SITUACIJA NA KIM MIRNA: Pala prva sankcija za Prištinu, oglasio se i Stoltenberg
Kosovo, Foto: Printscreen/Kosovo-online

NEMIRI

SITUACIJA NA KIM MIRNA: Pala prva sankcija za Prištinu, oglasio se i Stoltenberg

Zaposleni i građani mirno stoje ispred ograde koju su postavili pripadnici Kfora

Objavljeno: 23:43h

Snage Kfora sa opremom sa razbijanje demonstracija postavili su novi kordon nedaleko od zaštitne ograde ispred zgrade lokalne samouprave u Zvečanu.

Od četvorice uhapšenih Srba, dvojica su i dalje u policiji i prebačeni su u južni deo Mitrovice. Iz bolnice su potvrdili da ima najmanje 50 povređenih Srba, dok je Kfor saopštio da je povređeno 30 njihovih pripadnika. Jedan od teže povređenih, Dragiša Galjak i dalje je na intenzivnoj nezi i u teškom stanju.

Zaposleni i građani mirno stoje ispred ograde koju su postavili pripadnici Kfora.

1 / 8 Foto: Printscreen/Kosovo-online

19.20 - Na Jarinju uspostavljen teretni saobraćaj u pravcu ka KiM

Na administrativnom prelazu Jarinje oko 18.20 ponovo je uspostavljen teretni saobraćaj u pravcu ka KiM, koji je ranije danas bio obustavljen.

Saobraćaj teretnih vozila na Jarinju bio je obustavljen danas oko 13 sati.

Kako kamionima nije bio omogućen prelazak administrativne linije, formirala se kolona.

Teretni saobraćaj iz pravca KiM se sve vreme odvija nesmetano, kao i putnički saobraćaj u oba pravca.

18.20 - Oglasio se Stoltenberg o situaciji na KiM

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da će NATO na KiM poslati još 700 vojnika.

"Preduzimamo ovaj korak kako bi se osiguralo da Kfor ima snage i mogućnosti koje su mu potrebne da izvrši svoj mandat", rekao je Stoltenberg.

17.00 - Hovenijer: Prva sankcija za Prištinu

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je "otkazivanje učešća Kosova u vežbi "Defender Evropa 2023", prva posledica za Vladu Kosova koja je odbacila pozive Vašingtona da eskalira situaciju na severu"

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Vlade Kosova u severnim opštinama imati posledice po bilateralne odnose.

„Prvi pokazatelj toga bila je odluka koju je sinoć doneo američki komandant za Evropu da otkaže učešće Kosova u Defender Europe 2023, što se dogodilo preko noći“, rekao je Hovenijer na sastanku sa nekoliko novinara i dodao da su "za Kosovo ove vežbe završene".

"Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, poput angažovanja sa nepriznatim zemljama, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na severu”.

16.20 - Uhapšena trojica muškaraca zbog paljenja srpske zastave u Gračanici

Trojica muškaraca uhapšena su danas pod sumnjom da su u ranim jutarnjim satima zapalili zastavu Srbije pored spomenika Milošu Obiliću u Gračanici.

Osumnjičeni se terete za delo uništenja ili oštećenje imovine.

"Po dobijanju informacija o oštećenju zastave u Gračanici, za koju se sumnja da je nastala u ranim jutarnjim satima, policija je odmah pokrenula uviđaj koji je rezultirao identifikacijom i hapšenjem trojice osumnjičenih", navodi se u saopšetnju tzv. kosovske policije.

16.00 - Peter Stano: Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav

Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je danas novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.

On je rekao sve članice i tela Evropske unije (EU) osuđuju incidente i pozivaju obe strane na deeskalaciju, zbog čega visoki predstavnik EU Đozep Borelj razgovara saobe strane.

15.35 - Američki Kfor stigao je kao pojačanje u Leposavić

Njihovi vojnici pridružili su se pripadnicima italijanskog kontigenta koji se nalaze ispred zgrade opštine.

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube/Kosovoonline

Predstavnici Srba bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, član Predsedništva Srpske liste Slavko Simić i načelnica Opštinske uprave Radmila Vukićević preneli su novinarima da su im iz Kfora rekli da su pojačali prisustvo "poučeni jučerašnjom situacijom u Zvečanu".

15.00 - Na Jarinju obustavljen teretni saobraćaj u pravcu ka tzv. Kosovu

Kamioni se ne propuštaju da pređu administrativnu liniju od 13 časova, zbog čega se formirala duža kolona kamiona.

Saobraćaj iz pravca tzv. Kosova nesmetano se odvija i kamionima je dozvoljen prelazak preko administrativne linije.

Putnički saobraćaj se za sada nesmetano odvija u oba pravca.

14.45 - Austrija osuđuje nasilje na KiM i povećava bezbednosne mere za svoje vojnike u Kforu

Ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner osudila je danas nasilje na severu Kosovu i pozvala dve strane na deeskalaciju.

"Zbog geografske blizine Austrije posebno smo zainteresovani da se ceo Balkan razvija mirno i stabilno. Austrija je sebi postavila za cilj da podrži države Zapadnog Balkana na putu u EU i u neutralisanju svih mogućih negativnih uticaja. Posebno na Kosovu je povećanje bezbednosno političke stabilnosti apsolutno važno i zato pozivam obe strane na deeskalaciju", poručila je Taner u saopštenju Ministarstva odbrane.

Austrija trenutno učestvuje u misiji Kfor sa 273 vojnika. U saopštenju Ministarstva odbrane se ističe da u prošlom nasilju nisu povređeni austrijski vojnici.

Austrijski kontingent, kako se navodi, povećao je bezbednosne mere i prati dalji razvoj situacije sa oklopnim vozilima i odgovarajućom ličnom bezbednosnom opremom. Ministarstvo podvlači da je prioritet vojnika Kfora da doprinesu deeskalaciji situacije i stvaranju bezbednog okruženja, kao i slobode kretanja za sve.

14.30 - Generalna sekretaka OEBS: Oštro osuđujem nasilje na severu Kosova

Generalna sekretarka OEBS Helga Marija Šmid ošto je osudila nasilje koje se juče dogodilo na severu Kosova.

Šmid je na Tviteru svim povređenima poželela brz oporavak.

"Oštro osuđujem akte nasilja koji su se desili na severu Kosova. Želim potpuni oporavak svima koji su povređeni, kako vojnicima Kfora, tako i civilima. Ključno je dati prioritet dijalogu i tražiti mirna rešenja za ceo region", napisla je Šmid.

14.15 - Milosavljević: Ako ne budu oslobođeni Petrović i Obrenović organizovaćemo još masovnije mirne proteste

Bivši predsednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević rekao je da će se građani i sutra još masovnije okupiti u opštinama na severu da mirno izraze nezadovoljstvo ukoliko iz pritvora ne budu pušteni privedeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Takođe, on je naglasio da će protest biti nastavljen ukoliko se iz opština sa srpskom većinom ne povuku specijalne jedinice Rosu i novi gradonačenici ne napuste zgrade opština.

"Kao što svi ovde vidite iza mene i ispred vas ovo danas je jedan miran protest naših građana, a takav je bio i juče. Nažalost, nekome nije odgovaralo da taj protest bude miran do kraja. Mi kao građani opština sa srpskom većinom ne želimo tenzije već želimo mir. Nekom drugom očito odgovara da pravi haos i da unosi nemir na naše prostore", rekao je Milosavljević medijima na protestu u Zvečanu.

Dušana Obrenovića su juče prilikom hapšenja u Zvečanu i sprovođenja u pritvor kosovski policajci brutalno pretukli, a njegovom advokatu ne dozvoljavaju da dokumentuje povrede.

14.07 - Srbi stavili trobojke na bodljikave žice

Snage Kfora su u Leposaviću postavile bodljikave žice i prepreke, a Srbi su ih ukrasili srpskim zastavama.

13.45 - Borelj: Priština da suspednuje policijske akcije na severu, druga strana da obustavi proteste

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj rekao je danas, povodom situacije na severu KiM, da se radi na održavanju hitnog sastanka na visokom nivou i pozvao Prištinu da suspenduje policijske operacije na severu sa fokusom na zgrade opština.

"Pozvao sam obe strane da odmah preduzdmu mere za deeskalaciju. Svaka jednostrana akcija treba biti izbegnuta i mir mora ponovo uspostavljen. Kao prvu meru očekujem od kosovskih vlasti da suspenduju policijske operacije sa fokusom opštinskih zgrada na severu, a na drugoj strani obustavu nasilnih protesta", podvukao je .

Borelj je istakao da EU očekuje od obe strane da deluju odgovorno i da se angažuju pod hitno u dijalogu kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu KiM koje bi grantovalo bezbednost i mir na KiM na putu ka normalizaciji odnosa.

13.35 - Zvečan: Kfor dovezao tešku mehanizaciju, u blokadi ulice koje vode ka opštini

Pripadnici Kfora koji se nalaze oko zgrade opštine u Zvečanu dovezli su još vozila teške mehanizacije i veće količine bodljikave žice, a u blokadi su ulice koje vode ka ovom objektu.

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije i dalje su u zgradi opštine, a nekoliko blindiranih vozila se nalazi ispred same zgrade.

Radnici Opštine Zvečan koji su se i jutros okupili ispred zgrade te institucije nadaju se da će im biti omogućeno vraćanje na njihova radna mesta.

Pripadnici poljskog kontigenta Kfora postavili su ogradu na 15 metara od opštine i formirali kordon.

Kosovo
foto: P'rintscreen/Kosovo-online

13.20 - MUP tzv. Kosova: Nema dogovora o povlačenju specijalnih jedinica iz Zvečana

Ministarstvo unutrašnjih poslova tzv. Kosova je demantovalo vesti da je dogovoreno povlačenje specijalnih policijskih snaga iz objekta u opštini Zvečan. Jutros su pojedini mediji javili da postoji dogovor Srpske liste i KFOR-a o povlačenju specijalne jedinice kosovske policije iz objekata opštine Zvečan.

Portparolka MUP-a tzv. Kosova Nora Fetoši rekla je za prištinske medije da nema dogovora čak ni za oslobađanje zatvorenika.

"Vest o postizanju dogovora između KFOR-a i demonstranata nije tačna. Nema dogovora ni o povlačenju trupa ni o oslobađanju zarobljenika", rekao je Fetoši za Klankosova.tv, prenosi Beta.

13.50 - Stano: EU i međunarodna zajednica osuđuju nasilje na severu i pozivaju na deeskalaciju

Potparol Evrpske unije Peter Stano kaže da EU i međunarodni pratneri snažno osuđuju incidente i nasilje na severu Kosova i pozivaju na deeskalaciju i smirivanje situacije.

“Vidimo veoma opasnu eskalaciju od petka. Sukobe, povrede i štetu na javnom vlasištvu. Zato EU, i međunarodni pratneri snažno osuđuju ove incidente i nasilje i pozivaju na deeskalaciju i smirivanje situacije”, rekao je Stano.

Stano ističe da visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj upravo to i radi.

“U kontaktu je sa Aljbinom Kurtijem i predsednikom Aleksandrom Vučićem. Napori se odigravaju na terenu i među evropskim prestonicama, u kooperaciji sa međunarodnim partnerima. Neću govoriti o detaljima, izdaćemo saopštenje visokog predstavnika i on će o tome govoriti tokom sledeće konferencije”, kaže Stano.

13.00 - Kfor doneo bodljikavu žicu ispred zgrade opštine u Zvečanu

Kako javlja dopisnik RTS-a, pripadnici Kfor-a doneli su bodljikavu žicu ispred zgrade opštine u Zvečanu, ali još nisu počeli da je postavljaju.

Oko zgrade su i dalje jake snage Kfora-a.

12.45 - Todić sa komandantom američkog Kfora: Život u Leposaviću paralisan, nismo bezbedni dok su tu kosovski specijalci

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić i bivši gradonačelnik opštine Leposavić Zoran Todić razgovarali su sa komandantom američkog Kfora kojem su ponovo preneli zahteve da se specijalna jedinica Kosovske policije povuče i da novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi napusti zgradu opštine, u kojoj se nalazi od juče.

Todić je ukazao da Srbi okupljeni ispred zgrade opštine ne žele nikakve incidente već samo da im se obezbedi nesmetan rad u svojim insitucijama.

"Život u Leposaviću je stao, oni su ovde došli uz upotrebu sile. Mogu da idu, da bismo se vratili normalnom životu", preneo je Todić komandantu američkog Kfora koji je jutros ispred zgrade opštine Leposavić zamenio italijanski kontigent.

Todić je komandantu Kfora rekao da je život u Leposaviću paralisan, da ništa ne funkcioniše, i kada je reč o građanima i ustanovama, da ne rade škole, javna preduzeća, zdravstvene ustanove.

"Sve te ustanove direktno su vezana za funkcionisanje naše opštine. Niko ne može da ostvari svoje pravo jer ova zgrada ne radi. Zaposleni u ovoj zgradi nisu na svojim radnim mestima", rekao je Todić.

On je naveo primer da u ovoj ustanovi ima pet radnika koji ove godine stiču uslov za odlazak u penziju i naglasio da oni posle 40 godina rada danas ne mogu da budu na svojim radnim mestima.

"Naš zahtev je nepromenjen od juče, tražimo da ljudi koji su u zgradi napuste objekat kako bi zaposleni došli na svoja radna mesta. Protiv gospodina koji je u zgradi nemamo ništa lično, neka ide u tri albanska sela gde su ga izglasali, ima tamo uslova da obavlja funkciju, a mi ćemo ovde da radimo sve ono što što smo radili sve ovo vreme. Nije u redu da se uz upotrebu sile sprovode neke nerazumne i protivsrpske odluke. Ovaj čovek nije dobrodošao, on ne predstavlja srpski narod. To je srpski narod pokazao na tim kvazizborima koji su održani 23. aprila, na kojima nije učestvovao", naveo je Todić.

Rekao je da u opštini Leposavić žive Srbi kao većinsko stanovništvo, Albanci u tri sela, Goranci, Bošnjaci i Romi, i da su na te izbore izašli samo stanovnici tri albanska sela.

Komandant Kfora je rekao da žele da se dijalogom sve završi i da će brige i zahteve koji su Srbi izneli preneti gradonačelniku i da se nadaju da će se sve rešiti na miran način. Naveo je da su oni i prisutni kako ne bi došlo do eskalacije situacije kao što se desilo u Zvečanu i da budu posrednik kako bi se došlo do mirnog rešenja.

"Nama nikakvi incidenti nisu potrebni a od vas zahtevamo da radite u skladu sa mandatom, a to je bezbednost i sloboda za sve stanovnike. Mi danas ovde nismo bezbedni. Ovde je ugrožena bezbednost našeg stanovništva, naša deca ne pohađaju škole, ne idu u vrtiće. Nama to ne treba", rekao je Todić.

Komandant Kfora se složio i poručio da ne želi da se ponovi situacija od juče.

Todić je još jednom podvukao da niko od okupljenih ne podržava bilo kakvo nasilje ali da od Kfora traže da obezbede Srbima da mogu da rade, osnovna ljudska prava.

"Ovaj narod nema poverenja u kosovske policijske službe. Rešenje postoji, vi ste ti koji treba da obezbedite da ovaj narod živi normalno. Dok je tu specijalna kosovska policija mi se ne osećamo bezbedno", rekao je Todić.

12.35 - Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak danas su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Kovačevski i Lajčak su se sreli u Bratislavi na marginama Globalnog bezbednosnom forumu GLOBSEK 2023.

Kovačevski je, kako se navodi, ponovio da Severna Makedonija podržava nastavak saradnje i koordinacije sa NATO i EU u regionu u pravcu konsolidacije stabilnosti i ubrzanja evroatlantskih integracija na Zapadnom Balkanu, piše Beta.

Na sastanku sa Lajčakom Kovačevski je istakao posvećenost Vlade Severne Makedonije da doprinese unapređenju regiona, kao i njegovom miru i stabilnosti.

Severna Makedonije je, kako je rekao Kovačevski, čvrsto opredeljena da jača i unapređuje dobrosusedske odnose i da se kroz dijalog i saradnju među državama etablirala kao zemlja koja je faktor stabilnosti u regionu.

Kovačevski je na sastanku istakao da će brzo članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU sprečiti da osetljive tačke u regionu naruše bezbednost i stabilnost, a samim tim i koče ekonomski razvoj regiona.

Prema planu, premijer Severne Makedonije će se na dvodnevnom bezbednosnom skupu u Bratislavi sresti i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

12.05 - Patrijarh Porfirije poziva na molitve za mir na KiM

Patrijarh Porfirije pozvao je sve vernike Srpske pravoslavne crkve da umnože molitve za Kosovo i Metohiju.

Kako se dodaje u saopštenju Informativne službe SPC, patrijarh će do Duhova, 4. juna, svakog dana u Hramu Svetog Save služiti moleban za mir među ljudima.

"Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služiće svakog dana do nedelje 4. juna, kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, sa početkom u 18 časova u Hramu Svetog Save na Vračaru pred moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog moleban za blagosloveni mir među ljudima. Njegova Svetost Patrijarh g. Porfirije poziva sav verni narod da umnoži molitve za mir na Kosovu i Metohiji", piše u saopštenju.

11.50 - Advokatu pretučenog Obrenovića onemogućeno da dokumentuje povrede, neophodna mu pomoć hirurga

Advokatu Predragu Miljkoviću koji brani Dušana Obrenovića (25), momka koga su pripadnici kosovske policije juče brutalno pretukli tokom privođenja i pritvora, onemogućeno je da dokumentuje i fotografiše njegove povrede u pritvoru u Južnoj Mitrovici.

Obrenović, koji je juče uhapšen tokom protesta u Zvečanu, kako je danas ranije saopštio Miljković, brutalno je pretučen prilikom hapšenja, ali i kasnije u pritvoru.

Miljković je danas ponovo obišao povređenog momka i naveo da je Obrenović sinoć obilno krvario iz arkade, kao i da mu je neophodan pregled hirurga zbog straha od unutrašnjeg krvarenje, što je u izveštaj uneo i lekar koji je Obrenovića pregledao u pritvorskoj jedinici.

Obrenović (25) se žali na bolove i kako je njegov branilac potvrdio sav je u podlivima. Kako kažu komšije Obenovića, on potiče iz skromne, siromašne porodice i ostao je bez oca.

11.35 - Povređeni Galjak u teškom stanju

Dragiša Galjak koji je povređen u jučerašnjim sukobima na Kosovu i Metohiji i dalje je u teškom zdravstvenom stanju.

On je jedan od teže povređenih Srba i ima prostrelnu ranu u predelu karlice i prsta na levoj ruci. Nalazi se u jedinici intenzivne nege u KBC Kosovska Mitrovica i pod medicinskim nadzorom je od 24 sata.

11.30 - Tzv. kosovska policija: Pratimo situaciju na severu, koordiniramo aktivnosti sa Kforom

Policija tzv. Kosova saopštila je da u skladu sa svojim službenim dužnostima i u saradnji sa Kforom nastavlja da brine o javnom redu i miru na severu Kosova i poziva sve građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije.

Policija je na Fejsbuku navela da će i danas nastaviti da koordinira sa Kforom u svojim aktivnostima.

"Juče su pojedinci/kriminalne grupe, uz izraženo nasilje, doveli do eskalacije i degradacije situacije u pogledu sigurnosti na severu Kosova ugrožavajući tako živote ljudi, uključujući i živote službenika policije. Protesti u tri opštine na severu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, nastavljaju se danas kod zgrada opštine, situacija se trenutno smatra krhkom, ali mirnom”, kažu u Policiji.

Dodaju da kosovska policija, u skladu sa svojim službenim dužnostima, nastavlja sa obavezama u obezbeđivanju bezbednosti i nesmetanog odvijanja protesta, kao i saradnju i koordiniranje aktivnosti sa Kforom i relevantnim institucijama.

"Istovremeno, policijske jedinice preduzimaju sve istražne radnje vezane za jučerašnje događaje. Kosovska policija poziva građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na pozive na nasilne proteste i provokacije bilo koje prirode”, rekli su u Policiji.

11.20 - MSP Kine o situaciji na severu Kosova: Protivimo se jednostranim akcijama Prištine, NATO da doprinese miru

Kina podržava napore Srbije u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnjih poslova ove zemlje Mao Nin, komentarišući situaciju na severu KiM, prenosi Sputnjik.

"Kina posvećuje veliku pažnju relevantnim događajima, podržava napore Srbije u zaštiti svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekla je ona.

Mao Nin je naglasila da Kina poziva NATO da iskreno uvažava suverenitet i teritorijalni integritet zemlje i da čini ono što će doprineti regionalnom miru.

Ona je dodala da je kineska strana protiv jednostranih akcija privremenih organa samouprave Prištine.

11.00 - Dačić: Svi treba da se ujedine oko odbrane Srba na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da "svi treba da se ujedine oko pitanja odbrane srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", upozorivši da unutrašnja politička pitanja ne smeju da utiču na spremnost Srbije da zaštiti svoj narod.

- Moramo da učinimo sve da pomognemo opstanak našeg naroda na Kosovu. Treba da budemo svesni da ćemo prolaziti kroz teške borbe, i političke i bezbednosne - rekao je Dačić za TV Pink, prenosi Beta.

On je ponovio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin "Kurti ne želi normalizaciju već eskalaciju" i sukob.

Kurtijev cilj je da protera Srbe s Kosova i Metohije, a "glavni trn u oku mu je sever", rekao je Dačić i dodao da je bitno da Srbi imaju svoju strategiju i političko jedinstvo.

10.20 - Kurtijevi gradonačelnici Zvečana i Zubinog Potoka neće ulaziti u zgradu opština

Kurtijev predsednik opštine Zvečan Iljir Peci potvrdio je da danas nije otišao u zgradu opštine, već da je sa svojim kabinetom započeo posao u kancelariji u selu Lipe, gde je prošle nedelje i položio zakletvu, prenosi Kljan Kosova.

"Otišli ​​smo u kancelariju zajednice u selu Lipe u opštini Zvečan. Nismo otišli ​​u centralu zbog situacije", rekao je Peci.

Prema njegovim rečima, do te odluke su došli posle razgovora sa Kforom i kosovskom policijom.

"U razgovorima sa Kforom i policijom došli smo do zaključka da zbog situacije moramo da dođemo ovde. Verujem da ćemo se uskoro moći da radimo iz zgrade opštine u Zvečanu", rekao je Peci, prenosi Kosovo onlajn.

10.15 - Karl Bilt: Kurti je kriv za eskalaciju nasilja

Švedski diplomata Karl Bilt smatra da je Aljbin Kurti glavni krivac za eskalaciju nasilja na severu KiM.

Povodom najnovijih dešavanja na KiM, Bilt se oglasio na Tviteru.

- Prve korake koji su započeli ciklus eskalacije preduzela je prištinska strana. Onda je krenulo nizbrdo. A sada je stvarno loše - napisao je Bilt.

10.00 - Kovačevski: Nasilje nikada nije dobra opcija, napredak se može postići samo dijalogom

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, povodom jučerašnjih dešavanja u Zvečanu, ocenio je da nasilje nikada nije dobra opcija i da se stabilnost i napredak u regionu mogu postići samo otvorenim dijalogom.

Kovačevski je na Tviteru pozvao na brzu deeskalaciju situacije i povratak mira i stabilnosti.

"Svedoci smo zabrinjavajuće eskalacije događaja, pored velikog broja povređenih. Nasilje nikada nije dobra opcija i za svaku je osudu, pogotovo što su vojnici Kfora izuzetno posvećeni misiji održavanja bezbednosti i stabilnosti u regionu. Pozivam na hitan prekid nasilja, brzu deeskalaciju situacije i povratak mira i stabilnosti na Kosovo. Stabilnost i napredak u regionu mogu se postići samo otvorenim dijalogom", naveo je Kovačevski.

Ukazao je da je potrebna mirna i otvorena komunikacija koja će omogućiti ubrzanu primenu Sporazuma o normalizaciji, sa svim aneksima i obostrano preuzetim obavezama.

Ističe da je ključno nastaviti blisku koordinaciju i zajedničke aktivnosti NATO i EU u regionu, pre svega u pravcu ubrzanja evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana, kako bi se konsolidovala stabilnost i, kako navodi, suzio prostor za uticaje trećih destabilizujućih strana.

9.55 - Uhapšeni Dušan Obrenović brutalno pretučen od Kosovske policije

Advokat Predrag Miljković koji zastupa juče u Zvečanu uhapšenog Dušana Obrenovića izjavio je da je njegov klijent brutalno pretučen od strane kosovske policije.

"Sinoć sam kasno angažovan od strane porodice, i posetio sam ga u policijskoj stanici u južnom delu Mitrovice. Dušan Obrenović je strašno pretučen juče od strane kosovske policije prilikom hapštenja, a kako on kaže i prilikom uvođenja u policijsku stanicu. On je zadobio razne povrede glave, posekotine, poderotine, hematome po glavi. Srašno i brutalno je pretučen. On je tolko pretučen da se skoro da izvinete gotovo uneredio. On mi je sinoć rekao da su ga tukli i ovde u opštinskog zgradi kada su ga uhapsili", rekao je Miljković.

On je dodao da se Obrenoviću na teret stavlja krivično delo "pozivanje na otpor i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom".

"Ja razumem da neko može biti osumnjičen uhapšen, ali da bude onako pretučen, onako zverski pretučen... ovim putem pozivam međunarodni zajednicu, pozivam policiju, pravosuđe, da imaju jedan uvid da vide šta se radi i da se ovome stane na kraj. Molimm vas da svi razumere da je Dušan Obrenović jedan mlad čovek koji je bio tu da izrazi jedan miran protest, ali da onako bude pretučen u 21. veku niko ne zaslužuje. Pregledan je od strane lekara, i čak je i lekar koliko sam uspeo da pročitam napisao da je potrebno konsultovati hirurga. Nisam siguran da je hirurg konsultovan", dodao je Miljković.

Miljković je naglasio da je upravo krenuo da obiđe Obrenovića i da vidi u kakvom je stanju i da li od sinoć nije zadobio nove povrede.

Kako je dodao, Obrenoviću je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati a od tužioca zavisi da li će biti izveden pred sud.

Obrenovića su uhapsili pripadnici Kfora, koji su ga nakon toga predali kosovskoj policiji.

9.50 - Uhapšenom Radošu Petroviću određen pritvor od 48 sati

Tokom jučerašnjeg sukoba između pripadnika KFOR-a i lokalnih Srba u Zvečanu uhapšeni su Radoš Petrović iz Mitrovice i Dušan Obrenović iz Zvečana.

Advokat privedenog Petrovića Dejan A. Vasić potvrdio je da se njegov branjenik nalazi u Policijskoj stanici u Južnoj Mitrovici i da je sinoć ispitan.

Kako je rekao advokat, uhapšeni je ispričao da su ga pripadnici KFOR-a vukli dok je sedeo na asfaltu zajedno sa ostalim demonstrantima.

"U tom metežu je zgažen čizmom od strane vojnika, a kad su bačeni suzavac i šok bombe kosovska policija ga je izvukla i praktično zaštitila od nekih težih posledica“, rekao je Vasić.

Petroviću je određen pritvor od 48 sati, ali se još uvek ne zna koje mu se krivično delo stavlja na teret.

Vasić je rekao da je sinoć video i uhapšenog Obrenovića, ali da sa njim nije uspeo da razgovara.

- Dvojica Srba koji su privedeni tokom jučerašnjih sukoba sa tzv. kosovskom policijom i KFOR-om u Zvečanu, pušteni su na slobodu, a dvojici je određeno zadržavanje od 48 sati, rekao je advokat Dejan Vasić.

9.40 - Euleks: Eskalacija na severu KiM zabrinjavajuća i neprihvatljiva

Misija Evropske unije za vladavinu prava na KiM (Euleks) saopštila je da je najnovija eskalacija nasilja na severu KiM zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

"Bezbednosna situacija tamo je i dalje napeta i to je razlog za veliku zabrinutost. Pozivamo sve da se ponašaju razborito, da izbegnu nasilje i da preduzmu mere za deeskalaciju ove napete situacije. Treba hitno da se vrati mir u interesu svih zajednica koje žive na severu Kosova", navodi se u pisanom odgovoru Euleksa Tanjugu, prenosi RTS.

Kako se navodi, Euleks će, u okviru svog mandata, nastaviti da radi "sa odlučnošću na podršci stabilnosti Kosova", kao i bezbednosti svih zajednica na KiM kroz pojačane izviđačke patrole i u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i KFOR-om.

9.30 - U Gračanici postavljena nova zastava Srbije

Nova zastava Srbije postavljena je u Gračanici, nakon što su sinoć nepoznati počinioci zapalili srpsku trobojku pored spomenika Milošu Obiliću.

Meštani Gračanice jutros su prijavili da je zastava Srbije na kružnom toku u Gračanici zapaljena, a ubrzo zatim postavljena je nova.

Na društvenim mreža osvanuo je snimak na kome se vidi kako muškarac sa maskom preko lica izlazi iz automobila i pali zastavu Srbije, nakon čega odlazi u pravcu Kišnice, a u pozadini se čuje albanska muzika.

9.00 - KFOR: U Zvečanu juče povređeno 30 italijanskih i mađarskih vojnika

Tokom protesta u opštini Zvečan povređeno je 30 vojnika Kfora – 11 vojnika iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta zadobilo je višestruke povrede, uključujući prelome i opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava, saopštio je KFOR.

"Tri mađarska vojnika su ranjena upotrebom vatrenog oružja. Njihove povrede nisu opasne po život", saopštene je iz misije.

Kako se dodaje, misija Kfora koju vodi NATO povećala je prisustvo u četiri opštine na severu KiM kako bi smanjila rizik od eskalacije, nakon što su novoizabrani gradonačelnici pokušali da preuzmu dužnost.

Kosovo, KFOR
foto: Kurir

"Trupe Kfora su kasnije agresivnije napadnute. Kfor deluje odlučno i uzdržano, u skladu sa strogim pravilima. U ovom slučaju, odgovorila je na ničim izazvane nasilne napade, dok je svoj mandat UN izvršavala na nepristrasan način“, navodi Kfor.

U saopštenju se navodi da komandant misije Kfora general-major Angelo Mikele Ristuča lično prati razvoj situacije i izražava solidarnost sa vojnicima NATO-a koji su povređeni tokom sukoba i njihovim porodicama.

"Da se izbegnu sukobi između strana i rizik od eskalacije, mirovne snage Kfora sprečile su pretnje po živote kosovskih Srba i kosovskih Albanaca. Obe strane treba da preuzmu punu odgovornost za ono što se dogodilo i spreče bilo kakvu dalju eskalaciju, umesto da se kriju iza lažnih narativa“, naveo je Ristuča. Kfor će, kako se napominje, nastaviti da preduzima sve neophodne mere da osigura bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na KiM, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine.

8.50 - Nedeljković: Privedeni Srbi još nisu pušteni

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u Zvečanu dodajući da bi, prema obećanjima Kfora, svi pripadnici specijalnih kosovskih jedinica trebalo da se povuku danas do 15 časova.

Nedeljković je obavestio novinare da su sinoć oko 21.30 časova predstavnici Srpske liste ponovo razgovarali sa komandantom Kfora koji im je rekao da se čekaju papiri da bi privedeni Srbi bili oslobođeni.

"Prema informacijama koje imam, još nisu pušteni. Stvar je u tome da ih je Kfor odmah predao Albancima", kazao je Nedeljković.

Dodao je da je komandant Kfora saopštio da će deo specijalnih jedinica da se povuče iz Zvečana u toku noći, a da će se danas do 15 časova povući u potpunosti.

"Došli smo da sačekamo, čekamo 15 časova da svi odu", naveo je Nedeljković.

Sa druge strane, na portalu "kallxo" se navodi da nema dogovora između Kfora-a i demonstranata, te da infomracije o povlačenju specijalnih jedinica i oslobađanju uhapšenih, nisu tačne. Takođe, "kallxo" piše da je portparol Kfora negira da je bilo sastanka i dogovora sa Srpskom listom.

01:00

Zvečan, okupljanje građana

8.45 - Kurti: Zahvalio sam Tajaniju za akciju italijanskih vojnika za očuvanje mira pred nasilnim ekstremizmom

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da je tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem preneo zahvalnost kosovske Vlade za akciju italijanskih vojnika Kfora.

Kurti je na Tviteru rekao da povređenim pripadnicima Kfora želi brz oporavak.

"U drugom razgovoru danas sa italijanskim ministrom Antoniom Tajanijem preneo sam duboku zahvalnost Vlade i naroda Republike Kosova za italijanske Kfor trupe i hrabru akciju italijanskih vojnika s ciljem očuvanja mira pred nasilnim ekstremizmom. Povređenima želim potpun i brz oporavak", napisao je Kurti.

8.40 - Petković: Kurti izaziva rat kako bi izbegao formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da Aljbin Kurti pokušava da izazove rat jer je to jedini način da izbegne svoje obaveze preuzete potpisivanjem Briselskog sporazuma, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština.

Navodi da je Kfor trebalo da bude prisutan u petak i da spreče ulazak “lažnih gradonačelnika u četiri opštine“, a koji su doveli do nemira i sukoba.

“Naravno da Vojska Srbije radi svoj posao i zaštitiće srpski narod i državu Srbiju, jer je to i ustavna obaveza, mi ne želimo ni rat ni sukobe, mi ne izazivamo bilo kakve nemire, to je učinio Kurti sukobljavajući se sa golorukim narodom“, rekao je Petković.

8.35 - Sijarto: Četiri mađarska vojnika u bolnici

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto objavio je na Fejsbuku da je mađarski ambasador u Prištini Jožef Bence obišao četiri mađarska vojnika iz sastava KFOR-a koji se nalaze u američkoj bolnici.

Sijarto je naveo da mađarski vojnici imaju povrede od šrapnela, da je jedan operisan, a da su svi van životne opasnosti.

8.25 - Leposavić: Meštani se okupljaju, Hetemi noć proveo u zgradi opštine

Veliki broj građana i jutros se okupio ispred zgrade opštine Leposavić, a novoizabrani gradonačelnik te opštine Ljuljzim Hetemi noć je proveo u zgradi.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, vojnici italijanskog Kfora stacionirani su u velikom broju na platou u centru grada, a iza njih su vozila specijalne jedinice tzv. kosovske policije.

Građani su okupljeni ispred njih i mirno protestuju, a grupisani su i kod obližnjeg hrama Svetog Vasilija Ostroškog, u centru Leposavića i kod Osnovne škole "Leposavić".

Kosovo, Leposavić
foto: Printscreen/Kosovo online

Predstavnici Srba i ovog jutra razgovarali su sa predstavnicima italijanskog Kfora i ponovili zahteve da im se oslobode nelegalno uzurpirana radne prostorije, kako bi neometano radili svoj posao.

Ljudi su rešeni da istraju u svojim namerama i zahtevima koje su juče istakli, a koji još uvek nisu ispunjeni.

Zahtevi su da Hetemi napusti zgradu opštine, ali i da se specijalna policija povuče.

8.15 - Borelj: Osuđujemo nasilje u Zvečanu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj istakao je da EU najoštrije osuđuje "šokatno nasilje u Zvečanu" pozivajući kosovske vlasti i demonstrante da smanje tenzije.

Borelj je na Tviteru naveo da su "nasilna dela počinjena nad trupama Kfora, civilima i pripadnicima policije" apsolutno neprihvatljiva.

"EU najoštrije osuđuje šokantno nasilje u Zvečanu. Nasilna dela počinjena nad trupama Kfora, medijima, civilima i policiji su apsolutno neprihvatljiva. EU poziva kosovske vlasti i demonstrante da odmah i bezuslovno smanje tenziju", naglasio je Borelj.

Dodaje da EU očekuje da se strane ponašaju odgovorno i da kroz dijalog odmah pronađu političko rešenje.

8.10 - Zapaljena srpska zastava u Gračanici

Nepoznati počinioci zapalili su u ranim jutarnjim satima zastavu Srbije pored spomenika Milošu Obiliću u Gračanici.

00:31

Gračanica, albanac tokom noći zapalio srpsku zastavu

Rano jutros meštani Gračanice prijavili su da je zapaljena srpska trobojka koja se nalazi na kružnom toku.

Počinioci za sada nisu pronađeni.

08.05 - Počeo sastanak Vučića sa ambasadorima Kvinte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se na Andrićevom vencu sa ambasadorima Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija), kao i šefom delegacije Evropske unije.

Sastanku prisustvuju ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Predviđeno je da se Vučić u 11 časova sastane i sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, kao i sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo.

8.00 - KFOR napravio novi kordon

Vojnici KFOR-a sa opremom sa razbijanje demonstracija postavili su novi kordon nekoliko stotina metara udaljen od zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, mnogo dublje u ulici koja vodi prema objektu opštine u odnosu na juče kada su mu bili mnogo bliže.

U kordonu je 20 policajaca sa štitovima. Zatvoreni su i ostali prilazi zgradi lokalne samouprave.

7.50 - Radnici opštine Zvečan se okupljaju i danas, traže povratak na radna mesta

Radnici Opštine Zvečan i ovog jutra okupili su se ispred zgrade te institucije kako bi zatražili povratak na svoja radna mesta. Njih je trenutno oko stotinak i još pristižu.

Pripadnici poljskog kontigenta Kfora postavili su ogradu na pedesetak metara od opštine i formirali kordon.

U Zvečanu je za sada situacija mirna, deca ni ovog jutra nisu u školskim klupama, a nekoliko radnji sa osnovnim namirnica je ovog jutra otvoreno.

KFOR je juče u Zvečanu nasilno razbio protest Srba.

Dvojica Srba ranjena su iz vatrenog oružja, jedan od njih je u veoma teškom stanju. Ima više od 50 povređenih sa obe strane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je razgovore sa predstavnicima Evropske unije, a u 8 sati slede razgovori sa ambasadorima Kvinte, potom i sa ambasadorima Rusije i Kine.

U obraćanju javnosti, predsednik Srbije je istakao da je mesecima govorio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima jednu želju - da dovede do krvoprolića ceo region, kao i da je malo ko hteo to da čuje i razume šta se dešava na KiM.

Vučić je pozvao Srbe na severu Kosova i Metohije da se ne sukobljavaju sa NATO-om.

03:57

POSLEDNJI VITEZOVI EVROPE: Kosovo i Metohija

(Espreso/Kurir.rs/Kosovo online/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.