STANKOVIĆ: Logično je da Albanci učestvuju na izborima!
Albanci su građani Srbije, Foto: printscreen/youtube

izbori

STANKOVIĆ: Logično je da Albanci učestvuju na izborima!

Oni su građani Republike Srbije i logično je da učestvuju na izborima.

Objavljeno: 07:52h

Zajednički nastup albanskih stranaka na predstojećim izborima je dobra odluka, kako za njihovu nacionalnu zajednicu, tako i za Srbiju, izjavio je predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

Time potvrđuju da su postali svesni da će zajedno sa svima u zemlji u kojoj žive, poštujući Ustav, zakon i usvojene konvencije o nacionanim manjinama, učestvovati u rešavanju svih bitnih životnih pitanja. Oni su građani Republike Srbije i logično je da učestvuju na izborima, rekao je Stanković za Novosti.

Na konstataciju da je sporazum o zajedničkom nastupu potpisan u Tirani, Stanković kaže da to ne vidi kao provokaciju.

"Jasan stav su izrekli premijer Edi Rama i bivši i sadašnji predsednici Albanije, Bujar Nišani i Iljir Meta, prilikom posete Preševu, Bujanovcu i Medveđi - da su Albanci građani Srbije i da sve probleme i potrebe treba da rešavaju u organima i institucijama svoje zemlje", kazao je Stanković.

Prema njegovim rečima, podrška za izlazak na izbore ima težinu, jer dolazi od zemlje matice, što niko nikome ne može da zameri.

Na pitanje koliko je ulazak u izbornu trku garancija da će učestvovati na narednom popisu stanovništva, Stanković kaže da su tim bojkotom sebi naneli štetu.

"Verujem da će učestovati na popisu sledeće godine, jer nakon uvida u brojnost nacionalne manjine, država projektuje sredstva iz budžeta. Praktično, izlaskom na popis oni bi obezbedili i veća sredstva za svoju zajednicu", rekao je predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Stanković je naveo da će Koordionaciono telo u decembru napuniti 20 godina postojanja i da je za to vreme, osim redovnih izdvajanja iz budžeta, u ove tri opštine dodatno uloženo više od 120 miliona evra iz naše zemlje i međunarodne zajednice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.