ŠTA SE DEŠAVA AKO MATEJA NE NAĐU? Advokat se oglasio, evo šta SLEDI
Matej Periš, Foto: Printscreen/Google Maps, Printscreen Instagram

advokat

ŠTA SE DEŠAVA AKO MATEJA NE NAĐU? Advokat se oglasio, evo šta SLEDI

On dalje navodi ako se tokom potrage za nestalim Matejom sa sigurnošću utvrdi da je ušao u reku i da mu se tu gubi svaki trag

Objavljeno:

Danas je dvanesti dan оd kako se traga za nestali Matejom Perišem iz Hrvatske, koji je nestao u noći između 30. i 31. decembra, kada je izašao iz kluba Gotik i otrčao u nepoznatom pravcu.

Šta se u ovakvim situacijama dešava, do kad traje potraga za nestalim licem i koje su zakonske regulative po kojima se postupa u slučaju nestalih osoba, koje se ne pronađu u određenom vremenskom okviru, za portal region.alo objašnjava advokat Boško Žurić.

1 / 4 Foto: Facebook.com/Nenad Periš

- Svi gajimo veliku nadu da je ovaj mladić živ i svi se molimo da ga uskoro pronađu. Što se zakona tiče, ukoliko se nestali Splićanin Matej Periš, ne pronađe u narednih 5 godina, i ako se u tom periodu bilo šta drugo ne sazna o njemu, a pri tom se sa sigurnošću utvrdi i dokaže da je kritične noći ušao u reku i da mu se tu gubi svaki dalji trag, stvaraju se zakonski uslovi za pokretanje postupka za proglašenje nestalog lica za umrlo.

- Po Zakonu o vanparničnom postupku, jedan od razloga za proglašenje nestalog lica za umrlo postoji onda kada o životu tog lica nije bilo nikakavih vesti u proteklih 5 godina, a okolnosti pod kojima je nestao čine verovatnim da više nije u životu,", napominje beogradski advokat.

On dalje navodi ako se tokom potrage za nestalim Matejom sa sigurnošću utvrdi da je ušao u reku i da mu se tu gubi svaki trag, kao i ako se usled nesumnjivo utvrđenih drugih činjenica, a tu pre svega mislim na temperaturu vode, nivo vodostaja, brzinu krtanja reke, kao i na psihofizičko stanje lica, zaključi da je verovatno da to lice usled navedenih okolnosti više nije u životu, sud će ga onda posle proteka vremena od 5 godina proglasiti za umrlo.

Naravno, ukoliko se posle toga to lice pojavi, ili sud na neki drugi način sazna da je ono ipak živo, automatski će ukinuti to svoje rešenje kojim ga je prethodno proglasio umrlim.

(Espreso/Region.alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.