OVAJ AMERIČKI PROFESOR PREDLAŽE KAŽNJAVANJE SRBIJE ZBOG KOSOVA! Evo čime se bavio i kako je uvredio PUTINA
Edvard P. Džozef, Foto: Youtube/Printscreen/OtvoreniStudioVOA

OPASAN LIK

OVAJ AMERIČKI PROFESOR PREDLAŽE KAŽNJAVANJE SRBIJE ZBOG KOSOVA! Evo čime se bavio i kako je uvredio PUTINA

Tokom rata u BiH bio je prisutan na terenu, pomagao evakuaciju Žepe 1995, a bio je i svedok Haškog tribunala

Objavljeno:

Ovo je ključni deo ideje Edvarda P. Džozefa, profesora američkog Univerziteta "Džons Hopkins", koju vidi kao put ka rešenju kosovskog pitanja. Svojom idejom o "novoj balkanskoj strategiji" prema principu štapa i šargarepe ponovo je skrenuo veliku pažnju na sebe, a mnogi se pitaju ko je američki profesor koji otvoreno kritikuje delovanje EU po pitanju KiM, ali često i postavljanje Srbije i njenih lidera, prenose mediji.

Kako i sam Džozef navodi, stručnjak je za spoljnu politiku, posebno za područje Balkana, a svojevremeno se susreo "licem u lice" sa ratnim komandantom RS Ratkom Mladićem. Učestvovao je i u "rešavanju krize" 2012. godine na Kosovu što je rezultiralo održavanjem izbora. Za to ga je pohvalila, prema njegovim rečima, tadašnja državna sekretarka SAD Hilari Klinton.

Tokom rata u BiH bio je prisutan na terenu, pomagao evakuaciju Žepe 1995, a bio je i svedok Haškog tribunala. U poslednje vreme komentarisao je ubistvo Olivera Ivanovića što je izazvalo brojne kritike, ali i odnos Srbije sa Rusijom upozoravajući da takva saradnja ni malo nije dobra.

Ako je suditi prema njegovoj biografiji reč je o čoveku koji je, naročito ranije, bio upućen u dešavanja na ovdašnjim prostorima i to u velikoj meri kroz "terenski rad".

U BiH je radio pri Ujedinjenim nacijama i kako navodi u biografiji koordinirao je evakuaciju sa "bezbednog područja" Žepe što se dešavalo u isto vreme kad i zločin u Srebrenici. U svojoj biografiji navodi da su kolega i on direktno pregovarali sa Ratkom Mladićem o bezbednoj evakuaciji žena, dece i muškaraca sa područja Žepe.

Džozef je bio čest gost i na pojedinim predavanjima u Beogradu u vezi sa ratom na Kosovu. Tada je govorio iz pozicije svedoka delovanja OVK ističući kako su stanovnici tog područja "živeli u miru i pokušavali da sačuvaju taj mir sve dok se nije pojavila sa svojim oružjem".

Ovaj američki profesor govorio je i kako bi Srbija mogla da postane ruski satelit u Evopi ukoliko bi postala članica Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom. Takođe je isticao da se nada da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan koliku bi štetu članstvo u EAEU imalo po Srbiju koja je u odmaklom pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

U svojim govorima isticao je i kako je Rusija glavni protivnik prosperiteta Kosova i njegovo potencijalnog ulaska u UN.

Džozef je radio i u Makedoniji i na Kosovu. Za njega se ne može reći da je lobista za kosovsku nezavisnost u pravom smislu reči, ali je jasno da Kosovo smatra nezavisnom državom i da ga treba uključiti u Ujedinjene nacije, naravno uz pomoć Amerike, jer predsednik lažne države Hašim Tači i srpski predsednik Aleksandar Vučić ne mogu da postignu kompromis.

U svojoj biografiji navodi i da je bio jedini zvaničnik koji je uspeo da probije sprsku blokadu Bihaća tokom opsade ovog grada 1994. godine, a kako dalje navodi, njegovo izveštavanje za svetske medije poput CNN-a i BBC-ja pomoglo je da se održi fokus na Bihaću kao zoni bez vojske u kojoj se nalaze humanitarni koridori UN.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.