MINISTARKA SA AMBASADOROM IZRAELA! Planirana saradnja dve zemlje o bitnim pitanjima
Zorana Mihajlović, Foto: Tanjug

važno

MINISTARKA SA AMBASADOROM IZRAELA! Planirana saradnja dve zemlje o bitnim pitanjima

Dodala je da postoji prostor da se borba protiv nasilja, zajedno sa Izraelom, unapredi, pre svega koristeći inovacije i informacione tehnologije

Objavljeno:

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Izraela u Beogradu Jahelom Vilanom i osnivačem i aktiviskinjom Foruma Mihal Sela (Michal Sela) Lili Ben Ami o saradnji u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama i rodnoj ravnopravnost. Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Mihajlović je rekla da je Srbija posvećena toj borbi, a od 2014. i institucionalno, osnivanjem Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

"Mislim da je i u Srbiji moguće sprovesti ideju o korišćenju digitalnih inovacija, softverskih rešenja i aplikacija u sprečavanju nasilja nad ženama i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i devojčicama i nasilja u porodici", rekla je Mihajlović.

Dodala je da postoji prostor da se borba protiv nasilja, zajedno sa Izraelom, unapredi, pre svega koristeći inovacije i informacione tehnologije.

Ona je, obraćajući se Lili Ben Ami, rekla da Srbija želi da saradjuje sa njenom organizacijom i kada je u pitanju razmena iskustava, eventualna izmena zakonodavnog okvira i da dobra iskustva prenese i sprovede i u Srbiji.

"Borba protiv nasilja nad ženama i devojčicama je za nas jako važna i u poslednjih sedam godina od osnivanja Koordinacionog tela napravili smo ozbiljne pomake i unapredili zakonske i strateške okvire u oblasti rodne ravnopravnosti i zabrane diskriminacije", rekla je Mihajlovći.

Lili Ben Ami predstavila je rad organizacije i način na koji je IT sektor doprineo borbi protiv nasilja nad ženama, stvarajući aplikacije koje signaliziraju da je žena u opasnosti. "Naš cilj jeste da jednu lokalnu priču prenesemo na globalni nivo. Moju sestru je ubio njen suprug, nije do tada bilo nikakvog nasilja. Želimo da prenesemo sva iskustva i pomognemo da i u Srbiji zaživi ovaj projekat", rekla je ona.

Dodala je da njena baka tokom Drugog svetskog rata borila na strani partizana i preživela Holokaust i da joj je lično stalo da Srbija učestvuje u borbi protiv nasilja nad ženama.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.