ODBIJEN ZAHTEV DARKA ŠARIĆA! Sudije su odlučile
Darko Šarić, Foto: Dado Đilas

odluka suda

ODBIJEN ZAHTEV DARKA ŠARIĆA! Sudije su odlučile

Sednica je planirana da traje sedam radnih dana i biće održana u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici

Objavljeno:

Predsednik Apelacionog suda odbio je zahtev Darka Šarića i njegovih branilaca za izuzeće troje sudija.

Pomenute sudije su iz petočalnog žalbenog veća, koje su se već izjašnjavale o njegovoj krivici, glasajući jednoglasno da potvdjuju presudu kojom je osudjen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina.

Zahtev je odbijen kao neosnovan.

Nakon ove odluke, treba da počne javna sednica za razmatranje žalbi na prvostepenu presudu Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine, koja je juče bila odložena zbog zahteva za izuzeće sudija.

Sednica je planirana da traje sedam radnih dana i biće održana u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

Nakon ovog javnog dela sednice biće doneta nova drigostepena presuda koja će naknadno biti objavljena pisanim putem.

Prethodnu drugostepenu presudu u maju je ukinio Vrhovni kasacioni sud po vanrednom pravnom leku Šarićevih advokata jer je dvoje sudija iz veća koje je odlučivalo po žalbama, učestvovalo ranije u odlučivanju o produženju pritvora.

Nakon toga odlučeno je da se pred većem, od dvoje novih i troje iz ranijeg veća ponovi odlučivanje po žalbama.

Šarić i njegovi branioci zahtevali su juče da se iz novog veća izuzmu troje sudija koje su učestvovale u donošenju, sada ukinute pravosnažne presude, zbog sumnje u njihovu pristrasnost, imajući u vidu da je ta presuda bila doneta jednoglasno.

O žabama će ipak odlučivati veće Apelacionog suda od pet sudija, kojim preesedava Nada Hadži Perić, sudija izvestilac je Sretko Janković, a članovi veća su sudije Vesna Petrović, Tatjana Vuković i Marko Jocić.

Jocić i Hadži Perić su nove sudije u ovom predmetu, koji su zamenili sudije Milimira Lukića i Bojanu Paunović, dok su Janković, Petrović i Vuković postupali i u prethodnom veću.

Apelacioni sud sada može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u nekim delovima ili u visini kazni, a može i da otvori glavni pretres i sam izvede ključne dokaze, pa da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Darko Šarić
Darko Šarićfoto: Dado Đilas

Prvostepeno osuđen na petnaest godina

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Osim u odnosu na Šarića, ponovo se razmatraju žalbe Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Đokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoka saradnika Radana Adamović, Nebojše Joksovića i Draška Vukovića.

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno u decembru 2018. godine prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika.

U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak, ali sednica za razmatranje žalbi još nije zakazana.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media