PREMIJERKA BRNABIĆ U SEVERNOJ MITROVICI: Hvala vam što ostajete ovde, možete da se oslonite na vašu Srbiju! (UŽIVO)
Ana Brnabić, Foto: Vlada Srbije

POSETA PREMIJERKE KIM

PREMIJERKA BRNABIĆ U SEVERNOJ MITROVICI: Hvala vam što ostajete ovde, možete da se oslonite na vašu Srbiju! (UŽIVO)

Brnabić je navela da je "zadovoljna što smo posle provokacija 31. jula uspeli da sačuvamo mir"

Objavljeno: 13:47h

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi danas na Kosmetu i tom prilikom obilazi Severnu Mitrovicu, Zvečan i Leposavić.

Zajedno sa predsednicom Vlade, Kosovo će posetiti i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

12.53 - Brnabić: Kurtijeva demokratija - nepoštovanje sporazuma i uskraćivanje prava glasa Srbima. Premijerka Srbije osvrnula se i na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji je rekao da "Brnabić može da dođe na Kosovo da vidi koliko je ono demokratsko", istaknuvši da bi volela da vidi tu demokratiju kada znamo da je Srbima na Kosovu uskraćeno pravo glasa.

"Mislim da to bolje pokazuje stanje demokratije i vladavine prave na Kosovu. A druga stvar, to je nepoštovanje mnogih sporazuma, Priština ne poštuje međunarodne sporazume, Priština nije implemetirala briselske sporazume, nije formirala ZSO, čekamo duže od devet godina", kazala je Brnabić.

Premijerka Srbije je istakla da je "osnivanje ZSO osnova Briselskog sporazuma".

Ana Brnabić
foto: KOSOVO ONLINE PRINTSCREEN

"Dok nemamo ZSO nemoguće je razgovarati o drugim sporazumima. Predsednik Vučić je uspeo da u okviru onoga što je Borko Stefanović potpisao sa Editom Tahiri, sačuva srpske lične karte ali i osigura prisustvo Srbije na KiM. Spremni smo da razgovaramo i budemo za pregovaračkim stolom u vezi svega što doprinosu miru i stabilnosti i bezbednosti".

Kada je u pitanju "Otvoreni Balkan", premijerka Brnabić je izjavila "dolazim na Kosovo nakon što se upravo zatvorio sajam vina u okviru Otvorenog Balkana".

"Pokazali smo kako to izgleda da smo se okrenuli saradnji".

Ona je napomenula da joj je drago što su učestvovali predstavnici iz Crne Gore i BiH.

"Otvoreni Balkan je inicijativa za sve, otvorena i za Prištinu. Mislim da je to najbolji način da idemo ka normalizaciji, mislim da je kvalitet svakodnevnog života najvažniji. Da mladi vide perspektivu, nova radna mesta, onda možemo lakše da razgovaramo oko pitanja oko kojih se ne slažemo, ali nije na meni da o tome odlučujemo, vrata su svakako otvorena", poručila je Brnabić, prenosi Kosovo onlajn.

12.18 - Brnabić: Hvala vam što ostajete ovde, možete da se oslonite na vašu Srbiju. Hvala vam što ostajete ovde. Bez obzira na sve naći ćemo novac i nastavićemo da ulažemo u škole, vrtiće, puteve, ovakve centre gde možemo da obučavamo decu i za sve to su potrebni mir i stabilnost, poručila je okupljenim građanima premijerka Srbije Ana Brnabić.

Premijerka je rekla da joj je "drago što je danas ovde".

"Ispunio mi se san. Nadam se da ćemo i dalje dolaziti i za vas koji ste ostali ovde da obezbedimo bolji život. Da možete da se oslonite na vašu Srbiju. Prenosim vam i pozdrave i poruku predsednika Vučića da će Srbija biti uvek uz vas", rekla je Ana Brnabić.

Brnabić će tokom svoje jednodnevne posete obići Duhovnu akademiju, IT centar, manastir Banjsku, porodicu Radosavljević u Leposaviću kao i vinariju Lakićević u selu Kutnje.

Petković: Ovde nije reč samo o poseti premijerke, već o prisustvu Srbije na severu Kosova

Ovde nije reč samo o poseti predsednice Vlade Srbije već o prisustvu Srbije na severu Kosova, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković se obratio se premijerki Srbije i rekao da je srpski narod je sa oduševljenjem čekao njen dolazak."Ovo je važan dan za sve nas, nastavićemo da se borimo u narednom periodu", rekao je Petković. Premijerka Ana Brnabić će tokom svoje jednodnevne posete obići Duhovnu akademiju, IT centar, manastir Banjsku, porodicu Radosavljević u Leposaviću kao i vinariju Lakićević u selu Kutnje.

11.35 - Brnabić: Želim da pošaljem poruku predsednika Vučića da ćemo uvek biti uz naš narod na Kosovu. Čast mi je što sam ovde i želim da pošaljem poruku mira predsednika Vučića da ćemo uvek biti uz naš narod na Kosovu, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabičć obraćajući se okupljenima u zgradi Multimedijalnog centra u Severnoj Mitrovici.

1 / 5 Foto: Vlada Srbije

Brnabić je navela da je "zadovoljna što smo posle provokacija 31. jula uspeli da sačuvamo mir". "Investicije će omogućiti da naš narod i deca ostanu ovde", izjavila je premijerka.

"Ponosna sam što sam deo tima predsednika Vučića. Dijalog je važan, nadam se da će institucije u Prištini biti otvorene za dijalog. Želimo dugoročni mir i stabilnost, ja sam optimista, a ono na čemu ćemo insistirati je ZSO", navela je Brnabić dodavši i da to što je "danas na severu ne znači da neće posetiti naš narod i na drugim mestima, a svakako su tu predstavnici Srba ispred Srpske liste".

Dijalog je važan, insistiraćemo na ZSO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Kosovskoj Mitrovici da je dijalog važan i da se nada da će institucije u Prištini biti otvorene za dijalog.

"Želimo dugoročni mir i stabilnost, ja sam optimista, a ono na čemu ćemo insistirati je Zajednica srpskih opština (ZSO)", kazala je Brnabić. Dodala je da donosi poruku predsednika Aleksandra Vučića da će Srbija uvek biti uz svoj narod na Kosovu. "Čast mi je što sam na Kosmetu. Želim odavde, sa Kosova i Metohije, da pošaljem jasnu poruku, poruku mira, stabilnosti i tolerancije i poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ćemo uvek biti uz naš narod na KiM. Zadovoljna sam što smo posle provokacija 31. jula uspeli da sačuvamo mir. Investicije će omogućiti da naš narod i deca ostanu ovde", istakla je premijerka Srbije.

11.05 - Dobro došli na svetu srpsku zemlju. Premijerka dočekana srpskim trobojkama i transparentima...

10.52 - Premijerka stigla u Mitrovicu. Posle prelaska administrativnog prelaza Jarinje, pod jakim merama bezbednosti, premijerka Brnabić je nešto pre 11 časova stigla u Severnu Mitrovicu.

1 / 4 Foto: Kurir TV

Premijerka će posetu započeti u Kosovskoj Mitrovici gde će obići prvi multimedijalni centar na severu Kosova, kao i Duhovnu akademiju.

Posebne mere bezbednosti pred dolazak premijerke

Na Jarinju je jutros pojačano prisustvo kosovske policije, a kako navodi Reporteri prisutan je i kontradiverzioni tim K-9, koji učestvuje u proveri područja uoči najavljene posete predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić opštinama na severu Kosova.

Reporteri prenosi i da poseta premijerke Republike Srbije Ane Brnabić Kosovu ima za cilj da pošalje "poruke za očuvanje mira i stabilnosti, što je jedini način da se ostvari opstanak Srba na Kosovu“.

Veliki broj građana Severne Mitrovice na dočeku Ane Brnabić

Veliki broj građana iz Severne Mitrovice i sa severa Kosova okupio se kako bio dočekao premijerku Srbije Anu Brnabić. Okupio se veliki broj građana koji čekaju dolazak premijerke Ane Brnabić, kao i politički predstavnici Srba. Takođe, primetno je pojačano je prisustvo policije. Među okupljenima pojedini nose transparente s natpisom "naša premijerka Ana Brnabić", "Premijerko hvala za svaku školu, put"...

Nakon toga predviđena je poseta manastiru Banjska u opštini Zvečan.

U opštini Leposavić, predsednica Vlade popodne će posetiti socijalno ugroženu porodicu braće Radosavljević, koja se zvanično useljava u novu kuću, izgrađenu sredstvima Vlade Republike Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dolazak premijerke Ane Brnabić od izuzetnog značaja za naš narod na ovim prostorima u ovim izazovnim vremenima, navodi predsednik Srpske liste Goran Rakić.

"Posetom premijerke Srbije šalje se jasna poruka da smo pre svega opredeljeni za mir, stabilnost, dijalog, da naš narod nije sam i da će uz sebe uvek imati svoju državu bez koje nema Srba na Kosovu i Metohiji. Ulaganje države i stalna briga o našem narodu preko Kancelarije za KiM je od životnog značaja i u tom smislu ova poseta i najavljena ulaganja sve nas raduju", kaže Rakić za Novosti.

Posetu opštini Leposavić, Brnabić će završiti obilaskom porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

"Poseta predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić Kosovu i Metohiji ima za cilj da prenese poruke za očuvanje mira i stabilnosti, u okviru kojih se jedino može ostvariti ostanak i opstanak Srba na KiM", saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je pre par dana rekao da narod na severu Kosova i Metohije " sa nestrpljenjem očekuje da vidi našu predsednicu".

(Espreso / Kosovo online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.