Roditelj koji detetu kupi gasni pištolj može dobiti kaznu zatvora do 12 godina
Pištolj, Foto: Profimedia

užas

Roditelj koji detetu kupi gasni pištolj može dobiti kaznu zatvora do 12 godina

Prema Kocićevim rečima, roditelji koji kupe svom detetu pištolj podležu krivičnoj odgovornosti

Objavljeno:

Posle informacija da se neki roditelji, verovatno ne znajući o čemu je reč, svojoj maloj deci kupuju potencijalno po decu i ostale opasne gasne pištolje, Telegraf se pozabavio ovom temom i otkrio kako stoje stvari.

Roditelji koji svojoj deci poklanjaju gasni pištolj trebalo bi da znaju da je za njihovo i držanje potrebna dozvola policije, kažu za Telegraf. rs iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Što ste tiče pravne strane ukoliko policija kod maloletnika pronađe gasni pištolj njegovom roditelju ili staratelju preti kazna zatvora do 12 godina. Međutim, u dosadašnjoj sudskoj praksi još niko nije na toliko osuđen već na kućni zatvor sa nanogicom do godinu dana.

Šta je gasni pištolj?

- Gasni pištolji, bez obzira na munuciju koju koriste, ukoliko se pravilno sa njima rukuje potpuno su bezopasni na metar razdaljine od mete - kaže za Telegraf.rs Vlada Kostić, veštak balističar.

Međutim, prema njegovi rečima ukoliko u nekoga uperite gasni pištolj, a on kod sebe ima pravo oružje i ubije vas na sudu će biti oslobođen jer je to uradio u nužnoj odbrani- pojašnjava Kocić.

Prema Kocićevim rečima, roditelji koji kupe svom detetu pištolj podležu krivičnoj odgovornosti.

- Ukoliko policija kod maloletnika pronađe gasni pištolj njegovom roditelju ili staratelju sud može odredi kaznu zatvora koja je čak do 12 godina. Međutim, to su retki primeri u sudskoj praksi i obično roditelji budu osuđeni na jednu godinu kućnog zatvora sa nanogicom - tvrdi Kocić.

Kako se u našem Zakonu tretira gasni pištolj?

Prema našem Zakonu o oružju i municiji, konvertibilno oružje jeste ono oružje koje izgledom podseća na vatreno oružje i koje se s obzirom na konstrukciju i materijal od koga je napravljeno može prepraviti tako da ispaljuje bojevu municiju, a, s tim u vezi, konvertibilnim oružjem, u smislu ovog zakona, smatraju se gasno, startno i signalno oružje.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media