Vučić poručio u Prokuplju: Nisam došao po vaše glasove, nego da kažem da srpsko srce neće prestati da kuca za Kosovo!
Foto: Printskrin/RTS

100 godina od Topličkog ustanka

Vučić poručio u Prokuplju: Nisam došao po vaše glasove, nego da kažem da srpsko srce neće prestati da kuca za Kosovo!

Premijer Vučić, koji je predvodio ceremoniju u Prokuplju, i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su lovorove vence uz intoniranje državne himne
Objavljeno: 14:08h
foto: Printskrin/RTS

- Nikoga nećemo udarati, pošto nikoga ne želimo da udaramo, ali im poručujemo da Srbiju neće uspeti da sruše ili podele. Srbija ni danas ni sutra neće ustati protiv Republike Srpske niti Republika Srpska protiv Srbije. I to je naš zavet - rekao je Vučić

Premijer je rekao da on veruje u Srbiju, a od naroda je zatražio da "veruje u sebe i nepodeljeno ide napred kroz život".

Vučić je najavio da će u Beogradu biti podignut spomenik "junačkom Gvozdenom puku", a da će sutra prvi čas u školama biti posvećen Topličkom ustanku.

foto: Printskrin/RTS

Toplički ustanak je podignut protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata, kao jedini ustanak u nekoj okupiranoj državi tokom tog rata.

Ustanak je trajao od 26. februara do 25. marta 1917, a neposredan povod za njegovo izbijanje je bila mobilizacija koju su bugarske vlasti htele da sprovedu na teritoriji Toplice, Jablanice i Puste reke. Ustanike su predvodile četiri vojvode: Kosta Vojinović, braća Milinko i Toško Vlahović i Jovan Radović.

Vučić je posle svečanosti posetio izložbu u Nаrodnom muzeju Toplice "Toplički ustаnаk 1917. - 100 godinа posle".

BONUS VIDEO: Espreso u školi Kurana!

(Espreso.co.rs / RTS / Beta)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.