od svega 60 evra. Do pre mesec dana bila je dobrog zdravlja, ali od tada je sve slabija i sve teže staje na noge.

U trošnoj kući ima samo krevet, ćebe i šporet „smederevac“. Ali kad joj dođe „treći sin“ dom joj se ispuni.

Fadil je zna još kad je bio dečak i kad je njemu i ostaloj deci u Strezovcu poklanjala slatkiše. Sada kao vlasnik male prodavnice samo joj vraća tu pažnju, brigu i ljubav.

- Blagica je bila tako dobra žena. Tokom i posle rata gledala nas je sve kao svoju decu. Kada sam čuo da je ostala sama bio sam veoma tužan i želeo sam da joj uzvratim za sva dobra dela – ističe Fadil za „AP“.

Kako kaže, političare u Beogradu i Prištine ne zanima takva priča i dobri odnosi Albanca i Srpkinje.

Humani čovek smatra da nema ništa čudno u tome što kao Musliman i Albanac pomaže straroj, pravoslavnoj Srpkinji. Sa tim se slažu i njegove komšije iz Strezovca.

- Pomaže starijom ženi? Srpkinji? Pa šta? To je dobro za njega – rekli su u glas za “AP” dvojica Fadilovih meštana.

Fadil je obavestio i lokalne čobane da u Vaganešu živi sirota starica pa joj, kako kaže, i oni s vremena na vreme posećuju i donose vodu i druge potrepštine.

Što se njega tiče, on je dao reč Blagicinom sinu Slobodanu da će brinuti o njoj do kraja njenog života.

-Nikada je neću ostaviti samu – obećao je i za “AP” Albanac velikog srca.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media