POJAVIO SE SNIMAK IŽIVLJAVANJA STRAŽARA U SMEDEREVU! Suspendovan je
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

jezivo

POJAVIO SE SNIMAK IŽIVLJAVANJA STRAŽARA U SMEDEREVU! Suspendovan je

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da je pripadnik Službe za obezbeđenje Okružnog zatvora u Smederevu dobio otkaz zbog nasilničkog ponašanja prema osuđeniku još u martu ove godine

Objavljeno:

Neprofesionalno i agresivno ponašanje službenika za obezbeđenje Okružnog zatvora u Smederevu zabeleženo je na video snimcima koji su uznemirili javnost.

Stražar u jednom trenutku gađa predmetom zatvorenika koji se sa njim nalazi u istoj prostoriji. Dok pripadnik obezbeđenja sedi (dakle, ne radi se o nekoj kritičnoj situaciji), on uzima predmet i brutalno gađa zatvorenika.

Na drugom snimku vidi se kako službenik u jednoj prostoriji razgovara sa zatvorenikom, a potom ustaje i udara ga u glavu. Ne čini se da je bilo ikakvog opravdanog razloga za to, budući da je osuđenik mirno stajao.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da je pripadnik Službe za obezbeđenje Okružnog zatvora u Smederevu dobio otkaz zbog nasilničkog ponašanja prema osuđeniku još u martu ove godine.

- Reč je o jednom od dvojice komandira protiv kojih je upravnik ove ustanove zbog nasilničkog ponašanja pokrenuo odvojene disciplinske postupke i suspendovao ih sa posla istog trena pošto je obavešten da postoji sumnja da su počinili težu povredu radne dužnosti prema Zakonu o državnim službenicima i nasilničko ponašanje prema licima lišenim slobode prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija - navodi se u saopštenju.

- Utvrđivanje njihove odgovornosti je bilo otežano zbog činjenice da su komandiri pokušali da opstruiraju vođenje disciplinskog postupka tako što su izbegavali da prime poziv i daju svoje iskaze, a u dužem vremenskom periodu dostavljali upravi zavoda dokaze o privremenoj sprečenosti za rad što je prolongiralo ceo postupak - dodaje Uprava.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ističe da je u skladu sa zakonom obavestila Osnovno tužilaštvo u Smederevu da postoji osnovana sumnja da su oba komandira počinila dva krivična dela prema Krivičnom zakoniku - nasilničko ponašanje i zlostavljanje i mučenje kako bi ovaj državni organ doneo odluku da li ima elemenata i za krivično gonjenje.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.