PETKOVIĆ: Odluka prištinskog parlamenta imaće nesagledive posledice
Petar Petković, Foto: Printscreen/youtube

OGLASIO SE

PETKOVIĆ: Odluka prištinskog parlamenta imaće nesagledive posledice

On ocenjuje da su licemerna obrazloženja iz Rezolucije prištinskog parlamenta najobičniji manifest političkog nasilja i ekstremizma

Objavljeno:

Odlukom da onemogući održavanje referenduma o ustavnim promenama Srbije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, parlament u Prištini ušao je u fazu otvorene konfrontacije sa Srbima i pokušao da im poništi elementarna politička i građanska prava, što će imati nesagledive posledice, saopštio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

- Neka Aljbin Kurti i njegovi ekstremisti ne misle da će moći da Srbima zabrane da u budućnosti glasaju na Kosovu i Metohiji, posebno na izborima 3. aprila, i da će uspeti ikoga da obeshrabre u borbi za opstanak i prava srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini", poručio je Petković.

On ocenjuje da su licemerna obrazloženja iz Rezolucije prištinskog parlamenta najobičniji manifest političkog nasilja i ekstremizma, čime se upotpunjuje kampanja represije nad Srbima na Kosovu i Metohiji koja traje već mjesecima u formi sistematskog zastrašivanja, prijetnji i demonstracija sile.

- Danas je potvrđeno da je obespravljivanje srpskog naroda, ne samo zvanična politika ekstremističke Kurtijeve vlade, već i jedina tema oko koje albanski politički predstavnici u pokrajini imaju konsenzus - naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, predstavnici međunarodne zajednice nisu odlučili da blagovremeno primiene snažniji pritisak na Prištinu kako bi Srbima bilo omogućeno da glasaju, već su se zadržali na saopštenjima i retoričkim porukama koje prištinske političke strukture očito nisu doživjele kao obavezujuće.

- Kurtiju je time dat vjetar u leđa da nekažnjeno nastavi sa opasnom kampanjom destabilizacije regiona i pljuvanjem u lice svima koji nastoje da zapadni Balkan učine zonom demokratskog razvoja i ekonomskog prosperiteta - smatra Petković.

On je podsetio da je srpskom narodu, uz podršku OEBS-a, u prošlosti bilo garantovano pravo da glasaju na izborima koje raspisuje Srbija i da Srbi na Kosmetu zbog toga današnju odluku Prištine opravdano doživljavaju kao najflagrantniji akt političkog nasilja, počinjen uz prećutnu saglasnost dijela međunarodne zajednice, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

- U zajedništvu državnih organa Srbije i predstavnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nastavićemo da se borimo za prava Srba na Kosmetu koja niko ne može da pogazi nekakvim antisrpskim rezolucijama koje proizvode nesagledive posledice i zahtevaju odlučan politički odgovor na ovakvo ponašanje Prištine - poručio je Petković.

Skupština samoproglašenog Kosova usvojila je danas Rezoluciju o zabrani organizovanja-održavanja referenduma o ustavnim promenama koji se sutra održava u Srbiji. Poslanici Srpske liste nisu učestvovali u raspravi i glasanju.

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.