SRBIJA ME JE ŠKOLOVALA DA LEČIM SRPSKI NAROD, A NE NEMCE! Doktorka Jelena spakovala kofere i vratila se na Kosovo!
Jelena Kostć, Foto: SCREENSHOT RTS / SCREENSHOT

ODLUČILA

SRBIJA ME JE ŠKOLOVALA DA LEČIM SRPSKI NAROD, A NE NEMCE! Doktorka Jelena spakovala kofere i vratila se na Kosovo!

Posle završenih studija sa visokim prosekom doktorka Jelana Kostić nije očekivala da će naredni korak biti tako težak

Objavljeno:

U doba epidemije, svuda u svetu, najtraženiji su zdravstveni radnici.

Zato je plan Ministartva zdravlja i Kancelarije za Kosovo i Metohiju u aprilu bio da se angažovanjem lekara pomogne i olakša rad zdravstvenih ustanova širom pokrajine. Doktorku Jelenu Kostić ovaj poziv zatekao je u Nemačkoj. Bez mnogo razmišljanja spakovala je kofere i vratila se u zavičaj, prenose "Novosti".

Posle završenih studija sa visokim prosekom doktorka Jelana Kostić nije očekivala da će naredni korak biti tako težak.

Međutim, šest godina čekala je posao ili specijalizaciju. Najpre je dočekala poziv u Nemačku. Odluka da napusti Kosovsku Mitrovicu i Srbiju nije bila laka. O tome da nakon 15 meseci treba da se prijavi na konkurs za radno mesto u rodnom gradu i to usred korone, nije se dvoumila.

- Da se vratim odlučila sam za tih pet minuta. Ima dosta razloga, ali dva su najvažnija - ljubav prema Srbiji, prema mojoj domovini, ta nostalgija, Srbija me školovala da lečim srpski narod a ne Nemce, a drugi razlog je moja porodica - kaže doktorka Jelena.

foto: SCREENSHOT RTS / SCREENSHOT

Mnogima ipak odluka da napusti Nemačku i vrati se u Kosovsku Mitrovicu nije bila logična. Kaže da se prijatelji i dalje čude i pitaju zašto. Posao nije isti, nije ni lak, ali takav je tražila.

- Ustanem, radim, jeste teško, radimo u skafanderima, ali kada svučete taj skafander osećate se srećno da ste uradili nešto da pomognete pacijentu. A tamo uvek ste stranac, ako Nemac radi 100 posto, vi ćete raditi 200 posto - kaže doktorka.

Nostalgiju i usamljenost. Te emocije doktorka Jelena delila je sa kolegama koji su iz Srbije otišli u Nemačku. Nije, veruje, jedina kojoj je želja bila da se vrati. Malo bolji uslovi i malo bolja plata motivisali bi i ostale. Znanje iz Nemačke ovde bi mogli da primene. To planira i Jelena.

foto: SCREENSHOT RTS / SCREENSHOT

- Tamo sam videla stvari koje nisam mogla da vidim i nadam se da ću ih ovde primeniti - kaže doktorka Jelena.

Biti lekar u doba korone nigde nije lako. I tamo i ovde posao im je da leče i zajedno sa pacijentima prolaze kroz najteže trenutke bolesti. Za celu smenu u skafanderu potrebna je posebna priprema. Doktorka Jelena je u Kosvskoj Mitrovici pronašla i način i motiv.

- Ja sam presrećna, ovo je moj grad, ovde sam rođena, završila fakultet i nadam se da ću u budućnosti ovde graditi karijeru - rekla je doktorka Kostić.

Za karijeru i napredak u poslu biće, veruju svi, vremena čim prođe epidemija. Do tada dr Jelena zajedno sa svojim kolegama, odbrojava sate u skafanderu, i pregledane pacijente. I kaže lakše joj je. Jer se razumeju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.