OVI SILOVATELJI ĆE USKORO BITI SLOBODNI, IMA LI MESTA STRAHU? Kriminolog za Espreso: Za 40 godina svaki je ponovio
Ilustracija, Foto: MUP, Profimedia

ima li razloga za paniku?

OVI SILOVATELJI ĆE USKORO BITI SLOBODNI, IMA LI MESTA STRAHU? Kriminolog za Espreso: Za 40 godina svaki je ponovio

Postoje slučajevi serijskih silovatelja, višestrukih povratnika, koji su nekada u roku od svega nekoliko dana po izlasku iz zatvora ponovili krivično delo

Objavljeno:

Radonja Ćirković, Igor Milošević, Dejan Gojković, Nikola Kostić, Saša Mega, Bojan Zarubica, samo su neka od imena silovatelja povratnika koji bi u bliskoj budućnosti mogli da se nađu na slobodi!

Ekipa Espresa pričala je sa stručnjacima kriminologom Dobrivojem Radovanovićem koji nam je rekao da je za 40 godina istraživanja, primetio da gotovo svaki silovatelj ponovi gnusan čin, dok nam je prihoterapeut Marija Petrović objasnila da li silovatelji mogu da se izleče i kakva terapija se primenjuje u takvim slučajevima.

"Terapija nije učinkovita za ovakve strukture ličnosti, jer najviši uspeh može biti u oblasti kognicije i razumevanja moralnosti, dok na nivou emocionalnog rezonovanja ne može biti nekog pomaka. Istraživanja i praksa pokazuju da ni farmakoterapija ne može da pruži zasigurno i u potpunosti odgovarajući tretman. Dakle, tradicionalni tretman koji će osigurati da se silovanje ne ponovi ne postoji", rekla je Petrovićeva.

Ninoslav je osuđen na doživotnu
Ninoslav je osuđen na doživotnufoto: Foto: printscreen / Filip Plavčić

Slučaj Ninoslava Jovanovića, poznatijeg kao Malčanski berberin (48) iz sela Malča duboko je potresao celu Srbiju. Ovaj silovatelj povratnik osuđen je na doživotnu robiju zbog otmice i iživljavanja nad devojčicom od 12 godina, a mi smo kontaktirali kriminologa Dobrivoja Radovanovića koji nam je objasnio da li bi Jovanović ponovio delo da se nađe na slobodoni.

- Apsolutno, ne samo on nego i mnogo bezazlenija priča koju često čujemo, recimo kada se analizira pojedinačni slučaj silovanja, uvek se želja kod silovatelja ponavlja i uvek se ponavlja neki od tih rituala. Kod silovatelja je jako vazno da sankcija bude oštra I dugačka, a takođe je važno da usledi jako brzo nakon seksulanog čina. Radili smo mnoga istraživanja, i to smo radili teže slučajeve koji su u zatvorima, u svim situacijama je bilo ponavljanje dela. Nekada to delo može da ima tako brutalan cilj ili brutalne posledice, da dovodi do smrti žrtvea a onda se ponovi seksualno dejstvo nad tim lešom.

Kriminolog kaže da su motivi kod silovatelja različiti, ali da je sklop ličnosti uvek isti.

Postoji nekoliko motiva silovanja, jedan je pokazivanje snage, jedan od motiva je, recimo mržnja prema ženama, motiv može da bude i želja za osvetom nekoj ženskoj osobi. Motivi su vrlo različiti ali je sklop ličnosti uvek isti, a to je psihopatski, kaže Radovanović.

Osim toga, pitali smo Radovanovića da li silovatelji razmišljaju o tome da mogu ponovo da završe u zatvoru.

"Ne razmišlja jer on uvek završi u zatvoru. Recidivizam kod silovanja je stopostotan, kao I kod pedofilije I kod još nekih seksualnih prestupa, zato što je sklop ličnosti takav i zato što se silovanje dešava iz raznih motiva, ne samo seksualnih, ima tu i dokazivanja nadmoćnosti, snage, uticaja… Silovatelji su takve psihopatske strukture sa impulsivnošću i agresivnošću da oni nemaju vremena da razmišljaju o zatvoru, tako da iz tog razloga uvek ponove delo", objašnjava sagovornik.

Dobrovoje Radovanović kriminolog
Dobrovoje Radovanović kriminologfoto: Beta

Na pitanje da li registar pedofila treba da bude javno dostupan, krimilog Radovanović je rekao da je njegova uloga značajna, ali da je to pitanje ljudskih prava.

- Ne znam da li treba da bude javno dostupan, ali to je pitanje ljudskih prava pa čak i ljudskih prava na koje imaju zločnici, ali on je vrlo koristan. Ako ne znate ko je potenicjalni izvrštiltelj jako je važno da imamo bazu njihovih podataka i bazu DNK, nije dovoljno imati samo ime i prezime, a preko DNK baze možete lakše naći počinioca.

Kako kaže naš sagovornik, veoma je važno raditi na svesti dece školskog uzrasta jer nije moguće rešiti se u potpunosti silovatelja i pedofila, ali možemo raditi na tome da roditelji i deca na vreme uoče neke stvari.

- Nemoguće je eliminisati silovatelje ili pedofile, ali jako je važna nekakva prevencija, elementarne stvari su uvođenje seksualnog vaspitanja u škole jer bi to značajno doprinelo da mladići shvate da li su potencijalni silovatelji ili nisu, uvođenje tretmana kod dece koja u pubertetu imaju perverzna maštanja. Ima puno stvari koje u svakodnevnom životu žrtve treba da primernjuju, izmeđuostalog, ja bih preporučio da nosi biber sprej, svaka dama mora biti svesna da je potencijalna žrtva ako se izlaže opasnosti I hoda sama ulicom, užasno je važno da devojke hodaju zajedno, važno je da nema neke naročite komunikacije sa nepoznatim muškarcima.

SPISAK SERIJSKIH SILOVATELJA KOJI ĆE USKORO BITI NA SLOBODI

Igor Milošević (43) iz Beograda - višestruki povratnik - na slobodi bi trebalo da se nađe 2023.

Osuđen je u Okružnom sudu u Beogradu na 15 godina zatvora zbog silovanja, nedozvoljenih polnih radnji i šest razbojništava počinjenih u drugoj polovini 2007. godine. Uhapšen je nakon što je u razmaku od nekoliko dana, jednu radnicu butika u Beogradu silovao, jednu pokušao da siluje i uz pretnju oružjem izvršio više krađa u nekoliko beogradskih naselja.

Milošević je seriju silovanja izvršio kada je imao samo četrnaest godina, pričalo se da je za tri dana podigao ceo Beograd na noge. Tada je za tri dana izvršio četiri silovanja i pet puta je pokušao, ali su devojke uspele da se spasu. Najgori slučaj bio je napastvovanje maloletne devojčice iz Zvečanske ulice koju je ubacio u automobil, vezao je lisicama i zlostavljao.

Milošević je tada odrobijao 15 godina, a onda je izašao iz zatvora 25. avgusta 2007. godine, i posle samo 23 dana na slobodi nastavio je da siluje i napada žene.

Radonja Ćirković (58) iz Novog Pazara - višestruki povratnik - na slobodi bi trebalo da se nađe 2024.

Radonja Ćirković
Radonja Ćirkovićfoto: Kurir

On je 2012. pravosnažno osuđen na 12 godina zatvora zbog pokušaja silovanja jedne devojke u Beogradu i dva krivična dela nedozvoljene polne radnje.

Ćirković je 1985. godine osuđen na kaznu zatvora od 13 godina, od kojih je osam bio u zatvoru. Ponovo je uhapšen 1997. i osuđen na 14 godina zatvora zbog silovanja. Početkom januara 2010. godine, izašao je iz zatvora, ali je već u maju napao novu žrtvu, posle čega se opet našao iza rešetaka.

Dejan Gojković (41) vojni policajac iz Bele Crkve - na slobodi bi trebalo da se nađe 2027.

Dejan Gojković
Dejan Gojkovićfoto: Kurir

Viši sud u Beogradu 2015. godine osudio je na 18 godina zatvora bivšeg vojnog policajca Dejana Gojkovića iz Bele Crkve zbog tri silovanja i pet pokušaja silovanja na Mostarskoj petlji u Beogradu između 2010. i 2013. godine. Gojković je tokom suđenja negirao da je napadao i silovao žene kod Mostarske petlje.

On je žrtve čekao na autobuskim stajalištima na Mostaru i pratio ih do stepeništa koja vode ka mostu Gazela, prilazio im se s leđa, obarao ih na zemlju, pa silovao. Pomoću DNK tragova koji su pronađeni na odeći jedne žrtve, identifikovan je Gojković. On je oženjen i otac dvoje dece.

Umanjena kazna

Odlukom beogradskog Apelacionog suda Gojkoviću je prvostepena kazna od 18 godina zatvora smanjena sa 18 na 12 godina zatvora.

Prema obrazloženju Apelacionog suda izrečena kazna od 18 godina prvostepenom presudom stroža je nego što je to sa stanovišta svrhe kažnjavanja neophodno. Prema njihovom mišljenju, kazna od 12 godina zatvora adekvatna je težini izvršenih krivičnih dela i stepenu krivice okrivljenog kao učinioca i njome će se postići svrha kažnjavanja.

Nikola Kostić (42) iz Beograda - na slobodi bi trebalo da se nađe 2028.

Nikola Kosić osuđen je 2013. godine na 15 godina zatvora pred Višim sudom u Beogradu zbog dva silovanja i pet razbojništva. Inspektori Tećeg odeljenja beogradske kriminalističke policije uhapsili su Kosića u junu 2009. godine, Kosić je bio poznat po nasilničkom i siledžijskom ponašanju i brojim krivičnim delima.

On je krivična dela vršio tako što je vikendom u ranim jutarnjim časovima u periodu od 3.30 do 4.30 časova, pratio i sačekivao devojke koje su se vraćale sa splavova, ispred zgrada ili u ulazima zgrada. Prilazio im je i nožem otimao novac, zatim ih primoravao na oralni seks ili ih je izvodio iz ulaza i odvodio u prostor za kontejnere koji se nalazi ispod zgrada u nivou garaža, gde ih je ,uz pretnju nožem, silovao.

Saša Mega (40) iz Pančeva - višestruki povratnik - na slobodi bi trebalo da se nađe 2030.

Saša Mega
foto: MUP Srbije

Viši sud u Beogradu 2010. godine osudio je Sašu Megu na 20 godina zatvora zbog silovanja četiri žene krajem 2009. godine u Beogradu. On je priznao sva dela koja mu se stavljaju na teret i izrazio kajanje zbog njih, navodeći da mu je "jako žao zbog svega što je učinio".

Mega se od 7. novembra do 21. decembra 2009. godine brutalno odnosio prema žrtvama, silovao ih držeći im nož na vratu, a zatim od njih uzimao po 100 ili 200 dinara i bežao. Veštačenjem je utvrđeno da Mega nije duševni bolesnik i da nije bio neuračunljiv u trenutku izvršenja pomenutih dela, dijagnostifikovan mu je samo disocijalni poremećaj ličnosti.

On je i ranije osuđivan na pet godina zatvora i pet i po godina za isto krivično delo.

Bojan Zarubica (33) iz Beograda - višestruki povratnik - na slobodi bi trebalo da se nađe 2034.

Bojan Zarubica
foto: MUP Srbije

Apelacioni sud u Beogradu 2014. godine, pravosnažno je osudio Bojana Zarubicu na 20 godina zatvora, zbog tri silovanja i čak 13 razbojništava, kao i nedozvoljenog nošenja oružja.

Bojan Zarubica je 13. avgusta 2008. silovao B.B. (50) u žbunju nedaleko od beogradskog Hipodroma, zatim 20. jula 2009. godine, na istom mestu J.M. (29), a 23. septembra 2010. M.K. (24) u naselju Resnik. Žrtve je napadao s leđa, odvlačio u žbunje i primoravao ih prvo na oralni seks, a zatim ih je silovao.

Bojan je sin Milivoja Zarubice (50) koji je optužen da se bavio nelegalnim iskopavanjem i preprodajom antičkog novca, u javnosti je poznat i kao jedan od najvećih trgovaca belim robljem na Balkanu.

Do pre nekoliko godina za silovanje kada žrtva nema teške fizičke povrede, minimalna kazna je bila godinu dana, a ako je žena pretrpela veće telesne povrede ili je u pitanju smrtni ishod, minimalna kazna bila je svega 2 godine. Kada ocenjujete ili ispitujete kolike su kazne predviđene uvek poredite minimalne jer se maksimalne ne izriču tako često. Jedan život ne može da vredi godinu ili dve.

Prema Zakonu, kazne za silovane se definišu kao krivična dela protiv polne slobode, po članu 178.

1. Ko prinudi drugog na obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica, kazniće se zatvorom od 5 do 12 godina.

2. Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno pretnjom da će se za to ili njemu blisko lice otkriti nešto što bi škodilo njegovoj časti ili ugledu ili pretnjom drugim teškim zlom, učinilac će se kazniti zatvorom od 2 do 10 godina.

3. Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila teška telesna povreda lica prema kojem je delo izvršeno ili ako je delo izvršeno od strane više lica ili na naročito svirep ili naročito ponižavajući način ili prema maloletniku ili je delo imalo za posledicu trudnoću, učinilac će se kazniti zatvorom od 5 do 15 godina.

4. Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt lica prema kojem je delo izvršeno ili je delo učinjeno prema detetu, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje 10 godina ili doživotnim zatvorom.

(Espreso/J.Mladenović/D.Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.