KAKO SU SRBI POSTALI ALBANCI? Ovaj video objašnjava srpsku ASIMILACIJU i otkriva NAJVEĆU TAJNU BALKANA (VIDEO)
Foto: Fonet

arbanašenje

KAKO SU SRBI POSTALI ALBANCI? Ovaj video objašnjava srpsku ASIMILACIJU i otkriva NAJVEĆU TAJNU BALKANA (VIDEO)

Da se ne zaboravi i ne ponovi

Objavljeno:

Poznata dokumentarna emisija "Kvadratura kruga" na svom Jutjub kanalu objavila je video pod nazivom "Kako su Srbi postali Albanci", misleći na Srbe koji žive u Republici Albaniji.

Ceo prilog predstavlja opomenu i podsetnik šta će se desiti i sa Srbima sa Kosova i Metohije ako dozvolimo da vlast završi svoju priču "o kompromisima" sa albanskim separatistima.

U Albaniji ima i danas još dosta naroda koji pamte da su nekad bili Srbi, pa nije tako čest slučaj da imaju i po dva imena i prezimena – jedno albansko, u javnosti, i drugo srpsko, koje koriste u međusobnoj komunikaciji. Tako je Zoran Đoković posato Gezim Gjoga na albanskom, a Kanto Đonović je Kanto Zefaj i tako dalje.

Iako su se albanizovali, srpski jezik, među sobom govore i odazivaju se na srpsko ime. U zvaničnim dokumentaima se navodi albansko ime i nikome ne smeju da pričaju da su Srbi.

Još od 1934. do 1990 godine Srbima je bilo zabranjeno gotovo sve.

Srpska imena i prezimena, jezik, vera, kultura i istorija i pravo na školovanje na srpskom jeziku, a većina Srba je poalbanašena iliti albanizovana.

Oni Srbi koji nisu to hteli da prihvate bivali su hapšeni i odvođeni u zatvore. Tu politiku je nastavio albanski predsednik Enver Hodža. Tada sredinom 1930-ih Albaniju je napustilo 10.000 Srba.

Dok je deo albanskog naroda, uživao veća prava na KiM nego njihov ostatak u Albaniji, Srbima su istovremeno menjana imena, vera, jezik i tako su nestajali.

Ni danas nema velike razlike u njihovom položaju.

O svemu ovome ostala je samo živ reč koja se prenosi generacijama:

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.