SAVET BEZBEDNOSTI UN danas o Kosovu i Metohiji: RUSIJA ŽELI SEDNICE NA SVAKA ČETIRI MESECA, a Britanija uopšte ne!
Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji biće održana danas u NJujorku, objavljeno je na sajtu UN!, Foto: Beta

otkrivamo

SAVET BEZBEDNOSTI UN danas o Kosovu i Metohiji: RUSIJA ŽELI SEDNICE NA SVAKA ČETIRI MESECA, a Britanija uopšte ne!

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji biće održana danas u NJujorku, objavljeno je na sajtu UN

Objavljeno:

Kako je navedeno u programu rada Saveta bezbednosti UN za današnji dan, sednica na kojoj će se raspravljati o novom tromesečnom izveštaju o radu Unmika zakazana je za 15 časova po lokalnom vremenu, odnosno 21 sat po srednjoevropskom vremenu.

Do poslednjeg momenta bilo je neizvesno da li će sednica biti održana jer su se četiri zemlje, SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska, protivile da se redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o KiM nađe na dnevnom redu sednice.

Velika Britanija tražila je da se pitanje Kosova zauvek skine sa dnevnog reda Saveta bezbednosti, dok Amerikanci smatraju da sednice treba da se održavaju dva puta godišnje.

Rusija je predložila da se sednice održavaju na četiri meseca.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je ranije za RTS da je normalna reakcija da sednice bude, ali da je Srbija spremna da, iako nije deo tih konsultacija, pregovara o tome koliko će se puta godišnje raspravljati o Kosovu.

"To ne zavisi od Srbije, već od vremena u kojem generalni sekretar podnosi izveštaj, pošto je na tri meseca, stoji da treba da ih razmatra Savet bezbednosti. Za nas je najvažnije da se ova tema zadrži na agendi Saveta bezbednosti. Da li će biti na tri, četiri ili šest meseci, o tome smo spremni da razgovaramo. Mislimo da bi bilo dobro za sam nastavak dijaloga da sednica bude održana", naveo je Dačić.

BONUS VIDEO:

ESPRESO U BELEKU: Zoran Bata Mirković posle duela sa Krila Sovjetovim!

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.