IVICA JE POKUŠAO DA UBIJE DVA MLADIĆA NA ROĐENDANSKOJ PROSLAVI: Tužilaštvo traži MINIMUM 10 godina zatvora!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Google Maps, Filip Plavčić, Ilustracija

pokušaj teškog ubistva

IVICA JE POKUŠAO DA UBIJE DVA MLADIĆA NA ROĐENDANSKOJ PROSLAVI: Tužilaštvo traži MINIMUM 10 godina zatvora!

Mitićev branilac Novica Stefanović, pokušao je da nađe opravdanje za postupke svog klijenta kako bi za njega ishodio blažu kaznu

Objavljeno:

Više javno tužilaštvo zatražilo je danas da Nišlija Ivica Mitić (44) bude osuđen na najmanje 10 godina zatvora zbog pokušaja teškog ubistva Nikole Arsenijevića (18) i njegovog vršnjaka Đorđa Ivanovića.

Mitić se terete da je 29. avgusta prošle godine na bazenu “H2O” čiji je vlasnik, čekićem razbio glavu mladićima koji su bili gosti na rođendanskoj žurci. Arsenijević je zadobio teške telesne povrede opasne po život dok je drugi tinejdžer lakše povređen.

- Tužilaštvo je dokazalo da je optuženi izvršio teško ubistvo u pokušaju na osnovu izjava svedoka ali i njegovog delimičnog priznanja. Oštećeni su kazali da ga nisu napali, da ništa nisu imali u rukama te da su dobili udarce u glavu. Optuženi Mitić nije negirao da ih je udario čekićem ali je isticao da nije imao nameru da ih ubije već da je refleksno mahao oruđem jer se uplašio od njih. Veštačenjem je ustanovljeno da je njegova uračunljivost bila smanjena ali ne i bitno te tražimo kaznu od najmanje deset godina zatvora – kazao je u završnoj reči zamenik VJT Aleksandar Kaličanin.

Mitićev branilac Novica Stefanović, pokušao je da nađe opravdanje za postupke svog klijenta kako bi za njega ishodio blažu kaznu.

- Treba uzeti u obzir da Mitić nije bio organizator žurke već je samo izdao prostor za rođendansko slavlje. Žurku je organizovala Ljiljana Stojanović koja je i na sudu pokazala da nije svesna svog doprinosa ovom događaju. Ona je donela alkohol na slavlje iako je služenje žestokih pića maloletnicima zakonom zabranjeno. Moj branjenik se uplašio jer ga je okružila grupa pijanih i razuzdanih mladića. Nakon što je zadobio udarac, refleksno je reagovao i udario je Arsenijevića i Ivanovića. Tu se ne radi o pokušaju teškog ubistva, već o teškoj i lakoj telesnoj povredi. Međutim, molim sud da prilikom odlučivanja uzme u obzir i član 19. Krivičnog zakonika, odnosno institut nužne odbrane – zatražio je Stefanović.

Poslednji put sudu se obratio i okrivljeni Mitić. Vidno uznemiren, grcajući i brišući suze istakao je da još ne može da poveruje šta mu se dešava.

- Tokom ovog postupka nije utvrđeno koliko je mladića bilo oko mene, već se pominju samo ta dvojica koje sam udario. Nisam imao nameru niti želju da bilo koga ubijem već da zaštitim tu decu koja su se napila. Šta bi bilo da se neko od njih udavilo u bazenu, ko bi onda bio odgovoran – zavapio je Mitić.

Ponovio je da je prvi napadnut te da je čekić potegao refleksno.

- Kad sam udaren u nos, osetio sam bljesak. Tvrdim da sam zadao samo jedan udarac obojici i to “iz zgloba”. Da sam zamahnuo punom snagom, posledice bi bile strašne - rekao je Mitić.

Na današnjem saslušanju iskaz je dala i veštak medicinske struke Lidija Banović a radi utvrđivanja trajnosti posledica povređivanja Nikole Arsenijevića.

- Na osnovu medicinske dokumentacije ne mogu da se izjasnim da li će mladić imati trajne posledice po telesno i mentalno funkcionisanje. Za to je poreban pregled neurologa, psihijatra, psihotestiranje kao bi se timskim sagledavanjem oštećenog mogla da donese pravilan zaključak koji ne utiče na kvalifikaciju da je oštećeni zadobio tešku telesnu povredu opasnu po život – objasnila je sudski veštak.

Veće Višeg suda u Nišu Mitiću će presudu izreći 8. decembra.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.