MINIMUM 5 GODINA ZA NIKOLU SLAVKOVIĆA! Pijan i nadrogiran naleteo na čoveka i usmrtio ga, a odbrane su mu BIZARNE
Ilustracija, Foto: INSTAGRAM/PRINTSCREEN/192_RS

jezivo

MINIMUM 5 GODINA ZA NIKOLU SLAVKOVIĆA! Pijan i nadrogiran naleteo na čoveka i usmrtio ga, a odbrane su mu BIZARNE

Presuda će biti izrečena 15.decembra

Objavljeno:

Više javno tužilaštvo zatražilo je kaznu od minimum pet godina zatvora za Nikolu Slavkovića (29) iz Niša koji je optužen da je vozeći pijan i pod uticajem kokaina 7. decembra 2019. godine na putu Niš - Doljevac kod skretanja za Belotinac izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo Ekrem Alimanović (49 ) iz Leskovca, a teško povređen njegov sin Kristijan (24).

Slavkovićeva odbrana u završnoj reči, pak, istakla je da on nije kriv za udes dok koga je došlo usled kvara ali da ako sud ipak nađe elemente krivičnog dela da bi se kućnim zatvorom postigla svrha kažnjavanja jer ga ni porodica poginlog ne tereti.

Prema optužnici, teška nesreća dogodila se kod skretanja za Belotinac tako što je Slavković, sa 1,6 promila alkohola u krvi i pod dejstvom kokaina svojim BMW-om, krećući se 84 kilometara na čas, prešao u suprotnu traku i naleteo na „ford“ za čijim se volanom nalazio Ekrem a koga su zbog kvara gurali njegov tast Nezir i sin Kristijan. Zamenica VJT Milena Cvetković istakla je u završnoj reči da je odbrana Slavkovića bila neiskrena, nedosledna a da je iskaz više puta menjao.

- Odbrana je izneta radi umanjenja krivične odgovornosti jer je najpre govorio da se ničega ne seća da bi na kraju glavnog pretresa ipak izmenio iskaz i naveo da jeste prešao u levu traku ali da nije on kriv već kvar na automobilu. Nasuprot takve odbrane je nalaz veštaka koji je utvrdio da se nezgoda desila u saobraćajnoj traci kojom su se kretali oštećeni. Iskaze su menjali i oštećeni, tako da smo prihvatili smao one delove koji su saglasni sa materijalnim dokazima, rekla je Cvetkovićeva. Ona je dodala da je sa nesporno da je Slavković umišljajem učinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja zbog čega predlaže kaznu od najmanje pet godina zatvora a da bi sud prilikom odmeravanja kazne trebalo da uzme u obzir da je već osuđivan u Prokuplju za izazivanje opšte opasnosti i nasilničko ponašanje te da je udes počinio u periodu provere te ranije presude.

Slavkovićev branilac, advokat Boško Ristić istakao je pak da na suđenju nisu utvrđene činjenice bez kojih nije moguće doneti osuđujuću presudu pre svega tačno mesto nesreće i brzina vozila. On je naveo da Slavković nije menjao iskaz već da ga je „dopunjivao i pojašnjavao“ te da je njegova odbrana "jasna i dosledna".

- Do skretana vozila je došlo nakon loma i pucanja koje se čulo ispod haube usled čega je došlo do skretanja u levu stranu, što nije voljna reakcija. I sam saobraćajni veštak nije isključio tu mogućnost. Reč je o iznenadnoj situaciji u kojoj niko ne bi mogao da reaguje drugačije. Tehničkim pregledom koje je naložilo tužilaštvo nije moglo da se utvrdi stanje upravljačkog i kočionog sistema. Prikupljanje dokaza nije izvršeno pažnjivo, pa tako nisu zabeleženi pad nagiba puta od čega zavisi dužina zaustavnog puta i izračuvanje brzine vozila u momentu sudara i pre toga. Veštak je u obračun uneo podatke za ravan put a ulazni parametri su dati proizvoljno. On je naveo da je nebitan nagib puta ali nije mogao da se izjasni do kog nagiba je nebitan, iskatao je Ristić. On je ukazao i da procedura utvrđivanja stepena alkoholisanosti i prisutva drugih supstanci nije sprovedena valjano ali da sud nije dozvolio ispitivanje veštaka.

Udes
foto: Rina

"Radi tri posla, dobio ćerku..."

- Okrivljeni je mlad čovek i nakon udesa uspostavio je dobre ljudske odnose sa porodicom oštećenih kojima će nastaviti da pomaže u skladu sa svojim mogućnostima. On nije osuđivan za istovrsno krivično delo. Ono što se desilo je van odgovornosti optuženog, viša sila. Ako sud ne prihvati da je uzrok van odgovornosti optuženog onda bi trebalo da uzme u obzir da bi se i kaznom u kućnim uslovima, sa ili bez elektronskog nadzora, postigla svrha kažnjavanja. Pogotovo što je optuženi u međuvremenu oženio, dobio ćerkicu i radi tri posla – osim posla u školi, ima teretanu i pomaže roditeljima u ugostiteljstvu. Koristan je član društva. Najbolju odluku donela je porodica oštećenog, koja se nije prirdružila krivičnom gonjenju i nije istakla imovinski zahtev, dodao je Ristić.

"Šta se desilo, znamo ja i oštećeni"

-Iskreno mi je žao što je došlo do saobraćajne nesreće. Stupio sam u kontakt sa oštećenima, postali smo prijatelji, dolaze i kod mene kući. Šta se desilo znamo najbolje ja i oštećeni, ne slažem se sa nalazom veštaka koji je izneo nelogične stvari, rekao je Slavković u završnoj reči.

Presuda će biti izrečena 15.decembra. Oštećeni na suđenju izmenili iskaze Suđenje je obeležila i neobična situacija da su sin nastradalog Kristijan, supruga Elizabeta i njen otac Nezir, na suđenju promenili iskaze iz istrage rekavši da vozača neće da gone i zatraživši da se ne kazni zatvorom.

Kristijan koji je pred tužiocem naveo da je automobil bio osvetljen u trenutku nesreće, da su on i deda nosili zaštitne prsluke i da je otac okrivljenog dolazio u njihovu kuću i nudio oko 30.000 evra da Nikola ne ide u zatvor, rekao je na suđenju da je bio “istraumiran” na saslušanju u tužilaštvu kada je davao izjavu. On je pred sudom svedočio da su prešlli na levu stranu kolovoza dok su gurali kola, dok je Nezir naveo da je pogrešio kada je rekao da su imali upaljena četiri žmigavca, reflektujuće prsluke i da im je otac okrivljenog nudio pare, pravdajući se zaborvnošću. Slavković je priznao da je seo za volan pijan jer mu je supruga u 9. mesecu trudnoće koja je bila u Voljčincu kod roditelja javila da ima bolove, ali se branio da je bila gusta magla i da je „ford“ bio neosvetljen. Nije umeo da objasni kokain koji je nađen u krvi, braneći se da mu je neko možda sipao u piće kada je te večeri bio kod druga.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.