Oglasio se Igor Jurić
Igor Jurić, Foto: Printscreen/RTS, Printscreen/MUPHrvatske

OGLASIO SE

Oglasio se Igor Jurić

- Najmanje je sada bitno da li iko od nas gubi nadu, rekao je Jurić

Objavljeno: 07:38h

Iako sama situacija govori drugačije, ipak se nadam da postoji to čudo da će se Matej Periš vratiti živ, kaže Igor Jurić, otac monstruozno ubijene devojčice Tijane Jurić, i osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu. Danas je 14. dan potrage za mladim Splićaninom, a za njegovom Tijanom trajala je 12.

Uprkos svojoj tragediji, smogao je snage da ode ispred kluba "Gotik" u kojem je Matej boravio, sreo se sa Matejevim ocem Nenadom, a i u kontaktu je sa prijateljima koji su te večeri bili sa mladim Splićaninom u Beogradu.

Taj susret sa Nenadom bio je razgovor očima, dvojice očeva koji se razumeju. Sad Jurić Matejevom ocu poručuje da piše i pamti sve ono što se ružno piše za njegovog sina i da uradi ono što on nije.

- Nisam imao snage, a to je da tuži sve koji na tako monstruozan način izveštavaju i putem direktnih televizijskih prenosa , elektronskih i štampanih medija o momku koji nijednim gestom nije pokazao, niti se tako ponašao u prethodnom periodu, a da bi se od njega pravio narkoman i ostalo.

Sreli ste se sa Nenadom, videli smo i taj zagrljaj, šta ste mu rekli, a šta je on vama i da li je pitao nešto kao oca koji je sve ovo prošao?

- Ne. Ja sam mu samo govorio reči izuzetne podrške, govorio sam mu o našem iskustvu i kroz šta smo mi prolazili. On bukvalno, nije imao snage ništa da kaže, maltene je zaplakao i ćutke je rekao mnogo više nego da je progovorio bilo šta. Generalno se saosećam sa porodicama nestalih, a poistovetio sam se na mnogo načina sa samim Nenadom. Svaka reč je je bila suvišna. Potpuno razumevanje u samom pogledu je nešto što je više nego dovoljno.

Da li ste mu dali neki savet?

- Jesam. Rekao sam mu ono kroz šta smo mi prolazili. Rekao sam mu da će morati da istrpi mnogo nepravde. Da će pročitati mnogo groznih i loših stvari za njegovog sina, i rekao sam mu kako vreme bude odmicalo da će biti sve teže i što se tiče tih natpisa i tekstova, ali i što se tiče samih njegovih osećanja, ali da sam potpuno siguran da će saznati pravu istinu što, na kraju krajeva, jeste trenutno najvažnije. Naravno da se svi nadamo da se Matej pronađe živ, i najvažnija je ta istina, šta se zapravo desilo, ako ništa drugo bar da se pronađe telo samog Mateja.

Prošao je 13. dan potrage za Matejem, za Tijanom se tragalo 12 dana. Kako vam sada sve deluje, gubite li ti nadu?

- Najmanje je sada bitno da li iko od nas gubi nadu. Ono u šta sam potpuno siguran i znajući i poznavajući ljude koji traže svoje najmilije, jeste da ni Nenad Periš a ni članovi njegove porodice nikada neće izgubiti nadu. Što se mene lično tiče, naravno da je obeshrabrujuće da 13 dana nema nikakvog pomaka, i to je svima nama jasno, ali niti porodica, a ni mi, ne treba da gubimo nadu, ni da prestanemo sa potragom.

Imate li sada zaokruženu priču šta je konkretno moglo da se desi? Pojavili su se novi snimci - kada trči Karađorđevom, kada prilazi vodu, a i duži snimak kako navodno pliva Savom?

- Meni je zaista taj snimak kad neko pliva Savom ključan. Tri su ključna pitanja u vezi sa njim. Misteriozno mi je ko je napravio taj snimak. To je prvo pitanje. Drugo pitanje je ako je neko snimao a nije na njemu Matej, onda ko je na tom snimku, od kada je snimak, i zašto je pušten nakon nestanka a ako jeste Matej onda je pitanje zašto odmah ronioci sutradan nisu krenuli i tražili Mateja upravo na mestu gde je on viđen. Gde se vidi kako pliva. To su ključne stvari vezane za istragu.

- Ja sam sa roniocima razgovarao. Onda su mi oni rekli da je njima ključna i najbitnija stvar gde je neko viđen, jer su sami uslovi za traženje u rekama jako specifični i njima je jako bitno da se pretražuje teren odnosno reka na mestu gde je zadnji put viđeno lice. To jeste definitno jedna ozbiljna misterija, možda i jedan propust koja treba sada da se razreši.

Šta vi mislite, pliva li on Savom ili ne?

- Ne mogu o tome uopšte da prosuđujem, ali lično smatram i po nekim našim teorijama da se on jednostavno nije utopio i da je tu po sredi nešto drugo.

Čak i ako stvarno jeste na snimku kada prilazi vodi, vidi se da ta osoba normalno hoda?

- Jeste. Moje pitanje je zašto su određeni mediji upravo tu priču plasirali u javnost poslednjih dana potpuno bezrazložno, da je dečko bio pod uticajem psihoaktivnih susptanci i da se čak pominje i njegova seksualna orijentacija, što je strašno. To je za mene jedno famozno pitanje. Ali, samo njegovo kretanje ne odaje bilo što.

- Sa druge strane, iz razgovora sa njegovim prijateljima sa kojima sam u kontaktu, mogu da kažem i da tvrdim da Matej nije koristio ništa od psihoaktivnih supstanci.

Odakle vam saznanja o više snimaka?

- Ko iole poznaje taj kraj, on je potpuno svestan da u tom kraju, ta trasa kojom se kretao Matej pokrivena kamerama. Ne postoji stambena jedinica koja nema kameru, koja može snimiti kretanje pešaka na trotoaru. Tako da, ako je pušten jedan deo snimaka koji nije uticao na sam tok istrage, onda je zaista pitanje zašto se nije ostataj da bi se moglo saznati šta se moglo dešavati te večere.

1 / 8 Foto: Printscreen/Youtube/MUP Republike Srbije

Verujete li da je živ?

- Iako sama situacija govori drugačije, ipak se nadam da postoji to čudo i da će se Matej vratiti živ.

Koliko bi sistem Amber alert značio sada da ga imamo u ovoj potrazi?

- Značio bi, on je pre svega namenjen deci, i da se edukuju građani u slučaju nestanaka i pomoći. To je nešto gde bi se Amber alert pokazao koristan.

Otac je rekao da su prijatelji išli u policiju 31. decembra ujutro oko pola 10 ali da su im rekli da ga potraže po bolnicama, da li je tu izgubljeno vreme?

- Naravno da jeste. Prvo, prijatelji su kasnili mnogo sa prijavom, prijavljen je nestanak tek ujutro u pola 10, izgubljeno je 7 sati od nestanka, a dodatno što su ih vratili i zamoli da potraže Mateja u drugim nekim institucijama, izgubljeno je dodatno 8,5 sati. Znači više od 15 sati je izgubljeno, što je katastrofalno za potragu za jednim licem. I, da, po Zakonu o policiji niko nema pravo da vas odvraća, samo saznanje i prijava da je nestalo neko lice je više nego dovoljno da se pokrene sam postupak potrage za nestalim licem.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.