PRIZNANJE KOSOVA PODRŽAVA 36,4 ODSTO GRAĐANA SRBIJE! Ovo su njihovi DODATNI USLOVI
Vlada Srbije i Kancelarija za KiM uživaju najveće poverenje Srba na Kosovu, Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

šokantni podaci

PRIZNANJE KOSOVA PODRŽAVA 36,4 ODSTO GRAĐANA SRBIJE! Ovo su njihovi DODATNI USLOVI

Oni koji su podržali razmenu teritorija kažu da žele da se konačno reši to pitanje

Objavljeno:

Sporazum kojim bi Srbija priznala nezavisnost Kosova podržalo bi oko 12 odsto građana, dok je priznanje nezavisnosti Kosova u zamenu za Zajednicu srpskih opština na jugu, četiri opštine na severu i eksteritorijanost za srpske manastire prihvatljivo za 36,4 odsto građana centralne Srbije, pokazalo je istraživanje Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) o rešavanju kosovskog pitanja.

Istraživač Nikola Jović rekao je da je istraživanje pokazalo da Kosovo izaziva veoma emocionalne reakcije kod građana i da se doživljava kao izvor sprskog identiteta i državnosti.

''Gde god postoji reč povezana sa nezavisnošću, ti scenariji se negativno ocenjuju što je veoma važno i treba uzeti u obzir kada se govori o potencijalnom referendumu. Na primeru Severne Makedonije se pokazalo da je važno kako će se nešto nazvati'', precizirao je Jović.

Upitani da se opredele za jedan od dva ponuđena scenarija za rešenje statusa Kosova - sporazum o razmeni teritorija po kome Srbija dobija četiri opštine na severu Kosova i daje deo Preševske doline i sporazum po kome ne priznaje nezavisnost Kosova, ali Kosovo postaje član UN, 73 odsto ispitanika je izabrala drugi scenario, dok je 27 odsto podržalo prvi.

''Oni koji su podržali razmenu teritorija kažu da žele da se konačno reši to pitanje, da bi mogle da se rešavaju neke druge stvari. S druge strane, za ispitanike koji su podržali drugi scenario, a koji je na neki način odlaganje konačnog rešenja KiM, najvažnije je da nema nikavog 'de jure' priznanja nezavisnosti'', napomenuo je Jović.

Istraživanje CDDRI sprovedeno je u poslednjoj nedelji septembra, a obuhvatilo je 1.183 ispitanika iz centralne Srbije, bez Kosova.

Vlada Srbije i Kancelarija za KiM uživaju najveće poverenje Srba na Kosovu.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine Vlada Srbije i Kancelarija za KiM uživaju najveće poverenje Srba na Kosovu. Prema istom istraživanju, Srbi imaju najmanje poverenje u Euleks i vladu u Prištini.

Rezultati istraživanja, koje je sproveo „CDDRI Sprint Insight“, u kome je učestvovalo 540 osoba iz 10 kosovskih opština sa većinskim srpskim stanovništvom, a koje je danas predstavljeno na panel diskusiji „Istraživanje javnog mnjenja o Kosovu i Metohiji – Šta kažu građani?“ u Kući ljudskih prava u Beogradu, pokazuju da migracije predstavljaju veliki problem.

Istraživanja takođe govore da bi i Srbi i Albanci napustili Kosovo. Više od 55 odsto njih je izjavilo da u narednih pet godina ne vidi sebe na Kosovu ili da će otići ako im se ukaže prilika.

Izvršni direktor NVO ''Aktiv'' Miodrag Milićević kazao je i da je istraživanje, koje se sprovodi od 2015, pokazalo alarmantan trend migracija sa Kosova i da gotovo polovina srpskog stanovništva ne vidi sebe u južnoj pokrajini u narednih pet godina i da su nezaposlenost i loša ekonomska situacija najveći problemi sa kojima se suočavaju.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović izjavio na panelu „Istraživanje javnog mnjenja o Kosovu i Metohiji – Šta kažu građani?“ da bezbednost ostaje najveći izazov u situaciji gde ne postoji vladavina zakona i nema međunarodnih garancija.

„Trend međuetničkih sukoba smanjen od 2012", istakao je Jović i dodao da je uloga medija ključna u informisanju o pitanju Kosova i kreiranju stavova.

Osim ubistva lidera GPI Sloboda, demokratija, pravda Olivera Ivanovića nije bilo incidenata koji bi se mogli okarakterisati kao značajno etničko i političko nasilje.

Na skupu su govorili i istraživač „CDDRI Sprint Insight“ Nikola Jović i izvršni direktor NVO „Aktiv“ Miodrag Milićević.

BONUS VIDEO:

PROGUTALA GA ZEMLJA! Nasred puta se otvorila rupa, vozač nije primetio, pa upao u provaliju! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Kosovo onlajn)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.