MAJKA BRAĆE JOJKE OTKRILA SVE O NADIMKU: U medijima se taj nadimak provlači kao asocijacije na kriminalce
Sahrana porodice Đokić, Foto: Kurir/Dragan Ilić, MONDO - STEFAN STOJANOVIĆ

OBJASNILA

MAJKA BRAĆE JOJKE OTKRILA SVE O NADIMKU: U medijima se taj nadimak provlači kao asocijacije na kriminalce

Viši sud u Nišu je juče za još 30 dana produžio pritvor trojici Džonića, a u ponedeljak će se odlučivati da li će se i braća u daljem toku istrage ostati iza rešetaka

Objavljeno:

Braća A.M. i K.M. iz Moravca, koji su uhapšeni zbog sumnje da su sa Goranom Džonićem i njegovim sinovima Stefanom i Milanom ubili tročlanu porodicu Đokić, u aleksinačkom kraju poznati su kao "braća Jojke". Tokom izeštavanja o njihovom hapšenju, mediji su ih često, naročito u naslovima, označavali samo nadimkom. Mada osobe iz kriminalnog miljea najčešće imaju neobične nadimke, pa su mnogi pretpostavili da su ih i braća iz Moravca tako stekli, istina je sasvim drugačija. Njihova majka Milijana Đorđević, koja duboko veruje da su njeni sinovi potpuno neosnovano uhapšeni, objašnjava da nisu prvi u njihovoj porodici koje tako nazivaju.

- U medijima se taj nadimak provlači kao neka vrsta asocijacije na kriminalce. Međutim, moji sinovi su tako nazvani po svom dedi koga su takođe zvali Jojke. Tako je nazvan još u ranom detinjstvu jer je imao kerušicu koja se zvala Lolika. U tom uzrastu nije mogao da izgovori tu reč nego je zvao Jojka. Tako je stekao nadimak koji ga je pratio čitav život, a u nasleđe je ostao i mojim sinovima – priča Milijana.

Prisećajući se svog svekra, ističe da je bio jako human čovek kome je bilo veoma stalo do drugih ljudi što je pokazao i nasleđem koje je ostavio meštanima Moravca.

- Stari Jojke je iskopao bunar ispred kuće, ta voda ima lekovita svojstva. Poklonio ga je selu, svi meštani tu dolaze i toče vodu. Moji sinovi se ponose svojim dedom, nasledili su tu humanu crtu od njega. A ponose se i nadimkom koji su po njemu poneli – kazala je majka uhapšenih ljudi.

Braća su lišena slobode nakon što ih je Goran Džonić, prvoosumnjičeni za ubistvo brata od tetke Gorana Đokića, njegove supruge Gordane i dvadesetpetogodišnje ćerke Lidije, označio kao inspiratore i neposredne izvršioce zločina. On je pred organima gonjenja kazao da su ga Jojke pretnjama prisilile da ih obaveštava o kretanju Đokića, te da je bio prisutan kada ih je jedan od njih dvojice likvidirao. Ostao je pri tom iskazu i nakon što su na dokazima iz krivičnog dela pronađeni samo njegovi biološki tragovi. Istiao je da su ga braća prisilila da dodiruje ukradeni novac i druge stvari, kako bi ostavio svoj DNK da oni ne bi bili povezani sa zločinom. Međutim, na prepoznavanju u policiji, identifikovao je samo jednog od njih dvojice iako je i drugi bio prisutan.

Međutim, Milijana je u svom svedočenju pred tužilaštvom rekla da su njeni sinovi „dobri momci, pošteni u duši“.

- Šta drugo da kažem osim da očekujem da se njihova nevinost dokaže. Ukaljana je čast dveju porodica, moga muža Milošević i moje Đorđević – kazala je.

I ona i supruga jednog i devojka drugog brata, potvrdile su njihov alibi za noć između 26. i 27. septembra kada je porodica ubijena. Njihovi advokati Mladen i Andrija Magdalinić isticali su da postoje i drugi dokazi, kao što su snimci sa naplatnih rampi, koji dokazuju da je jedan od braće u to vreme bio na autoputu. Takođe, kako su istakli, njihova kuća i imanje su pokriveni video nadzorom koji pruža potpun alibi obojici.

Viši sud u Nišu je juče za još 30 dana produžio pritvor trojici Džonića, a u ponedeljak će se odlučivati da li će se i braća u daljem toku istrage ostati iza rešetaka.

Da podsetimo, porodica Đokić nestala je 26. septembra ove godine a njihova spaljena tela pronađena su 2. oktobra u ataru sela Moravac. Desetak kilometara dalje otkriveno je i njihovo zapaljeno vozilo "folksvagen" pasat. Nakon hapšenja osumnjičenih, otpočeta je opsežna istraga tokom koje je sa današnjim, saslušan čak 21 svedok.

Oni su obezbedili alibi sinovima Gorana Džonića, jer su potvrdili da su u vreme zločina bili na poslu, jedan u vatrogasnoj jedinici a drugi u Kopnenoj zoni bezbednosti. Nijedan od svedoka nije doveo u vezu sa ubistvom ni braću K.M. i K.M. koje je Džonić označio kao inspiratore i direktne izvršioce zločina.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.