PRINC FILIP NA VIDOVDAN UPOREDIO KOSOVO SA JERUSALIMOM: Evo šta je sve rekao na VELIKI SRPSKI PRAZNIK
Foto: Printscreen/Youtube/SP Video

JAKE REČI

PRINC FILIP NA VIDOVDAN UPOREDIO KOSOVO SA JERUSALIMOM: Evo šta je sve rekao na VELIKI SRPSKI PRAZNIK

Javnosti su se obratili i Princ Filip i Prestolonaslednik Aleksandar

Objavljeno:

Povodom velikog srpskog verskog i narodnog praznika Vidovdana, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar uputio je čestitku Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Porfiriju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i građanima Srbije. Princ Filip se obratio putem društvenih mreža.

Sveta Liturgija je služena danas u dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog povodom velikog praznika, kao i pomen kosovskim junacima, kojoj su prisustvovali Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, članovi Krunskog saveta: g. Predrag Marković, prof. Bojan Suđić, g. Zoran Živanović, g. Darko Spasić i g. Marko Bajić, kao i članovi Upravnog odbora „Udruženja Kraljevina Srbija“.

„Došao je još jedan Vidovdan, ali osećanja koja gaji svaki pripadnik srpskog naroda kada dođe ovaj dan ostala su ista, kakva su bila i u vekovima iza nas. U našoj veoma bogatoj istoriji, koja obiluje značajnim događajima i datumima koje pamtimo, teško je izdvojiti bilo koji drugi dan koji nosi toliko snage, simbolike i značaja za naše nacionalno biće kao što je Vidovdan.

Na dan kada naša crkva i svi vernici proslavljaju Svetog mučenika Kneza Lazara i svete mučenike srpske, sećamo se kako su svi ovi junaci našeg naroda, koji su na današnji dan 1389. godine branili Srbiju u Kosovskom boju, izabrali put stalne težnje ka visokim vrlinama moralnosti, poštenja i časti. Išli su stopama svih srpskih srednjovekovnih kraljeva i vitezova pre njih, kao što smo i mi obavezani da činimo Kosovskim zavetom, koji su nam ostavili Knez Lazar i njegovi mučenici.

Neki kažu da mi danas slavimo poraz, jer je nakon ove bitke srpsko carstvo propalo, ali oni silno greše. Mi slavimo večni i neprolazni duh našeg naroda, koji nas je čuvao i vodio kroz vekove i mnoga iskušenja i izazove. A mnogi od tih izazova desili su se upravo na ovaj dan.

Zato želim da ovaj pomen protekne u miru, jedinstvu i dobroj veri. Srpski narod danas mora da bude jedinstveniji nego ikada. Danas se sećamo svih srpskih junaka i važnih istorijskih događaja koji su se zbili na ovaj sveti dan, sećamo se srpskog Kosova, i molimo se za njih. Moramo da čuvamo i volimo svoje porodice, našu Srbiju i uvek u molitvama pominjemo sve poginule heroje koji su dali svoje živote za otadžbinu i naše ideale kroz istoriju. Živela Srbija!”, izjavio je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Pored njega, oglasio se princ Filip Karađorđević koji je Kosovo nazvao "srpskim Jerusalimom", i to na Tviteru.

- Kosovo i Metohija su naš Jerusalim, a sam Gazimestan svetinja i potvrda identiteta srpskog naroda i prostora na kojem oduvek živi. Zato nikada ne smemo da zaboravimo Kosovo i Metohiju, kosovske junake, ni Gazimestan, ni Vidovdan, a pre svega naše sunarodnike koji žive na KiM - napisao je on.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.