POZNATE LIČNOSTI PREMINULE U 2021. GODINI! Lista imena je PRETUŽNA, septembar je bio NAJCRNJI (FOTO)
Foto: Dragan Udovičić, Damir Dervišagić, Zorana Jevtić, Beta, Dado Đilas

POČIVAJTE U MIRU

POZNATE LIČNOSTI PREMINULE U 2021. GODINI! Lista imena je PRETUŽNA, septembar je bio NAJCRNJI (FOTO)

Mnogi preminuli su život okončali u bolničkoj postelji od posledica virusa korona

Objavljeno:

Ako ni po čemu drugom, ova 2021. godina ostaće upamćena po brojnim smrtnim slučajevima poznatih ličnosti u Srbiji.

Mnogi preminuli su život okončali u bolničkoj postelji od posledica virusa korona. Teška epidemiološka situacija samo je dodatno uticala na to da se broj čitulja povećava iz dana u dan, a ovo su samo neka od imena legenarnih glumaca, pevača, političara i javnih ličnosti koji su nas napustili ove godine, a iza sebe ostavili neizbrisiv trag večnosti.

HRONOLOGIJA SMRTI POZNATIH LIČNOSTI 2021. GODINE

20. januar - Mira Furlan (1955), jugoslovenska i hrvatska glumica

Mira Furlan
Mira Furlanfoto: Profimedia

- Poznata filmska i televizijska glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini od komplikacija prouzrokovanih virusom Zapadnog Nila. Umrla je u njenom domu u Los Anđelesu okružena članovima najbliže familije.

Mira Furlan je bila članica Hrvatskog narodnog pozorišta, a pamte se njene uloge u filmovima Otac na službenom putu, U raljama života, Za sreću je potrebno troje, Lepota poroka. Bile su zapažene i njene uloge u TV serijama Velo misto i Bolji život.

25. januar - Rialda Kadrić (1963), glumica

Rialda Kadrić u ulozi Marije
Rialda Kadrić u ulozi Marije foto: printscreen

Rialda Kadrić, koja se proslavila u filmovima "Žikina dinastija", preminula je u 57. godini u Atini gde je u poslednje vreme i živela.

Rialda je veliku popularnost stekla sa samo 13 godina glumeći u serijalu „Lude godine“. Mariju Todorović, kasnije Pavlović. Odigrala je još nekoliko manjih uloga, a od početka 90-ih godina prestala je da se bavi glumom.

U Velikoj Britaniji je prvo radila kao novinarka i reporterka, a potom se uspešno bavila psihoterapijom. Poslednji film koji je snimila je bila drama Milana Jelića „Čudna noć“ koja je objavljena 1990. godine. Nakon toga više nije snimala filmove, te se posvetila drugim zanimanjima.

10. februar - Goran Daničić (1962), glumac

Goran Daničić
Goran Daničić foto: Printscreen

Glumac Goran Daničić preminuo je iznenada u Beogradu, a po želji porodice, Daničić je sahranjen u najužem porodičnom krugu.

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1990. godine, u klasi profesora Milenka Maričića, kao student generacije. Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta bio je od 1993. godine.

Ostvario je veliki broj zapaženih filmskih uloga: Delirium tremens, Ivkova slava, Kad porastem biću Kengur, Nebeska udica, Kordon, Mala noćna muzika, Rođen kao ratnik, Vukovar, jedna priča, Ni na nebu ni na zemlji, Mi nismo anđeli, Mali svet, Pad u raj, Sabirni centar, Zaboravljeni, Kaži zašto me ostavi, Sjaj u očima…

Igrao je i na televiziji: Klan, Kamiondžije, Santa Maria della Salute, Drug Crni u NOB-u, Selo gori, a baba se češlja, Greh njene majke, Košarkaši, Crni Gruja, Lisice, Otvorena vrata, Srećni ljudi, Zaboravljeni…

19. februar - Đorđe Balašević (1953), jugoslovenski i srpski kantautor

Đorđe Balašević
Đorđe Balaševićfoto: Dragana Udovičić

Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je u 67. godini od posledica upale pluća na Kliničkom centru Vojvodina.

Đorđe Balašević rođen je 11.maja 1953. godine. Bio je član grupe „Žetva“ i „Rani mraz“, a 1982. započeo je solo karijeru.

Igrao je u nekoliko serija, a snimio je i film „Rani mraz“, gde su, između ostalih, glumila njegova deca, ali i njegov prijatelj Rade Šerbedžija.

Jedan od najpoznatijih kantautora na prostorima bivše Jugoslavije ukupno je objavio 16 albuma, tokom solo karijere i sa bendovima. Upisao je ali nije diplomirao geografiju. Ipak, povodom 50 godina Novosadskog univerziteta uručena mu je počasna diploma.

Balašević je u svojoj karijeri objavio i nekoliko knjiga, od kojih je poslednja „Knjiga koje nema“, koju je 2018. predstavio na Sajmu knjiga.

6. mart - Boris Komnenić (1957), glumac

Boris Komnenić u ulozi Saše
Boris Komnenić u ulozi Sašefoto: Printscreen

Poznati glumac Boris Komnenić preminuo je u 64. godini nakon duge i teške bolesti.

Tokom dugogodišnjeg rada, ostvario je brojne uloge kako u pozorištu, tako i na filmu i televiziji. Rođen je 29. marta 1957. godine u Puli, a nakon završene gimnazije u Beogradu, studira glumu na Fakultetu dramskih umetnosti.

Od 1984. godine počinje njegov staž na daskama Narodnog pozorišta, gde je ostvario nepregledan broj rola, koje se pamte.

Jednako je veliki broj uloga koje je ostvario i na filmu i na televiziji, ali među najupečatljivijim njegovim filmskim pojavama ostale su uloge u „Splavu meduze“, „Tajvanskoj kanasti“, „Direktnom prenosu“, „Flešbek“, „Miloš Branković“, „Uslovna sloboda“, „Sedam i po“, „Vratiće se rode“, „Sinđelići“, „Taksi bluz“, „Miris kiše na Balkanu“, „Žigosani u reketu“….

Široj javnosti ostaće u još dugom sećanju po prvoj većoj ulozi na televiziji i ujedno najprepoznatljivijem liku u njegovoj karijeri, a u pitanju je lik Saše u čuvenoj porodičnoj televizijskoj seriji „Bolji život“.

24. mart - Vlastimir Vlasta Velisavljević (1926), glumac

Vlastimir Vlasta Velisavljević
Vlastimir Vlasta Velisavljevićfoto: Damir Dervišagić

Glumac Vlastimir Vlasta Velisavljević preminuo je 95. godini života od posledica korona virusa, zbog kojeg je bio hospitalizovan nekoliko dana ranije.

Rođen je 1926. godine u prestonici Kraljevine Jugoslavije. Glumom je počeo da se bavi sa 14. Ostvario je oko 350 uloga na filmu pozorištu i televiziji. Tri puta se ženio.

Kada je imao samo 17 godina, tokom Drugog svetskog rata, bio je u koncentracionom logoru Dortmund Herde u Nemačkoj, a potom je od 1950. godine tri godine proveo najpre u zatvoru na Banjicu pa na Golom otoku zbog druženja sa Slovencem Dušanom Majcenom, pukovnikom JNA i načelnikom katedre na Višoj vojnoj akademiji koji je bio staljinista.

Glumio je u velikom broju predstava u JDP, BDP, Ateljeu 212, Pozorištu na Terazijama, Zvezdara teatru, među kojima su „Hamlet“, „Uobraženi bolesnik“, „Sumnjivo lice“, „Ne šetaj se gola“, „Hitler i Hitler“, “Gospođa ministarka”, “Kad su cvetale tikve”...

Među filmskim I serijskim ostvarenjima u svojoj karijeri takođe ima veliki broj uloga. Neki od naslova su “Orlovi rano lete”, “Na slovo na slovo”, “Diplomci”, “Majstori”, “Kamiondžije”, “Pozorište u kući”, “Grlom u jagode”, “Tesna koža”, “Braća po materi”, “Bolji život”, “Otvorena vrata”, “Gore dole”, “Pljačka Trećeg rajha”, “Ivkova slava”, “Naša mala klinika”, “Ulica lipa”, “Montevideo bog te video”, “Vojna akademija”...

Pre tri godine dobio je priznanje za doživotnog počasnog člana Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

6. april - Predrag Živković Tozovac (1936), pevač i kompozitor narodne i folk muzike

Predrag Živković Tozovac
Predrag Živković Tozovac foto: Damir Dervišagić

U Beogradu je u 86. godini umro čuveni pevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac. Preminuo je na VMA od posledica borbe sa koronavirusom.

Tozovac je rođen 22. januara 1936. godine u Kraljevu. Njegov otac Svetozar-Toza bio je čuveni predratni harmonikaš po kome je Tozovac dobio nadimak.

Oca Tozu, koji je do rata držao i kafanu u Mataruškoj Banji, streljali su Nemci 1941. godine. Na harmonici koja mu je ostala od oca, Tozovac je, kako bi zaradio za život, počeo je da svira sa samo 10 godina. Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije.

Prve singlove je snimio 11. juna 1965. godine, a pažnju javnosti skrenuo je pesmom "Ispod lipe, kraj potoka", koju je snimio 1967. godine. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić.

Godine 1972. peva pesmu "Jeremija", koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku. Nakon dve godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da peva.

Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva, a 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio-televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

5. maj - Feđa Stojanović (1948), glumac

Feđa Stojanović
Feđa Stojanovićfoto: Nemanja Nikolić

Pozorišni, filmski i televizijski glumac Feđa Stojanović preminuo je posle duže bolesti u 74. godini u Beogradu.

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1973. godine u klasi profesora Milenka Maričića. Bio je stalni član Pozorišta Atelje 212 od 1973. godine. Radio je i kao profesor na Katedri za glumu na Akademiji umetnosti BK Univerziteta.

Ostaće upamćen po velikom broju uloga koje je ostvario u Ateljeu 212, Zvezdara teatru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Teatru Madlenianum, Malom pozorištu „Duško Radović“, Pozorištu „Boško Buha“, ali i po ulogama u mnogobrojnim televizijskim serijama i filmovima.

Igrao je i u televizijskim serijama Žigosani u reketu, Vojna akademija, Montevideo, bog te video, Ulica lipa, Selo gori, a baba se češlja, Moj rođak sa sela, Bela lađa, Кošarkaši, Stižu dolari, Istine i laži, Кazneni prostor, Porodično blago, Srećni ljudi, Bolji život…

Feđa Stojanović dobitnik je priznanja „Strahinja Petrović“, Nagrade „Tanhofer“ i Povelje za izuzetnu ulogu na Filmskim susretima u Nišu 2002. godine.

14. jun - Novica Zdravković (1947), pevač folk muzike

Novica Zdravković
Novica Zdravković foto: Dragan Kadić

Pevač Novica Zdravković preminuo je u KBC Zvezdara, nakon duge bitke sa opakom bolešću. On je skoro dve decenije vodio bitku sa kancerom bešike.

Novica Zdravković bio je poznati pevač folk-muzike. Rođen je u Leskovcu 1947. godine, a veći deo života proveo je u Beogradu. Bio je rođeni brat čuvenog pevača Tome Zdravkovića.

Novica se pre tri godine povukao iz javnog života, kada je saznao da je bolest uznapredovala.

23. jul- Mladen Ognjanović (1950), glumac

 Mladen Ognjanović
Mladen Ognjanović foto: Printscreen

Prvak Šabačkog pozorišta u penziji Mladen Ognjanović premunuo je u rodnom gradu u 71. godini.

Rođen je baš u zgradi pozorišta u glumačko-rediteljskoj porodici, a prvu ulogu sa samo dve rečence dobio je sa četiri godine u predstavi koju je režirao njegov otac, Aleksandar Ognjanović, jedan od osnivača Beogradskog dramskog pozorišta.

Mlađa Ognjanović više puta je nagrađivan na festivalima "Joakim Vujić" u Kragujevcu, "Ljubiša Jovanović" u Šapcu, Nušićevim danima u Smederevu...

Dobio je i "Brkove Zorana Radmilovića" u Zaječaru, "Ćurana" na Danima komedije u Jagodini, ali je govorio da mu je najveća nagrada to što radi ono što najviše voli.

Predstavom "Ključ" obeležio je tri i po decenije umetničkog rada, a publika ga najviše pamti po ostvarenjima u predstavama "Gimnastika za dva cvancika", "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi", ulozi Kočkarjova u Gogoljevoj "Ženidbi", kapetanu Iviliću u "Buzdovanu", Aleksi u Sterijinoj "Laži i paralaži".

3. avgust - Miroslav Lazanski (1950), novinar, vojni analitičar i političar

Miroslav Lazanski
Miroslav Lazanskifoto: Zorana Jevtić

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u 71. godini bio je pisac, novinar i vojno-politički komentator.

Rođen je 18. septembra 1950. u Karlovcu. U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu Pravni fakultet. Kao novinar je pisao za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start.

U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian.

Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji.

Imenovan je za ambasadora Srbije u Moskvi u julu 2019. godine.

25. avgust - Milan Lane Gutović (1946), glumac

Milan Lane Gutović
Milan Lane Gutovićfoto: Dado Đilas

Glumac Milan Lane Gutović preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u 75. godini života.

Glumac je primljen na Vojnomedicinsku akademiju sa simptomima korona virusa i ubrzo je završio na respiratoru.

Lane Gutović rođen je na Umci 11. avgusta 1946. godine Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Bio je jedan od članova čuvenih “Bojanovih beba” (Tanasije Uzunović, Josif Tatić, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Slobodan Đurić, Svetlana Bojković) koje je Bojan Stupica 1967. godine primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Član Narodnog pozorišta u Beogradu bio je od 2006. godine, gde je bio “prvak drame”.

Iza sebe je ostavio i veliki broj filmskih uloga, među kojima su u „Laf u srcu“, „Tesna koža“, „Majstor i šampita“, „Špijun na štiklama“, „Erogena zona“, „Sedam i po“...

Glumio je u TV serijama kao što su “Diplomci“, “Sedam sekretara SKOJ – a”, “Bolji život”, “Metla bez drške”, “Otvorena vrata”, “Ono naše što nekad bejaše”, “Bela lađa”, a bio je i u ulozi voditelja televizijskih šou programa.

Tokom svoje karijere dobio je više nagrada, među kojima su Sterijina nagrada, Nagrada “Raša Plaović”, Nagrada “Zoran Radmilović”, “Zlatna arena”, Zlatni ćuran za životno delo…Od filmskih nagrada Milan Gutović ima dva priznanja „Car Konstantin“ za uloge u filmovima „Uslovna sloboda“ i „Sedam i po“.

16. septembar - Dušan Duda Ivković (1943), košarkaš i košarkaški trener

Dušan Duda Ivković
Dušan Duda Ivkovićfoto: Profimedia

Proslavljeni košarkaški trener Dušan Duda Ivković (77) preminuo je u Beogradu.

Dušan Ivković rođen u Beogradu 29. oktobra 1943. Bio je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena, svakako najuspešniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije na šampionatima Evrope na kojima je osvajao medalje u Zagrebu 1989, Rimu 1991. i Atini 1995.

Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, osvojio je za to vreme srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svetskom prvenstvu 2010.

Trenersku karijeru završio je 2016. godine.

Kao košarkaš je igrao na poziciji beka, a kao trener je vodio Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.

Sa reprezentacijom je osvojio tri evropska zlata i jedno sredbro, jedno svetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.

Dva puta je osvajao Evroligu, bio je šampion Kupa Radivoja Koraća, Kupa Rajmonda Saporte, ULEB Kupa, bio je sa svojim klubovima šampion Jugoslavije, Grčke i Rusije, u istim zemljama osvajao je i Kup i Superkup takmičenja.

17. septembar - Milan Minja Subota (1938), diplomirani inenjer elektrotehnike, kompozitor, muzičar, zabavljač i fotograf

Milan Minja Subota
Milan Minja Subotafoto: Printscreen/Youtube

Minja Subota preminuo je u 83. godini u Beogradu u svom domu posle teške bolesti.

Minja Subota je rođen u Sarajevu 8. novembra 1938. godine. Bio je član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUF-a Srbije.

Osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu. Pohađao nižu i srednju muzičku školu Stanković, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio diplomu inženjera elektrotehnike.

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz te oblasti u Jugoslaviji i Rusiji. Kompozicije su mu izvođene i nagrađene na mnogim festivalima.

Za decu je komponovao na stihove najistaknutijih pesnika, pesme koje se danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su deo dečje muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih – „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Razbole se lisica“…

Autor je i voditelj serije „Muzički tobogan“ koja je emitovana 18 godina na RTS-u.

Dobitnik je mnogih domaćih i inostranih festivalskih nagrada i društvenih priznanja.

U Kruševcu je proglašen za počasnog građanina i dobio titulu Viteza od Čarapanije za nesebično zalaganje u radu sa decom ovoga grada.

19. septembar - Marina Tucaković (1953), tekstopisac

Marina Tucaković
Marina Tucakovićfoto: Prinstcreen

Marina Tucaković, najpoznatiji srpski tekstopisac, preminula je u 68. godini u Beogradu.

Marina Tucaković se godinama borila sa karcinomom dojke. Pred smrt joj je dijagnostikovan i koronavirus, zbog čega je bila hospitalizovana u KBC Dragiše Mišović.

Rođena je u Beogradu 1953. godine, a karijeru je započela pišući pesme za grupu „Zana“. Sarađivala je sa velikim brojem najpoznatijih izvođača sa ovih prostora, poput Zdravka Čolića, Lepe Brene, Džeja Ramadanovskog, Tošeta Proeskog, Svetlane Cene Ražnatović, Željka Samardžića, Željka Joksimovića, Dragane Mirković, Jelene Karleuše i mnogih drugih.

Tokom karijere napisala je stotine pesama i sarađivala sa najvećim imenima pop i folk scene.

Autorka je i brojnih pesama za predstavnike Srbije na Pesmi Evrovizije, poput „Nije ljubav stvar“, kojom je pevač Željko Joksimović predstavljao Srbiju 2012. godine.

23. septembar - Nenad Nenadović (1964), glumac

Nenad Nenadović
Nenad Nenadovićfoto: Print Screen Youtube

Glumac Nenad Nenadović preminuo je u 57. godini života, u Beogradu.

On je neposredno pred smrt oboleo od korona virusa i lečen je u bolnici u Batajnici, a onda je izgubio bitku sa opakom bolešću.

Nenad Nenadović je rođen 20. oktobra 1964. godine u Beogradu. U glumačke vode uplovio je još kao dečak, sa 13 godina, kada je dobio ulogu Moljca u seriji "Povratak otpisanih". Osim toga, vodio je više od hiljadu dečijih emisija, kao što su: "Zooteka", "Pet-šou" i "Fazoni i fore".

U seriji "Igra sudbine", čija se druga sezona trenutno emituje, igra kriminalca Brunera koji je ludo zaljubljen u Adu Kanački.

Bio je stalni član pozorišta "Boško Buha", a u 2015. godini i rekorder po broju predstava - u prvih pet meseci odigrao je 77 predstava.

Dobitnik je više nagrada, između ostalih tri "Buhine" nagrade za predstave “Tri musketara" i "Princ - arkadna avantura".

29. septembar - Ivan Tasovac (1966), pijanista, direktor BGF i političar

Ivan Tasovac
Ivan Tasovacfoto: Zorana Jevtić

Ivan Tasovac (55), direktor Beogradske filharmonije, preminuo je u svom domu u Beogradu oko 21 sat, nakon što mu je iznenada pozlilo.

Rođen je 1966. godine u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao klavir na Konzervatorijumu “Petar Ilјič Čajkovski” u Moskvi, u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. U dvanaestoj godini debitovao je kao pijanista sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. Tokom profesionalne pijanističke karijere nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji, bivšim jugoslovenskim republikama i drugim zemlјama.

Bio je direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine. Za to vreme, Filharmonija je postala “jedan od vodećih evropskih orkestara” (Independent), “kultni srpski orkestar” (Financial Times), “najuspešnija kulturna institucija u Srbiji” (Jutarnji list, Zagreb) i “najjače PR oružje Srbije” (Kvällsposten, Malmö).

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije “Zubin Mehta” 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji. Realizaciji brojnih cilјeva i projekata ove fondacije doprinosi i Fondacija “Američki prijatelјi Beogradske filharmonije”, osnovana 2012. godine u Nјujorku.

Na poziciji ministra kulture i informisanja Republike Srbije nalazio se od septembra 2013. do avgusta 2016. godine.

Vlada Republike Srbije ponovo je imenovala Tasovca za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara, 2017. godine.

Američka ambasada u Beogradu izrazila je žaljenje zbog smrti Ivana Tasovca, njihovog dugogodišnjeg saradnika i partnera.

14. oktobar - Marko Živić (1972), glumac

Marko Živić
Marko Živićfoto: Youtube/printskreen

Glumac koga pamtimo iz brojnih predstava, filmova i TV serija preminuo je od posledica koronavirusa u kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“, gde je bio hospitalizovan poslednje tri nedelje života

Marko Živić je rođen 4. aprila 1972. godine u Kruševcu. Diplomirao je 1995. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Radeta Markovića. Bio je u stalnoj glumačkoj postavi u Pozorištu na Terazijama, i stalni član BDP-a, igrao je i na drugim beogradskim scenama.

Na filmu i televiziji ostvario je više od trideset uloga – “Hotel sa sedam zvezdica”, “Skela”, “Idealne veze”, “Ljubav, navika, panika”, “Pozorište u kući”, “Čitulja za Eskobara”, “Beogradski fantom”, “Žigosani u reketu”…

Marka je volela i najmlađa publika – dao je glas medvedu Baluu u srpskoj verziji „Knjiga o džungli 2“, Nim Galuu u sinhroniziranom filmu „Epik“, Rafaela u filmovima „Rio“ i „Rio 2“, Miru u filmu „Artur i Minimoji“ i mišu Mortonu u sinhronizovanoj verziji „Hortona.“

Dugo godina Marko Živić se bavio i humanitarnim radom, i bio je vrlo aktivan kada je trebalo pomoći deci.

25. oktobar - Radovan Miljanić (1952), glumac

Radovan Miljanić
Radovan Miljanićfoto: PRINTSKRIN, YOUTUBE/ IZBLIZA - PRODUKCIJA KADAR

Dugogodišnji glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Radovan Miljanić iznenada je preminuo u 69. godini.

Glumu je diplomirao 1979. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Predraga Bajčetića, monodramom „Priče kneza Miškina“, po „Idiotu“ F.M Dostojevskog. Predstava je igrana u Podrumu Ateljea 212, Žutom salonu JDP- a i SKC - u.

Tokom dugogodišnje karijere odigrao je više od sto uloga (oko 70 premijera), najviše u Narodnom pozorištu, zatim u SKC – u, Domu omladine, Zvezdara teatru, Teatru od nule, Pozorištu Ogledalo, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu.

Poslednju rolu odigrao samo nekoliko dana pred smrt u predstavi Narodnog pozorišta „Vasa Železnova i drugi“ koja je s velikim uspehom izvedena 18. oktobra na Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu u Nižnjem Novgorodu.

Igrao je u mnogim domaćim serijama i filmovima – „Direktan prenos“, „Čavka“, „Guča“, „Uslovna sloboda“, „Život i smrt porno bande“, „Rekvijem za gospođu J.“, „Izgrednici“, „Nečista krv – Greh predaha“, „Dara iz Jasenovca“, „Tajne vinove loze“, „Vikend sa ćaletom“, „Urgentni centar“.

6. novembar - Muamer Zukorlić (1970), bivši muftija i političar

Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlićfoto: Filip Plavčić

Poslanik, lider stranke Pravda i pomirenje i bivši muftija Muamer Zukorlić preminuo je iznenada u Novom Pazaru.

Na dan kada je preminuo, trebalo je da održi predavanje na Internaciolnom univerzitetu u Novom Pazaru, ali mu je neposredno pre toga pozlilo.

Na čelu Mešihata bio je do 2016. godine, kada je intenzivirao svoju političku karijeru.

Rođen je 1970. godine u selu Orlje, opština Tutin. Kako stoji u njegovoj biografiji na sajtu Istinomera, osnovnu školu je završio u selu Ribariće, opština Tutin, a Medresu “Gazi Husrev-beg” u Sarajevu, nakon čega odlazi na odsluženje vojnog roka. Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini (Alžir), a završava 1993. godine, da bi od nove školske godine postao profesor Medrese u Novom Pazaru. Apsolvirao je na postdiplomskim studijama u Libanu.

Za prvog predsednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka biran je iste godine njegovim osnivanjem, da bi na toj funkciji bio do početka 2016, kada zbog ulaska u politiku najpre zamrzava funkciju, a potom se i povlači sa nje. Uporedo sa funkcijom predsednika Mešihata bio je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i predsednik Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru.

U njegovoj biografiji na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji navodi se da je bio „vrsni poznavalac arapskog jezika i odlikuje se visokim organizacionim sposobnostima, opštom pismenošću i misionarskim afinitetima“.

Kandidovao se na predsedničkim izborima 2012. godine i osvojio 54.492 (1,39 odsto) glasova.

Pred vanredne parlamentarne izbore 2016, najpre se privremeno odrekao pozicije muftije sandžačkog, kao bi predvodio izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice. Ubrzo je podneo i ostavku na tu funkciju i raspoređen je na radno mesto savetnika u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji.

U decembru 2017. godine Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka preimenovana je u Stranku pravde i pomirenja (SPP), sa ciljem da proširi svoje delovanja izvan Sandžaka i ponudi program prihvatljiv Srbima, Bošnjacima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica u Srbiji. Za predsednika SPP izabran je Zukorlić.

6. novembar - Marinko Rokvić (1954), pevač folk muzike

Marinko Rokvić
Marinko Rokvićfoto: NEMANJA NIKOLIĆ

Pevač Marinko Rokvić preminuo je u subotu, 6. novembra, u 68. godini, nakon borbe sa rakom pankreasa. Poslednje trenutke proveo je u porodičnoj kući na Košutnjaku.

U novembru 2020. pevač je hitno operisan, kako je tada saopšteno, zbog ciste u stomaku. Međutim, već tada je otkriveno da boluje od kancera pankreasa i da su prognoze za izlečenje loše. Rokvić se borio i sa teškom bakterijom koju je zadobio tokom lečenja, što je pogoršalo njegovo zdravstveno stanje, a kasnije i sa metastazama.

Marinko je primao hemoterapije, koje su u početku delovale, pa je polako počeo da se vraća svakodnevnim aktivnostima i osećao se dobro. Nažalost, nije mogao da se vrati muzici i nastupima jer je posle nekoliko meseci od operacije, dok su još trajali oporavak i lečenje, otkriveno da ima metastaze na drugim organima, pa je morao da se podvrgne novim, jačim hemoterapijama. Za to vreme nije ga uopšte bilo u javnosti, a samo dva puta kratko se oglasio u medijima.

Rođen je 1954. godine u Bosanskom Petrovcu. Po završetku osnovne škole došao je u Beograd, u želji da upiše muzičku školu. Međutim, sva mesta su bila popunjena, osim na odseku za klarinet, ali se Marinko ipak odlučio za elektrotehničku školu i učlanio se u kulturno-umetničko društvo „Nikola Tesla“ u kom je pevao.

Prvu ploču snimio je 1974. godine. Tri godine kasnije na festivalu Ilidža stekao je popularnost sa pesmom Momak veseljak, a naredne je izveo jedan od hitova koji će mu obeležiti karijeru – Zanela me svetla velikoga grada.

Ubrzo su došli i hitovi Snegovi beli opet veju i Da volim drugu ne mogu, koja je dostigla tiraž od 600.000 primeraka.

Rokvić je tokom višedecenijske karijere otpevao veliki broj pesama, objavio 21 studijski album i stekao status jednoj od najboljih pevača narodne muzike.

20. novembar - Merima Njegomir (1953), folk pevačica

Merima Njegomir
Merima Njegomirfoto: Damir Dervišagić

Pevačica narodne muzike Merima Njegomir preminula je u 69. godini života, posle kraće bolesti.

Merima Njegomir, srpska pevačica narodne muzike, istaknuti estradni umetnik, dobitnica je velikog broja priznanja, među kojima su: Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi (jedina od pevača narodne muzike), Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice i Zlatni mikrofon Radio Beograda, kao i preko dvadeset nagrada na brojnim muzičkim festivalima.

Prva je od pevača narodne muzike održala koncert na Kolarcu.

Dobitnica je nacionalne penzije Republike Srbije.

Merima Njegomir snimila je više od 25 albuma, skoro svaka pesma bila je hit, a neke od njih su Ivanova korita, Ruzmarin, Zbog tebe.

Kao urednica narodne redakcije RTS-a, bila je posvećena projektima vezanim za snimanje, čuvanje i promociju tradicionalne muzike Srbije.

27. novembar - Milutin Mrkonjić (1942), političar

Milutin Mrkonjić
Milutin Mrkonjićfoto: Printscreen/Youtube

U Beogradu je u 80. godini preminuo Milutin Mrkonjić, nekadašnji ministar za infrastrukturu i saobraćaj, počasni predsednik SPS-a i poslanik te stranke u Skupštini Srbije.

Milutin Mrkonjić je rođen je 23. maja 1942. godine u Beogradu. Diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu na katedri za puteve, aerodrome i železnice.

Prvi je direktor „Saobraćajnog instituta CIP“. Posle NATO bombardovanja SR Jugoslavije rukovodio je Direkcijom za obnovu zemlje.

Bio je član Centralnog komiteta SKJ. Počasni je predsednik SPS-a, bio je jedan od osnivača te stranke, potpredsednik i član Predsedništva.

Od 2000. godine bio je poslanik Veća republika u Saveznoj skupštini SRJ, a zatim i državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Od 2006. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i potpredsednik Skupštine.

Od 2008 do 2012. godine bio je ministar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije, a od jula 2012. do avgusta 2013. ministar saobraćaja.

Od aprila 2014. poslanik je u Skupštine Srbije.

Dobitnik je mnogih državnih, društvenih i profesionalnih priznanja – Ordena zasluga za Saveznu Republiku Jugoslaviju prvog stepena, Medalje rada, Ordena rada sa srebrnim vencem, Ordena rada sa zlatnim vencem.

Do poslednjeg dana bio je u zajednici sa pevačicom Anom Bekutom.

5. decembar - Stevan Jelovac (1989), košarkaš

Stevan Jelovac
Stevan Jelovacfoto: Starsport©

Srpski košarkaš Stevan Jelovac preminuo je od posledica moždanog udara u 32. godini života.

Jelovac je doživeo moždani udar 14. novembra na treningu grčkog tima.

AEK se ubrzo nakon toga oglasio istakavši da je stanje srpskog igrača stabilno, ali i dalje kritično.

Pre nekoliko dana je Jelovac prebačen u Srbiju, na zahtev porodice.

Jelovac je u grčki AEK stigao ovog leta, a prethodno je sezonu proveo u Japanu.

Nosio je dres Mege, Crvene zvezde, Antalije, Kazerte, Saragose, Ritasa, Nižnjeg, Bamberga, Gazijantepa.

Za reprezentaciju Srbije debitovao je sa 28 godina i odigrao je 11 utakmica.

Najzapaženiju ulogu u nacionalnom dresu imao je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. godine.

Stevan Jelovac je rođen 1989. godine u Novom Sadu.

9. decembar - Kristina Kika Đukić (2000), jutjuberka, gejmerka, influenserka

Kristina Kika Đukić
Kristina Kika Đukićfoto: Instagram

Kristina Kika Đukić je bila srpska gejmerka, jutjuberka i influenserka. Rođena je 25. jula 2000. godine u Beogradu, gde i danas živi i radi. Preminula je 8. decembra 2021. godine u rodnom gradu.

U martu 2015. godine pokrenula svoj „Ju Tjub“ kanal „K1KA“ na kome je svakog dana postavljala klipove na kojima je igrala popularni „Minecraft“. S obzirom na to da je u to vreme bila jedan od retkih ženskih igrača koji uživaju u toj igrici, za samo desetak dana sakupila više od hiljadu pretplatnika. Iz dana u dan je postavljala nove sadržaje, pa je njen kanal postao jedan od najbrže rastućih domaćih kanala na „Ju Tjubu“. Kasnije je počela da igra i „Counter Strike“ i „GTA“(„Grand Treft Auto“), te iako je često nailazila na kritike, nije odustajala od svojih ciljeva. Obogatila je kanal i drugim sadržajima, poput izazova, tzv. „prenkova“ i reakcija na klipove koje snimaju drugi jutjuberi, vlogova i slično. U rodnom gradu je završila osnovnu školu, a pošto nije bila odličan đak i nije imala dovoljno bodova da u prvom krugu upiše srednju školu koju je želela, majka ju je upisala u srednju železničku školu.

Kako je u jednom videu ispričala, prvi dan je umesto u Železničku otišla u Elektrotehničku školu „Rade Končar“. Rukovodstvo škole je posle prvog časa došlo do zaključka da je nema ni na jednom spisku, te su je uputili u Železničku koja je udaljena dvestotinjak metara od te škole. Upisana je u razred mašinovođa, ali se tu nije dugo zadržala nego se „prebacila“ u trgovačku školu. U istoj ispovesti je svojim pratiocima priznala da su je svi ispočetka znali kao devojku koja je „promašila“ školu, a potom i po tome što je jutjuberka i gejmerka. Bila je odličan je đak, ali je imala dovoljno vremena da se posveti snimanju klipova za „Ju Tjub“. Do prvih hiljadu pretplatnika je stigla za samo mesec dana, dok ju je godinu dana kasnije pratilo skoro 50 hiljada korisnika „Ju Tjuba“ sa prostora cele bivše Jugoslavije. Bilo je neobično to što devojčica igra igrice i takav sadržaj objavljuje na toj platformi, te je kanal „K1KA“ postao jedan od najbrže rastućih na Balkanu. Svoje pratioce nazvala „mackenzi“, a pored „Ju Tjuba“, imala je „armiju“ fanova na društvenim mrežama.

(Espreso/D.S./J.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.