VANREDNA KONFERENCIJA DIREKTORA KANCELARIJE ZA KIM: "Kurtija samo zanima ukidanje srpskih ličnih karata na KiM"
Petar Petković, Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Online

OGLASIO SE

VANREDNA KONFERENCIJA DIREKTORA KANCELARIJE ZA KIM: "Kurtija samo zanima ukidanje srpskih ličnih karata na KiM"

Kurti se, kaže Petković poziva na tačku 3 ovog sporazuma

Objavljeno: 14:53h

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković drži vanrednu konferenciju za medije u Palati Srbija, a povodom situacije u južnoj pokrajini.

- Kurti se poziva na sporazum iz 2011. godine o slobodi kretanja, koji su potpisali 2. jula Borko Stefanić i Edita Tahiri. Sporazum je potpisan u Briselu. Ovim se sporazumom nažalost priznaju kosovske lične karte i vozačke dozvole i govori se između ostalog i o dve strane - rekao je Petković.

Kurti se, kaže Petković poziva na tačku 3 ovog sporazuma.

- Ovaj kao i svi drugi sporazumi se nalaze na sajtu Kancelarije za KiM - rekao je Petković.

- Iako ovaj sporazum nam donosi mnogo problem,a ono što sigurno ne piše da se pitanje ulazno-izlaznih dokumenata koji se izdaju za stanovnike druge strane, odnosi konkretno na Srbe koji žive na KiM. Kurti se setio posle 11 godina da krene sa primenom sporazuma, tako što će uvesti ulazno-izlazni dokument. On se po sporazumu odnosi na građane Srbije koji žive u centralnoj Srbiji, a ne Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji. Kurtija zanima samo ukidanje srpskih ličnih karata Srbima na KiM, jer on tako želi da istisne postovanje srpske države na prostoru Kosova i Metohija. Takođe, njih interesuje samo da ukinu KM tablice. On ne želi prisustvo srpskih insitucija na prostoru Kosova i Metohije. Kada govorimo o tablica, sporazumom iz 2011. predviđeno je da svi koji imaju vozila i žive na KiM mogu da preregistruju svoja vozila na RKS table, koje je izdavala Priština, i KS table koje je izdavao UMNIK. Mi smo izdejstvovali da produžimo njihovo trajanje za još 5r godina, pa da kada te godine isteknu ponovo razgovaramo o tome. Taj rok je trebao da važi do septembra 2021. godine, a Priština godinu dana ranije donosi odluku da ukike KS tablice. Mi smo reagovali i ukazali svima da se na taj način krše sporazumi. Ukidanjem KS tablica ne ostavlja se mogućnost Srbima da biraju između KS tablica i RKS tablica. U Briselu se niko nije zabrnuo, iako smo stalno apelovali i niko nije želeo da izvrši pritisak na Prištinu. Kurti je izazvao novu krizu uvođenjem tablica države Kosovo - rekao je Petković.

Podsetimo, vlada privremenih organa u Prištini donela je odluku da od 1. avgusta izdaje potvrde za građane koji poseduju dokumenta Srbije i da počne preregistracija automobila sa srpskim tablicama.

Ministar spoljnih poslova i funkcioner SNS Nikola Selaković izjavio je da Albanci spremaju "pakao" na KiM i da će se danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati sa predstavnicima Srba sa KiM a sutra uveče obratiti javnosti.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.