''Da je taj TRENUTAK bio drugačiji, sada verovatno ne bismo razgovarali''! Jedan DETALJ izjeda Nenada Periša
Periš, Foto: Facebook, Privatna Arhiva

POTRAGA U TOKU

''Da je taj TRENUTAK bio drugačiji, sada verovatno ne bismo razgovarali''! Jedan DETALJ izjeda Nenada Periša

"Sudeći po svemu što smo videli na videozapisima nadzornih kamera, vidljivo je da je Matej bio na ulici u majici kratkih rukava i da je trčao. Ono što meni pokazuje njegovu pribranost jeste da je trčao pravolinijski, nije trčao po ulici kao da je bez glave.

Objavljeno:

Splićanin Matej Periš nestao je u noći s 30. na 31. decembar u Beogradu. Pretraživala se voda, kopno, učestvovali su i psi tragači... Srpska policija rekonstruisala je njegovo kretanje pre nestanka, no i dalje je puno pitanja bez odgovora.

Matej Periš (27) je sa šestoricom prijatelja iz Splita otišao u Beograd na doček Nove godine. Nakon večere zabavu su nastavili u klubu "Gotik" uz obalu Save. Od tada mu se gubi svaki trag.

1 / 11 Foto: Printscreen/Youtube/MUP Republike Srbije

Tok događaja pratite u nastavku:

9:14 Otac nestalog 27-godišnjaka, Nenad Periš, veruje da Matej nije bio pod uticajem narkotika. "Sudeći po svemu što smo videli na videozapisima nadzornih kamera, vidljivo je da je Matej bio na ulici u majici kratkih rukava i da je trčao. Ono što meni pokazuje njegovu pribranost jeste da je trčao pravolinijski, nije trčao po ulici kao da je bez glave. Zaustavljao je taksi, pokušao ući, a kada je video da ne može, došao je do suvozačevog mesta i nešto pitao vozača te nastavio dalje. Sve mi ukazuje na to da je znao šta radi", rekao je.

Naveo je i zašto misli da njegov sin nije namerno ušao u ledenu Savu. "Ono što nismo videli jer nije bilo kamera je izlazak iz kluba i ne znamo za ulazak u vodu. To se isto ne vidi. Taj prostor je ograđen visokom ogradom koja ne dozvoljava da čovek slučajno upadne u reku. Treba dosta spretnosti da se to preskoči, onda je kosina koja je po mraku mokra. Može li tu nekako skliznuti? Ali opet, zašto je išao preko ograde, je li uopšte išao...? To su sada nagađanja...", dodao je.

Oštro je odbacio nagađanja da je Matej Periš bio drogiran te noći. "Isključujem mogućnost da je bio pod nekim supstancama, komunikacija sa taksistom mi pokazuje da je bio svestan šta radi. Nije zaustavio neki nasumičan automobil. Zaustavljao je taksi kao neko ko kontroliše situaciju. Isključujem mogućnost da je on ušao u vodu nesvesno. Mene samo istina može dovesti do kraja, ali ja imam takav zaključak na osnovu njegovog ponašanja", objasnio je otac.

Takođe, rekao je da nije razgovarao s vozačem taksija jer ne želi provoditi paralelnu istragu, u potpunosti verujem tamošnjem MUP-u. "Ta komunikacija je bila uobičajena, on mu je rekao da ima vožnju, da je zauzet i Matej je dalje nastavio trčati. Šteta! Da je taj trenutak bio drugačiji, možda ne bismo sada pričali", zaključio je.

7:00 Poslednji telefonski razgovor pre nestanka Matej je navodno vodio sa sestrom svog prijatelja, s kojom je bio blizak. Inspektori srpske policije u saradnji s hrvatskim MUP-om pokušavaju doznati šta joj je rekao neposredno pre odlaska iz kluba Gotik. Nadaju se da bi to barem malo moglo rasvetliti misterij nestanka. Hrvatski policajci trebali bi je još jednom ispitati, a u razgovor sa srpskom policijom navodno je rekla da Mateja te večeri nije dobro čula jer je bilo bučno.

Matejev otac posetio ribara koji je spasio brojne ljude

O nestanku Periša u Beogradu ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović navodi da dve policije, hrvatska i srpska, dobro sarađuju.

Iako je rekao kako nema novih informacija, istaknuo je da će hrvatski policajci odraditi razgovore s Matejevim prijateljima i drugim osobama pa dobijene informacije proslediti srpskim kolegama. Očekuje da bi taj posao mogao biti odrađen u nedelju dana.

U četvrtak je Nenad Periš, Matejev otac, u Beogradu posetio Renata Grbića, ribara koji je dosad spasio više od 30 ljudi iz Dunava ispod Pančevačkog mosta.

Hrvatski policajci danima učestvuju u potrazi i sarađuju sa srpskim kolegama. O toku istrage uputio ih je šef odeljenja za istragu beogradske policije, Vaso Kobac, koji predvodi potragu za nestalim Splićaninom.

Rekonstruirano Periševo kretanje

MUP Srbije objavio je u sredu rekonstrukciju kretanja mladića, prema kojoj je trčao gradskim ulicama sve dok poslednji signali mobilnog nisu uhvaćeni s mesta koje je locirano na reci Savi.

Osim s taksistom koga je zaustavio i s kojim je policija obavila razgovor, Periš nije bio u kontaktu ili interakciji ni s jednom drugom osobom, navodi policija. Isključuju mogućnost da je njegov nestanak prethodio sukob ili tučnjava.

Pomoćnik glavnog direktor policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac govorio je o potrazi i saradnji s policijom Srbije.

Bonus video:

00:39

Deo trase kojom se kretao Matej Periš u noći nestanka

(Espreso/Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.