ISPRAVKA: KLINTONU NISU SA KOSOVA DOVODILI DEVOJKE NA ORGIJE!
Bedžet Pacoli, Atifete Jahjaga i Bil Klinton, Foto: Fejsbuk

DEMANTOVANO

ISPRAVKA: KLINTONU NISU SA KOSOVA DOVODILI DEVOJKE NA ORGIJE!

Velike optužbe

Objavljeno: 18:03h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog netačnih navoda i insinuacija da su Bilu Klintonu sa Kosova dovodili devojke na orgije. Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

U medijima se pojavila vest da na Kosovu postoji prostitucija koja služi međunarodnoj zajednici, američkim i NATO vojnim snagama i Sjedinjenim Državama i pomagačima koji tamo deluju. Ali češće, kažu istražitelji, Kosovo je središte trgovine ljudima, dece i žena koje se prodaju i prostitutki za prostituciju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Izraelu, prestonicama zapadne Evrope i drugim mjestima.

Za ove tvrdnje, međutim, nema nikakvih dokaza.

Prvi takav članak na našem jeziku objavljen je 19. avgusta ove godine na crnogorskom portalu IN4S, gdje je kao izvor navedena stranica Fort Russ, to jest članak “Tinejdžerka koju je regrutovao pedofil Jeffrey Epstein otkriva: Bill Clinton uhvaćen u pedofilskom krugu: Od Kosova do Iraka” (Teenage girl recruited by paedophile Jeffrey Epstein reveals: Bill Clinton snared in pedophile ring: From Kosovo to Iraq) objavljen 10. avgusta.

U roku od samo par sati, tekst je, u celini ili delimično, prenelo još dvadesetak portala iz Crne Gore i Srbije, te par njih iz BiH i Hrvatske. Iako se u regionalnim medijma pojavila prije nekoliko dana, priča je znatno starija i predstavlja “solo poduhvat” jedne osobe, koja ju je sastavila spajajući dijelove pet međusobno nevezanih tekstova. Radi se o sljedećim člancima, koji su objavljivani u rasponu od osam godina:

Captive market: The sexual slave traffic in children, Gordon Thomas, Canada Free Press, 8.10.2006.

Blackwater Used Child Prostitutes in Iraq/Lawyers Trade Accusations over Blackwater, Alex Constantine, Constantine Report, 9.8.2009.

Teenage girl recruited by paedophile Jeffrey Epstein reveals how she twice met Bill Clinton, Sharon Churcher & Polly Dunbar, Daily Mail, 6.3.2011.

Kosovo's Mafia: A hotbed of human trafficking, Matt McAllester & Jovo Martinovic, Global Post, 27.3.2011.

Disgusting: Clinton Snared In Pedophile Ring, Kris Zane, Western Journalism, 27.3.2014.

Tekst koji je nastao spajanjem navoda iz ovih izvora originalno je objavljen 28.3.2014. godine na blogu “There must be justice” (Mora biti pravde) koji je u međuvremenu obrisan. Identičan tekst je ponovo objavljen 2017. godine na blogu “Big and mighty nose” (Veliki i moćni nos). Oba puta je kao autor teksta potpisan Grey Carter, što je pseudonim koji koristi vlasnica oba bloga, Danijela Dorado Radojičić, zajedno sa pseudonimom “Kisha D. Dorado” koji se pojavljuje i na njenom trećem blogu.

Dorado Radojičić nije samo preuzela dijelove različitih tekstova, već ih je i preradila kako bi se uklopili u priču o navodnom lancu dječije prostitucije koji se proteže od Kosova do bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona. Prevodeći njen “kolaž”, portal IN4S je dodao i par svojih intervencija, pa se ključna tvrdnja na ovoj stranici pojavila u sljedećem obliku:

Prema svjedočenju bivše ropkinje, Klinton je bio prisutan tokom seksualnih zabava u kojima je učestvovalo do dvadeset maloljetnih devojaka na osamljenom ostrvu na Karibima. Ti snimci letenja pokazuju da je Klinton nekoliko puta letio na ostrvo Epštajnovim privatnim avionom. Klinton je bio u bliskoj vezi sa zaposlenima kompanije Epštajn, koja je sastavila hiljade fotografija golih mladih djevojaka. A ove fotografije su korišćene kao katalog za Epštajn da bi svoje devojke pozajmio moćnim političarima i britanskim vlasnicima, uključujući Klintona.

Ova je tvrdnja u originalu preuzeta sa stranice “Western Journalism”, iz članka koji je vjerovatno bio neposredna inspiracija za tekst D. Radojičić, s obzirom da je objavljen samo dan prije njenog bloga. Neimenovana “ropkinja” iz teksta sa IN4S, u engleskom originalu je, pak, identifikovana kao Virginia Roberts - jedna od žena koje su tužile Epsteina i njegovu partnerku Ghislaine Maxwell za zlostavljanje i prisiljavanje na maloljetničku prostituciju.

Roberts, međutim, nikada nije izjavila da je Clinton bio prisutan “tokom seksualnih zabava” sa maloljetnim osobama, niti da je bio Epsteinov “klijent”. Naprotiv - više puta je direktno opovrgla da ima bilo kakva saznanja o tome.

Njene izjave su navedene i u članku britanskog tabloida “Daily Mail” koji je poslužio kao jedan od izvora za blog D. Radojičić. Iz njega je preuzela više dijelova u kojima se pominje Bill Clinton, ali je izostavila izjave u kojima Roberts negira da ju je Epstein podvodio Clintonu, koje glase:

Virginia Roberts naglašava da nikada nije bila “iznajmljena” gospodinu Clintonu. Jednom prilikom, dodaje, Epstein jeste pozvao dvije mlade brinete na večeru koju je na svom karipskom ostrvu priredio za gospodina Clintona ubrzo nakon što je sišao sa predsjedničke funkcije. Ali, koliko je njoj poznato, bivši predsjednik nije progutao taj mamac. (...) “Možda je Jeffrey mislio da će one biti zabava za Billa, ali ja nisam vidjela nikakav znak da je on zainteresovan za njih.” (...) “Ne sjećam se da sam ponovo vidjela Billa na tom putovanju, ali pretpostavljam da ga je Ghislaine odvezla nazad.”

Virginia Roberts (danas Virginia Giuffre) je u sudskoj izjavi koju je dala pod zakletvom imenovala više uticajnih muškaraca sa kojima je imala seksualne odnose po Epsteinovom naređenju, kao što su Alan Dershowitz, Jean Luc Brunel, te britanski princ Andrew, vojvoda od Yorka. O Clintonu, je, pak, navela sljedeće:

“Vidjela sam (medijske) izvještaje u kojima se govori ili implicira da sam imala seks sa bivšim predsjednikom Billom Clintonom na ostrvu Little Saint James. Bivši predsjednik Bill Clinton je bio prisutan na ostrvu kada i ja, ali ja nikada nisam imala seksualne odnose sa Clintonom, niti sam ikada tvrdila da sam imala takve odnose. Nikada nisam vidjela da je imao seksualne odnose sa bilo kim.”

Članak u kom je originalno objavljena ova tvrdnja više nije dostupan na stranici “Western Journalism”. Na njegovoj adresi sada se nalazi obavještenje da su neki stariji materijali uklonjeni sa stranice nakon što je Western Journal “počeo primjenjivati strožije uredničke standarde”.

Autor članka je Kris Zane, koji na svom YouTube kanalu redovno objavljuje teorije zavjere o političarima/kama iz američke Demokratske stranke, te diskutuje ko je od njih “Antihrist” ili “reptil”.

Osim njegove tvrdnje da je Roberts svjedočila Clintonovom učešću u “seksualnim zabavama”, ne postoji nikakav drugi izvor, niti svjedočenje da se tako nešto desilo. Preko 2.000 stranica dokumenata iz sudskih procesa protiv Jeffreya Epsteina, koje su “otpečaćene” dan prije njegovog samoubistva, takođe ne sadrže nikakvo svjedočenje o tome da je bivši američki predsjednik bio Epsteinov “klijent”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / in4s)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.