OSUĐEN VASILIJE KOJI JE NASUMIČNO UBADAO PROLAZNIKE NOŽEM U NIŠU: Moraće da se leči u psihijatrijskoj ustanovi!
Vasilije Jovanović, Foto: Facebook

monstrum

OSUĐEN VASILIJE KOJI JE NASUMIČNO UBADAO PROLAZNIKE NOŽEM U NIŠU: Moraće da se leči u psihijatrijskoj ustanovi!

Branilac okrivljenog advokat Momčilo Kovačević u završnoj reči predložio je sudu da Jovanovića oslobodi krivične odgovornosti jer je bio smanjene uračunljivosti ali da mu izrekne meru lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi

Objavljeno:

Vasilije Jovanović (20) iz Niša osuđen je na šest godina i šest meseci zatvora, uz meru obaveznog lečenja i meru čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi, koje mogu trajati i duže jer je 18, 23. i 24. juna prošle godine na ulici, bez ikakvog razloga, nožem izbo četvoricu slučajnih prolaznika kojima je naneo lake telesne povrede. Pritvor mu je produžen do pravosnažnosti presude.

Prvi incident dogodio se na Bulevaru Nemanjića gde je izboden S. I. (20), a potom je u ulici Branka Krsmanovića oštrim predmetom uboden V. Đ. (30), dok su dan kasnije u ulici Ljube Didića povređeni S. M.(19) i njegov drug A. K. (24).

Veštačenjem koje je u toku istrage naložilo OJT u Nišu, utvrđeno je da je Jovanović bio smanjenje uračunljivosti ali ne i da je bio neuračunljiv. S toga je uz meru obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi, tužilaštvo u optužnom predlogu zatražilo i zatvorsku kaznu od osam godina i pet meseci, tako da se ne bi našao odmah na slobodi ukoliko lečenje traje kraće od zahtevane kazne. No, na suđenju pred Osnovnim sudom u Nišu, naloženo je novo veštačenje koje je obavljeno u Specijalnoj bolnici Okružnog zatvora u Beogradu, kojim je utvrđeno, pak, da je optuženi - neuračunljiv.

Zato je naloženo i superveštačenje koje je obavio sudsko medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Nišu a kojim je utvrđeno da je okrivljeni u momebntu izvršenja krivičnih dela bio bitno smanjene uračunljivosti ali da nije bio neuračunljiv. Upravo zbog te činjenice Osnovno javno tužilaštvo u Nišu zahtevalo je da se Jovanoviću, uz meru obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi izrekne i zatvorska kazna u trajanju od osam godina i pet meseci zatvora, za slučaj da lečenje na psihijatriji potraje kraće.

-Smatram da stoje olakšavajuće okolnosti da je okrivljeni mlada osoba, da je neosuđivan i da je krivično delo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti. Ali, treba imati u vidu i otežavajuće okolnosti a to su: da je u kratkom roku izvršio krivična dela sa elementima nasilja, na javnom mestu, sva sa upotrebom noža iako nije postojano ni jedan razlog u odnosu na oštećene kojima je prilazio sa leđa. U vreme izvršenja dela postojalo je veliko uznemirenje javnosti jer je veliki broj ljudi bio uplašen da će biti žrtve ubadanja dok obavljaju redovne aktivnosti. Posebno treba uzeti u obzir u tom smislu i psihičke karakteristike okrivljenog za koga je utvrđeno da je ličnost koja od detinjstva pokazuje težak poremećaj ponašanja, impulsivnost, agresivnost, nedostatak osećajnosti za druge osobe čak i za najbliže srodnike, rekao je Stanojević na prošlom ročištu u završnoj reči.

Branilac okrivljenog advokat Momčilo Kovačević u završnoj reči predložio je sudu da Jovanovića oslobodi krivične odgovornosti jer je bio smanjene uračunljivosti ali da mu izrekne meru lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi, kako bi se popravio i postao uzoran član društva. Kovačević je rekao da su veštaci Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu utvrdili da je psihičko stanje okrivljenog bilo takvo da to isključuje njegovu krivičnu odgovorsnot pa bi ga zbog toga trebalo osloboditi krivice, ali da je saglasan da bude upućen na lečenje u adekvatnu ustanovu.

-Okrivljeni je apsolutno mlad čovek, treba mu pružiti šansu, prvo da se izleči a potom i da se kroz to lečenje popravi i da ne bude više asocijalan već primeren član društva, istakao je Kovačević.

Identifikovan uz pomoć kamera

Nišlije u vreme ovih napada i saznanja da neko nasumično ubada ljude na ulici, danima živeli u strahu, sve dok Jovanović nije uhapšen. Njegovoj identifikaciji značajno je pomogao je snimak sa nadzornih kamera u ulici Ljube Didića a prepoznali su ga i mladići koji su u toj ulici povređeni. Posle hapšenja, napade na nepoznate prolaznike obrazložio je time da mu se nije sviđalo kako se "šire dok idu ulicom".

Kao maloletnik nožem pokušao da ubije tinejdžera

Jovanović je sin lokalnog sveštenika iz Niša i 2016. godine je još kao maloletnik već počinio teško krivično delo. On je tada pokušao da nožem ubije tinejdžera V. J. (17) koga je ubo nožem u stomak nanevši mu teške telesne povrede opasne po život. Povređeni je jedva preživeo, izgubio je tri litra krvi, a izvađeni su mu bubreg i slezina, dok je u bolnici proveo mesec i po dana a Jovanović je kažnjen upućivanjem u vaspitno-popravni dom.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.