STIGLI PRVI PACIJENTI u bolnicu u BATAJNICI: Najmanje 20 zaraženih korona virusom upućeno iz trijažnog centra
Kovid bolnica, Foto: Profimedia

BOLNICA OTVORENA JUTROS

STIGLI PRVI PACIJENTI u bolnicu u BATAJNICI: Najmanje 20 zaraženih korona virusom upućeno iz trijažnog centra

Kovid bolnica u Batajnici prostire se na 18.000 kvadratnih metara, ima 930 kreveta, od čega 680 postelja u poluintenzivnoj, a ostatak u intenzivnoj nezi

Objavljeno:

Prvi pacijenti zaraženi korona virusom sa srednjeteškom i teškom kliničkom slikom smešteni su u novu kovid bolnicu u Batajnici, piše RTS.

Prva grupa od najmanje 20 pacijenata upućena je u batajničku kovid bolnicu iz trijažnog centra koji se nalazi u sklopu Kliničkog centra Srbije, javio je Pink.

Direktorka te zdravstvene ustanove dr Tatjana Adžić Vukićević apelovala je na građane da ne dolaze samostalno u bolnicu, već da se jave u prijemno-trijažne centre i kovid ambulante gde će lekari proceniti da li su za kućno lečenje ili hospitalizaciju, kako se ne bi pravile gužve.

Kovid bolnica u Batajnici prostire se na 18.000 kvadratnih metara, ima 930 kreveta, od čega 680 postelja u poluintenzivnoj, a ostatak u intenzivnoj nezi. U bolnici se nalazi devet velikih odeljenja sa po 30 do 40 kreveta, rekla je jutros direktorka ove zdravstvene ustanove dr Tatjana Adžić Vukičević. Nakon epidemije, bolnica će moći da se koristi i za druge namene - jer ima i salu za porođaje, ali i kardiološku angio-salu.

Bolnica je zvanično otvorena jutros, a tom prilikom su govorili i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i premijerka Ana Brnabić.

- U poređenju sa najvećim brojem naših bolnica, ova stvarno jeste svemirski brod. Dobijamo je u najtežem mogućem trenutku kada imamo više od 7.000 obolelih kada je pritisak na naš medicinski sistem već deveti mesec - rekla je jutros premijerka.

Prema rečima ministra Lončara, bolnica u Batajnici je u sklopu Kliničkog centra Srbije odakle su došli medicinari koji će brinuti o pacijentima obolelim od kovida. Kada bolnica bude radila u punom kapacitetu, dodao je, radiće 1.600 lekara, medicinskih sestara i tehničara.

- Kada sam upisivala medicinu pre 25 godina nisam ni slutila da ću se suočiti sa nečim kao što je ova epidemija. Moramo da pomognemo našoj zemlji jer mi drugu nemamo. Daćemo se od sebe da pomognemo svim našim pacijentima i da pobedimo ovu epidemiju - rekla je na otvaranju direktorka ove ustanove dr Tatjana Adžić Vukičević.

Inače, izgradnja kovid bolnice u Batajnici počela je 1. avgusta ove godine, a kako je tada istakao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, samo za izgradnju je uloženo između 27 i 28 miliona evra, dok je sveukupno podizanje bolnice, s opremanjem, koštalo oko 70 miliona evra.

Za dan umrlo 69 ljudi

U Srbiji je u poslednja 24 sata korona virus potvrđen kod 7.782 od ukupno 22.497 testiranih. Od posledica kovida preminulo je 69 osoba, što je novi crni rekord u broju umrlih. Na respiratorima se nalazi 270 pacijenata.

Trenutno je ukupno hospitalizovan 7.841 pacijent, rekao je danas na konferenciji za novinare državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Ubedljivo najveći broj zaraženih je i dalje u Beogradu, njih 1.975, a kakvo je stanje u drugim gradovima pročitajte u odvojenoj vesti.

Nove mere stupile na snagu

Zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom Krizni štab je preložio nove mere, koje je Vlada usvojila juče, a koje važe već od danas.

Radno vreme kafića, restorana, barova, noćnih klubova i splavova biće od ponedeljka do petka od 5 do 17 sati. Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečije igraonice takođe neće raditi od petka u 17 sati do ponedeljka u 5 ujutru. Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote neće raditi tokom vikenda.

- Kašnjenje mera mnogo će nas koštati - izjavio je danas član Kriznog štaba Branislav Tidorović i dodao da posebno zabrinjava to što sada imamo raspirivanje epidemije i van Beograda.

Ali, ima i dobrih vesti. Kako je predsednik Srbije sinoć potvrdio, u našu zemlju su stigle prve doze ruske vakcine Sputnjik V.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.