PRETRAŽIVALI SMO OBALU SAVE SA DOBROVOLJCIMA! Sa OVOG mesta videli smo tačku gde je lociran Matejev telefon (VIDEO)
Matej Periš, Foto: Stefan Kojić

POTRAGA U TOKU

PRETRAŽIVALI SMO OBALU SAVE SA DOBROVOLJCIMA! Sa OVOG mesta videli smo tačku gde je lociran Matejev telefon (VIDEO)

Lociranjem Matejevog telefona preko baznih stanica indikativno je bilo kretanje jednog „objekta” u reci Savi. Vreme i trasa kretanja ovog "objekta" poklapaju se sa kretanjem Matejevog telefona

Objavljeno:
Jelena Mladenović

Danas se navršava mesec dana kako je Splićanin, Matej Periš (27) nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra, kada je sa svojim prijateljima izašao u klub "Gotik", odakle mu se gubi svaki trag.

Policija od tada traga za nestalim mladićem punim kapacitetom, a u akciju pretrage terena su se uključili i operativci iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Palilula (DVD Palilula) na čelu sa predsednikom društva Zoranom Stojanovskim.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Palilula, kao što i samo ime kaže, funkcioniše na dobrovoljnoj bazi, sami se organizujemo u potrazi za nestalim Matejom Perišem. Radimo tako što se dogovaramo kao tim, kao jedna operativna jedinica, kada ćemo i koliko ćemo biti na terenu. Na terenu budemo, zavisi od vremenskih uslova, tri do četiri sata, pređemo odprilike 5 do 6 kilometara, uzvodno od Nebojšine Kule, tu nam je polazna tačka, do Gotika gde je bio u noći nestanka i idemo nizvodno do Nebojšine kule, pa do bazena 25. Maj i do marine Dorćol, pa nazad do Kule Nebojše", objasnio je za portal Espreso predsednik Zoran Stojanovski.

06:13

PRETRAŽIVALI SMO OBALU SAVE SA DOBROVOLJCIMA! Sa OVOG mesta videli smo tačku gde je lociran Matejev telefon

Skoro dve nedelje kasnije od nestanka mladića iz Splita, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo je i zvanično saopštenje da nema saznanja da je nestanku Periša prethodio sukob ili tuča, a objavilo je i sve snimke sa sigurnosnih kamera na kojima se tačno vidi kretanje nestalog momka.

Objavljen je detaljan hronološki redosled Matejevog kretanja u noći između 30. i 31. decembra prošle godine.

1.43 - Matej kreće iz Beton Hale, nakon čega se kreće ka Karađorđevoj ulici, a dalje ka Brankovom mostu.

1.44 - Većinu vremena Matej trči i nema interakciju sa drugim licima osim kada pokušava da uđe u taksi. Utvrđeno je da je u pitanju Matej.

1.46 - Jedina utvrđena interakcija sa bilo kim na celokupnoj trasi kretanja jeste sa taksistom koga Matej zaustavlja na uglu Karađorđeve i Crnogorske, a koji ga odbija jer je imao zakazanu vožnju, taksista je identifikovan.

1.47 - Matej iz Karađorđeve ulice skreće u Travničku ulicu, ka uglu Travničke i braće Krsmanović. U ovoj ulici će biti više kadrova iz različitih uglova.

1.48 - Na uglu Ulice Braće Krsmanović se pojavljuje silueta na uglu ulice koja je teža za uočavanje.

1.50 - Matej je uočen kako se kreće ka restoranu „Sava nova” na Promenadi gde preskače ogradu i hodom obilazi oko samog restorana.

1.51 - Matej se kreće oko restorana "Savanova", oko žive ograde i nastavlja kretanje ka šetalištu i dolazi do reke Save.

1.52 - Zbog udaljenosti i lošijeg položaja nije zabeleženo da li je Matej preskočio ogradu na doku i ušao u vodu, kao ni šta se dalje dešava na pomenutom snimku. Pregledani su svi ostali snimci kamera u okolini gde se ne uočava Matejev povratak ili bilo kakvo dalje kretanje.

2.03 - Lociranjem Matejevog telefona preko baznih stanica indikativno je bilo kretanje jednog „objekta” u reci Savi. Vreme i trasa kretanja ovog „objekta” poklapaju se sa kretanjem Matejevog telefona.

2.05 - Na snimcima se vidi kadar ka ušću reke Save u Dunav i vidi se objekat koji se kreće niz reku. Vreme i mesto kretanja objekta poklapaju se sa kretanjem Matejevog telefona.

1 / 6 Foto: Stefan Kojić

Pregledan je celokupan video nadzor ka novobeogradske strane i ka Pančevačkom mostu, i na tim snimcima Matej nije uočen.

Nakon rekonstrukcije kretanja Mateja Periša i nakon napuštanja kluba "Gotik" u noći kad je nestao, saopšteno je da je signal njegovog mobilnog telefona lociran u zoni Velikog ratnog ostrva kojeg su pretraživali, a oko kojeg još od početka potrage patrolira rečna policija i Žandarmerija.

Onda su se pojavile i brojne grupe na društvenim mrežama, pa i jedna Viber na kojima se spekulisalo o tome gde je Matej Periš, ali i da je viđen na različitim lokacijama u prestonici Srbije, što je policija kasnije i demantovala.

Reporteri portala Espreso izašli su u subotu na teren sa članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Palilula, gde smo se popeli na nekadašnji Parobrod odakle se vidi ušće Save u Dunav, ali i tačka kod Velikog ratnog ostrva, gde je lociran telefon nestalog mladića.

Zoran Stojanovski
Zoran Stojanovskifoto: Stefan Kojić

Inače kako smo mogli da primetimo Sava je u opadanju, a oko splavova koje češljaju operativci iz ovog društva, voda se prilično povukla, pa je ostalo samo blato i šiblje koje otežava put pretrage.

Sava se dosta povukla, prvi dan je bio veliki vodostaj, mi radimo pretragu sa obale, češljamo sve splavove, trenutno smo na Parobrodu i uvek gledamo da za sve bude bezbedno, da ne može niko da se povredi, da ne može ništa da se desi u toku akcije. Imamo i čaklje kojima pomeramo te grane kako bismo bolje videli", priča Stojanovski za Espreso.

Iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Palilula u pretragu kreću kako po danu, tako i po noći, a Stojanovski nam je objasnio i koja oprema je potrebna da bi se pretraga obavila nesmetano.

"Što se tiče dnevne varijante tu je uže, tu su opasači, za noćnu varijantu koristimo lampe, ta lampa može da probije vodu i do 50 cm i imamo ručnu lampu koja može da dobaci do druge obale u ovom slučaju do Ratnog ostrva, pošto baca snop. Normalno dole čizme, jer ima blata, ima svega. Noću je opasnije, ali poštujemo sve mere opreznosti, vezujemo se za svaki slučaj, postoji vez da neko ne bi upao negde, opet idemo u grupi na metar, dva jedan od drugog, pratimo se i lampe nam pomažu da svakog trenutka vidimo ko je gde", ispričao nam je sagovornik.

1 / 9 Foto: Stefan Kojić

U akciju kreće ko kad kako može. Nekada dobrovoljci izlaze na teren svakog dana, nekada svakog drugog kako se sami organizuju, a predsednik nam je objasnio i kako teče saradnja sa MUP-om u slučaju nestalog Mateja Periša.

Mi imamo odobrenje od MUP-a da možemo da radimo potragu za Matejem Perišem. Izveštaj podnosimo UKP-u, ko je učestvovao, u slučaju da bilo šta pronađemo dužni smo da obavestimo UKP i rečnu policiju, a ja se nadam da mi ništa nećemo naći ovde na Savi i da će ga naći negde na suvom i da se ovo sve završi da ode sa ocem kući, nadam se i želim da bude tako", rekao nam je predsednik Dobrovoljno društva.

1 / 12 Foto: Stefan Kojić

Kako postati član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Palilula?

Da biste postali član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Palilula potrebno je da imate od 18 do 55 godina života, dobru volju i želju da se bavite dobrovoljnim radom i pomažete drugima u nevolji.

"Najbitnija je želja I dobra volja. Ovo treba da se voli, treba imati položen stručni ispit i to je najpotrebnije za Dobrovoljno vatrogasno društvo. Mi ovo radimo na dobrovoljnoj bazi, mi finansiramo sami sebe, dolazak odlazak. MUP sektor za vanredne situacije, vatrogasni savez Srbije, vatrogasni savez Beograda oni su nam dali ovu uniformu i opremu koja nam je potrebna. Opština Palilula nam je donirala opremu od 500.000 dinara to smo podelili nas nekoliko društava na Paliluli", objasnio nam je Zoran Stojanovski i zaključio:

- Mateju bih više voleo da nađu negde na suvom, da pije kafu sa društvom, nego da ga mi pronađemo ovde.

(Espreso/Jelena Mladenović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.