PANIĆU ODREĐEN PRITVOR: Saslušan u posebnom odeljenju
Ilustracija, Foto: Printscreen/TVPINK

organozovani kriminal

PANIĆU ODREĐEN PRITVOR: Saslušan u posebnom odeljenju

Pritvor mu je određen sinoć nakon saslušanja, saopštio je Viši sud u Beogradu

Objavljeno:

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal je odredio juče, nakon saslušanja osumnjičenih Dejana Panića, upravnika niškog Kazneno-popravnog zavoda, Snežane M. i Hidajet J. i doneo rešenje kojim je prema osumnjičenima odredio pritvor u trajanju do 30 dana, saopštio je Viši sud u Beogradu.

- Prema Dejanu Paniću i Snežani M pritvor je određen usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke i usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, a prema Hidajet J. usled postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke i usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo - navodi se u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Protiv navedenog rešenja osumnjičeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe veću , u roku od 3 dana od dana prijema pismenog otpravka rešenja.

- Osumnjičenom Dejanu Paniću se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 stav 2 КZ i primanje mita iz člana 367 stav 3 u vezi sa stavom 1 КZ, a osumnjičenima Snežani M. i Hidajte J. izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 stav 4 u vezi sa stavom 2 КZ i primanje mita u pomaganju iz člana 367 stav 3 u vezi sa stavom 1 КZ u vezi sa članom 35 КZ.

Panić, upravnik niškog Kazneno-popravnog zavoda, koji je uhapšen pre dva dana zbog sumnje da je primao mito, negirao je juče na saslušanju pred Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu, sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Panić se sumnjiči da je od Hidajeta J., koji je takođe lišen slobode, primio 5.000 evra kako bi pomogao da njegov prijatelj Darko I. koji izdržava zatvorsku kaznu u niškom KPZ, bude pušten na uslovnu slobodu. Takođe, slobode je lišena Snežana M., vaspitač u ovoj ustanovi zbog sumnje da je posredovala u primopredaji novca te da je dala pozitivno mišljenje o Darkovom ponašanju u zatvoru, neophodno da sud odobri puštanje na uslovnu slobodu. Darko je takođe uhapšen i to zbog davanja mita.

Panićev branilac, advokat Momčilo Kovačević kaže da je njegov klijent u potpunosti negirao krivicu.

- Dejan kategorično tvrdi da ni od koga nije uzeo ni dinar, te da ni na koga od svojih službenika, nije vršio pritisak radi davanja pozitivnog mišljenja ni o jednom osuđeniku kako bi nezakonito ishodio njegovo puštanje na uslovnu slobodu. Znajući ga lično dugo godina, ja mu bezuslovno verujem. On tvrdi da je savesno obavljao svoju dužnost te da nikada nije prekršio zakon niti je pribavio bilo kakvu korist na taj način – kazao je Kovačević.

Juče je saslušana i Snežana M., vaspitač u KPZ ali detalji njenog iskaza nisu poznati. Kovačević je kazao da je tužilaštvo najavilo da će zatražiti pritvor za osumnjičene kako bi se sprečio uticaj na nesaslušane svedoke, a da će nadležni sudija za prethodni postupak odluku doneti u toku popodneva.

Kako saznajemo, Hidajet je osuđivan kao organizator kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem narkotika na području Niša, Kraljeva, Raške, Velike Plane i Novog Pazara. Njemu je jula 2009. godine izrečena kazna zatvora u trajanju od deset godina, još osmorica njegovih saučesnika osuđena su na višegodišnji zatvor dok je jedan od osumnjičenih za trgovinu drogom, oslobođen optužbe. Zatvorsku kaznu Hidajet je izdržavao u niškom Kazneno-popravnom zavodu.

Za sada nema informacija, zbog čega je osuđivan Darko I. za čije je puštanje iz zatvora Hidajet navodno službenicima niškog zatvora dao mito. Na navodnu vezu između Hidajeta i uprave niškog zatvora upozoravao je i osuđenik R.H. koji je pisao srpskim organima, ali i nevladinim organizacijama, sudu u Strazburu i OEBS – u, navodeći da Hidajet zahvaljujući svojim vezama, štiti narkodilere koji kaznu izdržavaju u Kazneno-popravnom zavodu.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da su službenici Kazneno-popravnog zavoda tokom 2021. godine, od osuđenika uzimali po pet hiljada evra kako bi se pozitivno izjasnili o njihovom uslovnom otpustu pred nadležnim sudovima.

- Ova organizovana kriminalna grupa je tokom ove godine stvorila plan delovanja za pronalaženje osuđenika koji izdržavaju kaznu u KPZ Niš i koji su ispunili zakonski uslov za podnošenje zahteva za uslovni otpust a koji pristaju da daju pet hiljada evra. Nakon prijema novca, sačinio bi se izveštaj na osnovu kojih bi se predstavnici KPZ pozitivno izjasnili pred nadležnim sudovima u cilju dobijanja otpusta osuđenika, davaoca mita – navelo je tužilaštvo.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.