KLIMATSKI IZAZOVI SU NAJVAŽNIJA TEMA ENERGETIKE! Ministarka o delovanju Srbije po tom pitanju
Zorana Mihajlović, Foto: Beta/Miloš Miškov

obraćanje

KLIMATSKI IZAZOVI SU NAJVAŽNIJA TEMA ENERGETIKE! Ministarka o delovanju Srbije po tom pitanju

Mihajlović je rekla da je "želela da obraćanje fokusira upravo na zaštitu životne sredine i na taj način uputi poruku da bi to trebalo da bude vodilja aktivnosti u Energetskoj zajednici"

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da su klimatski izazovi najvažnija tema sa kojom se suočava energetika na globalnom nivo.

Ona je, u obraćanju na početku 19. ministarskog saveta Energetske zajednice u Beogradu kojim presedava, rekla da je Srbija donošenjem novog zakonodavnog okvira i pripremom strateških dokumenata, započela energetsku tranziciju. "Drago mi je da predsedavam na oba sastanka Ministarskog saveta koji se održavaju u vreme predsedavanja Srbije Energetskom zajednicom u poslednjoj dekadi. I pre osam godina dve od četiri donete odluke Ministarskog saveta odnosile su se na klimu (Direktiva o velikim ložištima i Direktiva o industrijskim emisijama). Danas takodje imamo na dnevnom redu niz odluka koje su usko povezane sa klimom, što govori da su klimatski izazovi verovatno i najvažnija tema sa kojom se danas suočavamo u energetici", rekla je Mihajlović.

Dodala je da tome Energetska zajednica i te kako poklanja pažnju i već godinama se posvećeno bavi tim problemom.

Mihajlović je rekla da je "želela da obraćanje fokusira upravo na zaštitu životne sredine i na taj način uputi poruku da bi to trebalo da bude vodilja aktivnosti u Energetskoj zajednici".

"Sve što želimo da postignemo u energetici u cilju povećanja energetske sigurnosti mora biti determinisano očuvanjem životne sredine. To je naša obaveza, ne samo prema strateškim dokumentima, nego prema našoj planeti. Zato smo prihvatili Zelenu agendu za zapadni Balkan i mi moramo da radimo za čistiju energetiku, za čistiju Energetsku zajednicu. To je naporan i težak put na kome moramo istrajati", rekla je ona.

Srbija, prema njenim rečima, preduzima aktivnosti u procesu energetske tranzicije, pa je izmenjen zakonodavni okvir osnova za zelenu agendu.

"Sproveli smo značajne regulatorne reforme u sferi obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, a trenutno smo u fazi izrade integrisanog plana za klimu i energetiku, strategije razvoja energetike do 2030. godine sa projekcijama do 2050. godine, kao i akcionog plana za pravednu energetsku tranziciju, kojima ćemo trasirati put Srbije ka ugljeničnoj neutralnosti", rekla je Mihajlović.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.