NE MIRI SE S PORAZOM: Kurti tvrdi da ovi političari žele sukobe na severu Kosova
Za takve političare je rekao da se ne bore za ''državu'', već za vlast, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

OBRAĆANJE ODLAZEĆEG PREMIJERA

NE MIRI SE S PORAZOM: Kurti tvrdi da ovi političari žele sukobe na severu Kosova

Za takve političare je rekao da se ne bore za ''državu'', već za vlast

Objavljeno:

Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, tvrdi da politički predstavnici Beograda i Prištine žele sukobe na severu kosovske teritorije s ciljem realizacije ideje o razmeni, odnosno podeli kosovske teritorije.

Kurti je u video prilogu objavljenom na njegovom fejsbuk profilu tako protumačio obznanjivanje odluke da se za opštine severna Mitrovice i Zvečan proglasi karantin zbog sprečavanja širenja korona virusa.

Odluku o tome je, kaže, donelo kosovsko ministarstvo zdravlja, ali nisu hteli da je obznanjuju na sva zvona da ne bi uznemirili građane.

"Postoje političari i visoki zvaničnici u Beogradu, a takvi postoje i u Prištini, koji žele sukob na Kosovu, posebno severno od Ibra'', rekao je Kurti.

Tvrdi da dizanjem tenzija ti političari žele da isprovociraju incidente na severu Kosova.

''Njihov teritorijalni projekat razmene, ukoliko se sprovede, izazvao bi nove sukobe i krvoproliće. Taj projekat nije uspeo. Sada žele tu temu o teritorijalnoj razmeni, odnosno podeli Kosova da vrate na scenu'', smatra Kurti.

To isto se, prema njegovim tvrdnjama, po svaku cenu želelo i pokušajem uvođenja vanrednog stanja, ali im to nije uspelo.

U obraćanju odlazeći kosovski premijer kaže da ne veruje onima koji tvrde da su za odbranu ''suvereniteta i integriteta Kosova'', a pre dve decenije su dopustili podelu Mitrovice na severni i južni deo.

Ne veruje im, jer su, kako kaže, upravo ti odlučili da ''svrgnu'' njegovu vladu nakon 50 dana na vlasti.

Za takve političare je rekao da se ne bore za ''državu'', već za vlast.

U tom kontekstu je pomenuo predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, za kojeg je rekao da se ponaša kao da je u opoziciji i uporedio ga sa, kako je kazao, ''lisicom kojoj gori rep''.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.