Ako Putin bude tražio podršku Trampa za Srbiju – izbiće sukobi!
Foto: AP

na ivici rata

Ako Putin bude tražio podršku Trampa za Srbiju – izbiće sukobi!

Mekšejn je rekao da sumnja da Tramp zna mnogo o Kosovu, ali je dodao da su mnogi republikanci poput senatora Džona Mekejna i bivšeg potpredsednika Boba Dola, s kojim se predsednik Kosova Hašim Tači sreo pre inauguracije predsednika u Vašingotnu, čvrste pristalice Kosova i bliski velikoj albanskoj dijaspori u SAD
Objavljeno: 14:53h

Zapadni Balkan mogao bi da se vrati otvorenim sukobima ako bi Vladimir Putin od Donalda Trampa zatražio podršku za Srbiju.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

To je izjavio bivši britanski državni sekretar za Evropu Denis Mekšejn.

Mekšejn je u tekstu za britanski Indipendent naveo da je do poslednjeg "nadrealnog izbijanja napetosti" u odnosima Beograda i Prištine došlo zbog voza, posle čega je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podigao tenzije upozorenjem na "novi oružani sukob" u regionu.

- Umesto da to bude momenat pomirenja, voz napravljen u Rusiji je prekriven živopisnim sloganima 'Kosovo je Srbija' na 21 jeziku, s posterima srpskih pravoslavnih svetaca i heroja. To bi bilo za strip da nije smrtno ozbiljna provokacija sprskih nacionalista. S približavanjem aprilskih predsedničkih izbora, to je dobar način za podsticanje strasti birača stvaranjem još jednog veštačkog sukoba s Kosovom - naveo je Mekšejn. Bivši britanski zvaničnik je naveo da se Kremlj "specijalizovao u podržavanju beskrajnog kršenja granica UN - u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini i podržava Beograd u zahtevima za separatizam srpskih nacionalista na Kosovu i u Bosni".

foto: AP

- Srbi ostaju bliski pravoslavnim vernicima u Rusiji i nadaju se da će predsednik Tramp stati na stranu Rusije i srpskih nacionalista nasuprot ostatku regiona. S druge strane, Tramp možda nešto zna o potrebi da se pobegne vladavini Beograda od svoje treće supruge, Melanije, koja je živela u rodnoj Sloveniji na početku ratne decenije na Balkanu 1990 - navodi se u tekstu. Mekšejn je rekao da sumnja da Tramp zna mnogo o Kosovu, ali je dodao da su mnogi republikanci poput senatora Džona Mekejna i bivšeg potpredsednika Boba Dola, s kojim se predsednik Kosova Hašim Tači sreo pre inauguracije predsednika u Vašingotnu, čvrste pristalice Kosova i bliski velikoj albanskoj dijaspori u SAD.

BONUS VIDEO:

Anketa: Pitali smo građane da li znaju da su banci dužni 986 evra

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.