22 MESECA SE TRAŽI UBICA OLIVERA IVANOVIĆA! U toku su čak dve istrage, a dokazi...
Oliver Ivanović, Foto: Beta/Saša Đorđević

konfuzno

22 MESECA SE TRAŽI UBICA OLIVERA IVANOVIĆA! U toku su čak dve istrage, a dokazi...

I pored 16 kamera koliko ih je bilo na okolnim zgradama, o ubistvu Olivera Ivanovića poznato je samo ono što je bilo poznato i prvog dana – ubijen je sa šest metaka u leđa

Objavljeno: 15:20h

Više od 22 meseca traje istraga ubistva Olivera Ivanovića. Tačno godinu dana dvojica osumnjičenih nalaze se u pritvoru. Prema kosovskom zakonu, tužilac sada mora ili da podigne optužnicu ili osumnjičene pusti iz pritvora.

Do sada su se mogle čuti dijametralno suprotne tvrdnje Beograda i Prištine u vezi sa ovim ubistvom, objavio je Insajder.

I pored 16 kamera koliko ih je bilo na okolnim zgradama, o ubistvu Olivera Ivanovića poznato je samo ono što je bilo poznato i prvog dana – ubijen je sa šest metaka u leđa.

Ne zna se ni gde su snimci sa tih kamera. Kosovsko tužilaštvo tvrdi da ni kamere na prostorijama Ivanovićeve stranke nisu radile i da su uključene nekoliko minuta nakon ubistva. Ivanovićevi saradnici to osporavaju.

Ksenija Božović funkcionerka Građanske inicijative Sloboda, demokratija i pravda i jedna od najbližih saradnica ubijenog Olivera Ivanovića za Insajder kaže da Ivanović nikada ne bi dozvolio da kamere ne rade.

Ivanović je snimke redovno pregledao jer je više puta bio meta napada. Ubijen je 16. januara prošle godine. Beograd tvrdi da su to uradili Albanci, a Priština - da istraga vodi ka Severu Kosova pa i da je ubica u Beogradu. U okviru istrage kosovskog tužilaštva, u pritvoru se već godinu dana nalaze Nedeljko Spasojević, glavni istražitelj kosovske policije iz Severne Mitrovice i Marko Rošić.

Spasojević se sumnjiči da je pomogao izvršiocu tako što mu je olakšao da pobegne s lica mesta službenim vozilom policije, a Rošić zbog cedulje pronađene u džepu Ivanovića na kojoj je napisan registarski broj džipa u vlasništvu njegove porodice. Nakon tri meseca, iz pritvora je pušten Dragiša Marković, jedan od dvojice policajaca koji su se prvi zatekli na licu mesta.

On je, prema sumnjama tužilaštva, odavao podatke iz istrage nekome iz MUP-a Srbije. Marković nije pristao na intervju za Insajder, a njegov advokat Dejan Vasić kaže da je Marković zvao samo hitnu pomoć.

“Kada su oni našli Olivera, nije bilo krvi, on je mislio da je njega udario infarkt, da mu je pozlilo...tek se kasnije pokazalo kad je telo prebačeno u bolnicu da je on ustvari izrešetan”, kaže Vasić.

Na pitanje novinarke Insajdera, kako je moguće da se ne vidi šest metaka, Vasić odgovara da ne zna ali da veruje svom branjeniku.

Hapšenje su izbegli šef operative kosovske policije za sever Željko Bojić, kao i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičića. Kosovsko tužilaštvo za sada ne otkriva na osnovu čega je tačno Radoičić osumnjičen.

U Beogradu je bezbrižan jer kako su objasnili predstavanici vlasti dokazao je da nije kriv posto je prošao poligraf. Radoičić odbija razgovor za medije. Oglasio se pisanom izjavom.

O tome kakvu je moć Radoičić imao na Severu Kosova za Insajder govori brat Olivera Ivanovića, sudija u penziji - Miroslav Ivanović.

“Nisam bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali nisam ubica i nikakve veze sa ubistvom nemam”

Milan Radoičić

“Na tom Severu imate čoveka, koji sedi u jednom svom kafiću i gde svi čelnici, sve ličnosti na odgovornim funkcijama u toku dana moraju doći u taj kafić da mu referišu kao donu, da mu referišu šta rade, kako rade ili da traže odobrenje za nešto što treba uraditi. To je je ta atmosfera straha o kojoj je Oliver govorio” , kaže Miroslav Ivanović.

Beograd optužbe Prištine proglašava lažima, tvrdeći da imaju i ime ubice ali da ne mogu da dokažu jer im Priština ne dostavlja dokaze. Advokat ubijenog Ivanovića, Nebojša Vlajić u razgovora za Insajder kaže da sve dok se ne objavi sve obe strane će kriti šta imaju.

“Svo ovo vreme je nedopustivo dugo bez optužnice, i to se koristi za razne spekulacije, a takvih priča imate na obe strane”, ističe Vlajić. Prve konkretne informacije mogle bi da se očekuju tek ako kosovski tužilac, kao što je najavio, ovih dana podigne optužnicu protiv osumnjičenih koji su u pritvoru već godinu dana.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.