POZAJMI 400, TRAŽI 7.400 EVRA! Ovo je zelenaš iz Kragujevca koji je ojadio ljude, umešana i ona! (FOTO)
Zelenaš i nevenčana supruga, Foto: Društvene mreže

STRAŠNO

POZAJMI 400, TRAŽI 7.400 EVRA! Ovo je zelenaš iz Kragujevca koji je ojadio ljude, umešana i ona! (FOTO)

Prema zvaničnim podacima koje je saopštila policija, on je ljudima koji nisu mogli da izmire dugovanja oduzimao nepokretnosti

Objavljeno:

Policija u Kragujevcu, u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, BIA i Poreskom policijom uhapsila je Marinka M (40).

Reč je o čoveku koga su mnogi u ovom gradu u srcu Šumadije optuživali da je jedan od najvećih zelenaša i da je unesrećio brojne ljude. Uz njega, koji je uhapšen zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo pranje novca, pala je i njegova nevenčana supruga Jelena Đurović (31), optužena da mu je u nedelima pomagala.

BLANKO PRIZNANICA, PA TUŽBA

– Marinko je dugo godina imao sličnu šemu preko koje se bogatio. On je još 2014. godine počeo da pozajmljuje građanima Kragujevca i okolnih mesta novac na kamatu. Oko kamate se usmeno dogovarao, a onda bi sačinio ugovor o zajmu, koji nije overavao kod notara, kao i priznanice koje su imale pečat advokata. Zatim bi pokrenuo sudske postupke protiv onih koji novac nisu mogli da vrate nakon što je upisivao da im je dao znatno veće pozajmice – navodi izvor Objektiva iz Kragujevca.

Prema zvaničnim podacima koje je saopštila policija, on je ljudima koji nisu mogli da izmire dugovanja oduzimao nepokretnosti. Na taj način je stekao 30 stanova, kuća i poslovnih prostora, kao i građevinsko zemljište u vrednosti od gotovo 46.000.000 dinara.

– Osumnjičeni je neovlašćenim kreditiranjem građana ostvario prihode u iznosu od 51.139.984 dinara, za koje nije podnosio poreske prijave. Tako je oštetio budžet Republike Srbije za više od 1,5 miliona dinara – objašnjavaju iz MUP.

MUP, Policija
foto: MUP SRBIJE

Prema saznanjima policije, u zelenašenju mu je pomagala njegova nevenčana supruga od 2016. godine i ona je stekla, koristila i otuđila imovinu u vrednosti od 80.000 evra, znajući da ona potiče iz kriminalnih delatnosti. Kako bi se osigurali da ilegalni biznis prebace u redovne tokove, supružnici su osnovali i svoju agenciju za nekretnine, ali i advokatsku kancelariju u kojoj su bez problema overavali priznanice o dugovanjima.

Prilikom hapšenja, od osumnjičenih je oduzet automobil marke „audi A8L”, koji je, kako saznajemo, bio registrovan u Novom Pazaru, a doneta je zabrana raspolaganja nepokretnosti na 12 kuća, četiri stana, četiri pomoćne zgrade, jedan poslovni prostor i 48 katastarskih parcela ukupne površine 16 hektara na teritoriji Kragujevca, Knića i Topole.

POZAJMI 400, TRAŽI 7.400 EVRA

Jedna od žrtava ovog zelenaša do detalja je opisao na koji način je on funkcionisao.

– Dug mi je bio 400 evra, a on je obračunao da mu dugujem 7.400 evra. Zbog njega sam pobegao u Nemačku. Potpisao sam mu blanko priznanicu, a dogovor je bio da kamata bude 30 procenata mesečno. Vratio sam nešto više od 200 evra duga, ali kada sam počeo da kasnim, počele su pretnje i dolazili su mi na vrata. Dolazio je sa ekipom kada je znao da ja nisam tu, već da je kod kuće bila samo majka. Kada me je tužio, naveo je dva svedoka koja uopšte nisu bila na mestu gde smo se dogovorili o pozajmici. Bili smo prisutni samo on, ja, njegova žena i dete. Imam svedoke koji to potvrđuju u mojoj kontratužbi. Na blanko priznanicu stavio sam potpis i matični broj, a Marinko je sve sam popunjavao kasnije, uključujući i iznos – do detalja objašnjava ova žrtva zelenaša iz Kragujevca.

POŽELEO IMANJE OD 200.000 EVRA

Primer ovog čoveka nije usamljen. Pod imenom i prezimenom moler iz Kragujevca Vladan Radenković govorio je za lokalni portal iz tog grada, kada je i priznao da je pozajmio od Milićevića 9.000 evra, a da je zelenaš želeo da mu zapleni kuću i imanje vredno preko 200.000 evra.

– Tada sam pozajmio pare da bih rešio probleme posle očeve smrti, pokrenuo posao i rešio neke moje gluposti – objasnio je svojevremeno Radenković, uz objašnjenje da mu je uhapšeni pretio policijom, sudom, mafi jom…

Kako smo saznali, Milićević je držao i veliki broj kragujevačkih taksista pod kamatom, posebno one koji su radili ili rade u udruženju „Wolf”, čiji je uhapšeni i vlasnik.

DOBIO PIKSLU U GLAVU

Ime Marinka Milićevića našlo se u javnosti i 2018. godine. Njega su tada u bašti kafi ća „Cezar” pretukli Miro Jurišević i Tihomir Radanović. Tom prilikom od njega su pokušali da iznude 11.000 evra.

– Upali su u baštu i jedan je udario Marinka pikslom u glavu, a drugi ga je udarao rukama i nogama. Tražili su da im za sat vremena stvori novac i pretili su da će mu napasti porodicu – pričao je jedan od očevidaca napada.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.