MILAN ST. PROTIĆ: Šešelj je šarlatan i bruka za Srbiju, Vučić hoće više nego što može, Kosovo je izgubljeno! (VIDEO)
Foto: prtsc/espreso

espreso INTERVJU NEDELJE

MILAN ST. PROTIĆ: Šešelj je šarlatan i bruka za Srbiju, Vučić hoće više nego što može, Kosovo je izgubljeno! (VIDEO)

Istoričar i bivši ambasador priča o DOS-u i 5. oktobru s ove distance, kao i o tome ko je krivac što je šansa propuštena. Osvrnuo se i na novu vlast

Objavljeno: 16:47h

Šta mislite o predsedničkim izborima, ko je po vašem mišljenju idealan kandidat? Da li postoji?

- Nema idealnog kandidata ni u svetu. Nije ga nikad ni bilo. Kod nas tek ne, što nema idealnog, nema po mom mišljenju ni prosečnog. Ovo što ja vidim, ne zadovoljava ni najniže kriterijume za predsednika moje zemlje. Bar ja na to tako gledam.

Hoćete li dati nekome podršku?

- Iskreno rečeno, sumnjam. Mislim da je uloga školovanog čoveka da bude opozicionar. Ja se nikad nisam dobro osećao, ni za to kratko vreme što sam bio na vlasti, iako, hvala Bogu, pravu vlast nisam ni imao u rukama. Moje mesto je na opozicionoj strani, ali ni među opozicionarima ne vidim kandidata kojeg bih svesrdno podržao. Na strani režima još manje. Ljudi u Srbiji su veoma siromašni i uglavnom se opredeljuju za manje zlo, a ne za kandidata koji bi im imponovao na mestu predsednika. Predsednik je jedna figura, simbol nacije, države, generacije. U njemu moramo svi da se prepoznamo u svom najboljem svetlu. On treba da bude ono najbolje, najmudrije, najstaloženije, najuravnoteženije, najškolovanije, najemancipovanije što je ovaj narod dao.

Vašu knjigu "Velika iluzija. Život i smrt Jugoslavije" niko nije hteo da objavi, pa ste morali sami. Zašto?

- Nisam mnogo ni institirao. Kad sam video da nisu zainteresovani, onda sam to učinio sam i kjnigu delim onim ljudima do kojih mi je stalo.

foto: Facebook

Šta mislite o Đinđiću, Koštunici, Šešelju, Vučiću?

- Najteže je o Zoranu reći, jer njega više nema i što je poginuo tako tragičnom smrću kada je bio u naponu snage. Bio je od svih nas najuporniji, najvredniji, najbespoštedniji prema drugima i prema sebi. Imao je i svoje mane i nedostatke, ali o mrtvima sve najlepše. Time što je položio svoj život za ovu zemlju i ovaj narod, ma šta ko govorio, on je ubijen jer je bio premijer. Zaslužio je mnogo više od jednog bulevara i Aleje velikana.

foto: Beta

Koštunica?

- On je možda više od svih nas pao na ispitu i najmanje se snašao u vremenu odmah posle 5. oktobra, a imao je istorijsku ulogu i mesto naslednika Miloševića, na mestu predsednika SRJ. Možda su njegove namere bile dobre, u to ne ulazim, nekad sam mislio da je i tu bilo problema, a možda i nije. Ali znate kako, u Svetom pismu se kaže: "Put u pakao popločan je dobrim namerama".

Šešelj?

- Ružno ogledalo naše stvarnosti i našeg doba. Šarlatan, čovek spreman da ide ispod svake granice pristojnosti, bruka i sramota za ovaj narod.

foto: Dado Đilas / Zorana Jevtić

Aleksandar Vučić?

- Mnogo hteo, mnogo započeo... Mnogo postigao nije. Hteo bi više nego što može i mislim da tu leži njegova glavna slabost. On je prihvatio politiku koju nije vodio, koja je tuđa, naša, petooktobarska, i to je prihvatio od A do Š, i postao njen protagonista, verniji i dosledniji nego što smo mi bili, a sama ta politika je nedorečena. Ta politika ne može da da rezultat. To Vučić nije razumeo, zato što to nije njegova politika. To mogu ja da kažem, ja sam učestvovao u stvaranju te politike, on je prihvatio naknadno, s naknadnom pameću i pokušava da je sprovede u delo, ali nikad ne postavlja pitanje njene ispravnosti, zato što je prihvaćena sa strane. Nisam sasvim ubeđen ni u njegove natprosečne sposobnosti, lične.

Koji je vaš stav kada je Kosovo u pitanju?

- Da pogledamo istini u oči. A ta istina je vrlo bolna i teška i zvuči otprilike ovako: Kosovo je za Srbiju i sprski narod nažalost izgubljeno pogubnom Titovom i Miloševićevom politikom.

Bonus video:

ESPRESO INTERVJU NEDELJE: Jelena MIlić

(Milka Radović)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.