MUTNI POSLOVI NA CARINI: Uhapšena Sofija bila desna ruka bivšeg direktora koji se dovodi u vezu sa BELIVUKOM!
Sofija Radulović, Foto: Uprava carine

kriminal

MUTNI POSLOVI NA CARINI: Uhapšena Sofija bila desna ruka bivšeg direktora koji se dovodi u vezu sa BELIVUKOM!

Prema nekim navodima, u to vreme su grupu nazivali "Kokezina carinska mafija"

Objavljeno:

Sofija Radulović, bivša zaposlena u Upravi carine i desna ruka nekadašnjeg direktora Miloša Tomića, osumnjičena je da je počinila u dva navrata krivično delo zloupotreba službenog položaja, a uhapšena je devet meseci nakon što je njen nekadašnji šef Tomić priveden zbog sumnje da stoji iza brojih malverzacija u tom preduzeću, koje su učinjene u sprezi sa ljudima iz kriminalnog miljea, ali i pojedninim državnim funkcionerima.

Tada su njegovo ime i prljavi poslovi povezani sa bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović i sa Veljkom Belivukom, zvanim Velja Nevolja, sa kojim je, navodno, prema sopstvenom priznanju, polovni odnos ostvario posredstvom predsednika Fudbalskog saveza Srbije Slaviše Kokeze.

Sofija Radulović je bila imenovana za vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave carina – Sektor za finansijske, investicione i pravne poslove u Ministarstvu finansija i tu funkciju je obavljala do maja meseca 2021. godine, kada je po dolasku novog direktora Branka Radujka među prvima bila na listi za otkaz. Do tada se Sofija, pišu mediji, u Upravi carine praktično pitala za sve.

Sada joj se na teret stavlja da je 2017. godine prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja pribavila korist grupi ponuđača iz Beograda, Nemačke i Hong Konga, tako što im je dala prednost u otvorenom postupku javne nabavke elektronskih lokatora, čija vrednost iznosi 875.241.600 dinara.

Iste godine je, kako se sumnja, pribavila korist jednom ponuđaču iz Beograda tako što im je dala prednost u otvorenom postupku javne nabavke uređaja za kontrolu radioaktivnosti, čija vrednost iznosi 7.048.069 dinara.

Nakon saslušanja, puštena je da se brani sa slobode.

Ni njen bivši šef nije sedeo skrštenih ruku, pokazali su dokazi koje je policija prikupila i predočila mu, nakon čega je, nemajuću kud, i sam priznao dela u martu ove godine kada ga je sa lisicama na rukama u svojstvu građanina privela Uprava kriminalističke policije, zbog sumnje da je umešan u organizovani kriminal.

Velja Nevolja, Veljko Belivuk, Policija
foto: Zorana Jevtić

Navodno, uz njegovu pomoć su Kokeza i Belivuk imali "paralelnu carinu", nad kojom je kontrolu imao isključivo Tomić, bez čijeg znanja nije smelo ništa da se izveze, a čiji uvoz nije kontrolisan, pa je na taj način u Srbiju dovožena ogromna količina robe. Sumnja se da je tako oštećen budžet Republike Srbije za milionske iznose, a da su ljudi iz kriminalne i sportske sfere uspeli da se obogate, a bogatstvo se meri u stotinama miliona evra, pisali su mediji.

Prema nekim navodima, u to vreme su grupu nazivali "Kokezina carinska mafija".

Kokeza je tada, kako se pisalo u vreme hapšenja Tomića, preko njega upravljao Carinom, a na jednom sastanku je dogovoreno da će kompletno poslovanje Carinarnice Beograd biti pod patronatom dvojice kriminalaca iz Beograda, što je značilo da su oni postali nadležni za profit i vrstu posla koja se sprovodi na Carini, odnosno posredovali su između firmi i ove infstitucije, otkrili su beogradski mediji.

Suočen sa dokazima, Tomić je priznao svoju ulogu u kriminalnom lancu, a prema navodima pojedinih medija, na spisku imena carinske mafije našlo se 15 imena.

Radili sa cigaretama i naftom, propuštali kamione

Kamion, Uprava carine
foto: Uprava carine

Deo para su, navodno, pribavili su propuštanjem kamiona sa sumnjivom robom, tako što je broj tablica vozila koje nije trebalo kontrolisati javljan Tomiću i ona, prema naređenju, nisu otvarana ni pregledana na carinskom punktu.

Sumnja se da "carinska mafija" stoji iza šverca nafte, cigareta, automobila, nakita…

Nakon hapšenja Belivukove kriminalne grupe priveden je na razgovor i Slaviša Kokeza, zbog ispitivanja njegove povezanosti sa tim klanom.

Bonus video:

24:50

CENTRALNI DNEVNIK 26.12.2021

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.