SKANDALOZNA ODLUKA PRIŠTINE RAZOČARALA ZEMLJE KVINTE!
Ilustracija, Foto: AP

ZEMLJE KVINTE

SKANDALOZNA ODLUKA PRIŠTINE RAZOČARALA ZEMLJE KVINTE!

Kosovski premijer Aljbin Kurt izjavio je danas da Vlada Kosova nije odlučila da se srpski izbori ne održe na Kosovu 3. aprila, kao i da o tome nije bilo dogovora između Kosova i Srbije

Objavljeno:

Zemlje Kvinte oštro reagovali na odluku Prištine o glasanju Srba na izborima 3. aprila.

Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i Sjedinjene Države navele su u zajedničkom saopštenju da su razočarani odlukom Prištine da odbije konstruktivan predlog koji je iznela Kvinta povodom glasanja na teritoriji KiM na predstojećim izborima 3. aprila.

"Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene države su se intenzivno angažovale prethodnih meseci sa vladama Kosova i Srbije kako bi se pronašlo pragmatično rešenje da se omogući građanima Kosova da ostvare svoje biračko pravo na izborima u Srbiji 3. aprila 2022. godine. Prihvatamo da je pravo Vlade Kosova da odluči da li će ili ne omogućiti glasanje na izborima druge države. Dok cenimo dostupnost Srbije u traženju rešenja, sa velikim razočaranjem dočekujemo odluku vlade Kosova da odbaci konstruktivan predlog koji je prezentovala Kvinta", ističe se u saopštenju.

Kako dalje navode, sa ovom odlukom, vlada Kosova nije demonstrirala privrženost principu zaštite građanskih i političkih prava svih svojih građana, uključujući pripadnike manjinskih grupa.

1 / 8 Foto: Printscrenn/ Facebook/ Armend Mehaj, Profimedia

Takav stav vlade Kosova, kako kažu, nije na liniji sa "našim vrednostima i principima, i neće ići u koristi njihovim evropskim aspiracijama".

"Posle ruske invazije na Ukrajinu, sa odobravanjem smo dočekali slaganje Kosova sa izjavama i deklaracijama koje su EU i članice Kvinte usvojili. Međutim, od Kosova se takođe očekuje da se drži ključnih vrednosti i odgovornosti prema regionalnoj stabilnosti i da poštuje demokratske procese, kao i da se posveti zaštiti prava članova manjinskih grupa. Očekujemo od vlade Kosova da deluje u interesu svih svojih građana, da radi na smanjivanju tenzija i da se konstukrivno posveti dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom u kojima posreduje EU", ukazuje se u saopštenju.

"Ovo je ključno kako bi se postigao napredak prema sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji koji će na kraju otvoriti perspektivu EU za Kosovo. Ponavljamo naš snažan poziv za Kosovo i Srbiju da se uzdrže od bilo kakvih akcija i retorike koje povećavaju tenzije i mogu dovesti do incidenata", saopštile su članice Kvinte.

Kurti: Bez dogovora

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da Vlada Kosova nije odlučila da se srpski izbori ne održe na Kosovu 3. aprila, kao i da o tome nije bilo dogovora između Kosova i Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

"Ne bih rekao da je Vlada odlučila da se srpski izbori ne održe, ali dogovora nema. Evropska unija nije zadovoljna činjenicom da nisam pristao da se sve zaključi u okviru predložene prepiske između oficira za vezu. Uveren sam da prepiska treba da bude između Vlade Kosova i Vlade Srbije.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Pitanje je krenulo u drugom pravcu, mi smo izrazili žaljenje", rekao je on. On je naveo da ne zna koliko će dešavanja oko izbora u Srbiji uticati na dijalog i da kada budu dobili poziv za novu rundu razgovora, da će biti spremni da se angažuju.

Bonus video:

02:40

SKANDAL U ALEKSINCU! RAZBOJNICI RASKOPALI GROB BIZNISMENA Sin preminulog progovorio za Kurir: Tražili zlato, oskrnavili ga

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.