EJUPI SE HVALIO ZLOČINOM KOJI JE POČINIO! Svedok saradnik sve OTKRIO, bili su zajedno u ćeliji!
Ubijeni Olivera Ivanovića i navodni ubica Olivera Albanac sa Kosova Fljorim Ejupi, Foto: Printscreen/Koha.net, Profimedia

Za zločine Ejupija zna se odavno

EJUPI SE HVALIO ZLOČINOM KOJI JE POČINIO! Svedok saradnik sve OTKRIO, bili su zajedno u ćeliji!

Za zločine Ejupija zna se odavno

Objavljeno:

Albanac sa Kosova Fljorim Ejupi dospeo je u žižu javnosti kada ga je predsednik Vučić pre dva dana pomenuo u kontekstu ubistva lidera građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Za zločine Ejupija zna se odavno, ali ni za jedan od njih nikada nije pravosnažno osuđen. U mestu Livadice kod Podujeva 16. februara 2001. godine daljinski je aktivirana bomba postavljena u autobus "Niš-ekspresa". U ovom strašnom terorističkom napadu poginulo je 12, a ranjeno 22 Srba, a optužnica je podignuta upravo protiv Fljorima Ejupija, piše " Blic".

On je za ovaj zločin prvo dobio 40 godina pred Unmik sudom, da bi ga sud potom Euleksa oslobodio 2009. zbog navodnog nedostataka dokaza. A na mestu odakle je aktivirana bomba nađen je opušak cigarete sa svežim otiscima Ejupija što je utvrđeno DNK analizom...

Zaštićeni svedok na suđenju Ejupiju bilo je lice koje je sa njim bilo u zatvoru u Dubravi. Svedok pod kodnim imenom "Alfa" poznavao je Ejupija i čak su planirali zajedničko bekstvo.

U delu svedočenja svedok "Alfa" opisao je svoje razgovore sa Ejupijem i njegovu reakciju kada ga je pitao da li je on učestvovao u bombaškom napadu na autobus.

- Viđao sam Ejupija za vreme izdržavanja pritvora u pritvorskom centru Okružnog zatvora u Mitrovici, kada sam imao priliku da s njim razgovaram za vreme šetnji i drugih zajedničkih aktivnosti... Pitao sam optuženog Fljorima da li su tačni navodi da je on učestvovao u bombaškom napadu na autobus, na šta se on smejao. Poverenje optuženog da mi nakon neprijateljskog odnosa priča o svojoj ulozi u napadu na autobus stekao sam zbog uloge i hrabrosti koje sam pokazao u martovskim događajima 2004. godine (pogrom Srba), kao i zbog dobrog odnosa koje je sam imao sa pritvorenicima A kategorije zatvora Dubrava, među kojima su bili Skender Halilaj, Selim Krasnići, Bujar Baša - rekao je svedok.

On je rekao da se Ejupi drugim zatvorenicima hvalio da je učestvovao u napadu na autobus "Niš-ekspresa".

- Razgovore koji su se odnosili na bombaški napad na autobus vodili smo kada smo planirali bekstvo. Činjenica da je Ejupi učestvovao u bombaškom napadu nije bila tajna ni za jednog pritvorenika. Za razliku od ostalih zatvorenika, koji uglavnom tvrde da su nevini, Ejupi nikada nije rekao da je nevin, bio je ponosan i često se hvalio što je učestvovao u napadu na autobus. Zbog toga su ga ostali zatvorenici poštovali - deo je svedočenja zaštićenog svedoka "Alfa".

On je istražiteljima otkrio da je Ejupija upoznao za vreme martovskog pogroma.

- Tada, 17. marta 2004. rekao je da izvesni Alban ima zolju koju je koristio za napad na autobus. Prvi plan je bio da se napad na autobus izvrši bazukom... Fljorim mi je ispričao da su napadači pobegli „opel vektrom“ žute boje, da im je u tome pomogao jedan policajac koji je znao raspored snaga Kfora - svedočio je zaštićeni svedok "Alfa" o direktnom učešću Ejupija u terorističkom masakru.

Unmik policija je uhapsila Ejupija, a navodno zbog straha da bi Albanci mogli da pokušaju da ga oslobode, prebačen je u bazu Bondstil, iz koje je volšebno pobegao. Uhapšen je potom u Tirani, a posle oslobađajuće presude kreće se na relaciji Nemačka - Albanija - Kosovo. Osim ubistava Srba, pripisuje mu se i odgovornost za ubistvo jednog vojnika NATO na Kosovu, kao i pripadnika Kosovske policije.

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je Abeljard Tahiri "ministar laži i nepravde koji štiti ratne zločince i krije ubice Olivera Ivanovića. Đurić je ovako odgovorio kosovskom ministru pravde da je "Vučić preuzeo ulogu sudije".

- Zato Tahiri, u panici krivca koji pokušava da opere ruke, napada predsednika jer je obelodanio istinu, iako ne može da opovrgne da pravosudni organi u Prištini nisu sarađivali sa srpskog istragom, da su zabranili učešće naše policije, falsifikovali snimke i čaure i nisu odzvolili pristup mestu zločina.. Onaj koji štiti Ejupija je njegov saradnik i saizvršilac njega i njegovih nalogodavaca.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.