DANAS NOVA SEDNICA! Razmatranje presude Darku Šariću
Darko Šarić, Foto: Dado Đilas

suđenje

DANAS NOVA SEDNICA! Razmatranje presude Darku Šariću

Nakon ovog javnog dela sednice biće doneta nova drugostepena presuda koja će naknadno biti objavljena pisanim putem

Objavljeno:

Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas će početi javna sednica za razmatranje žalbi na prvostepenu presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Sednica je planirana da traje sedam radnih dana, zaključno sa 30. novembrom i biće održana u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

Nakon ovog javnog dela sednice biće doneta nova drugostepena presuda koja će naknadno biti objavljena pisanim putem.

Prethodnu drugostepenu presudu u maju je ukinio Vrhovni kasacioni sud po vanrednom pravnom leki Šarićevih asvokata iz procesnih razloga, tj zbog nepropisnog sastava apelacionog veća koje je odlučivalo o žalbama.

O žalbama će sada odlučivati novo veće Apelacionog suda od pet sudija, kojim predsedava Nada Hadži Perić, sudija izvestilac je Sretko Janković, a članovi veća su sudije Vesna Petrović, Tatjana Vuković i Marko Jocić.

Jocić i Hadži Perić su nove sudije u ovom predmetu, koji su zamenili sudije Milimira Lukića i Bojanu Paunović, dok su Janković, Petrović i Vuković postupali i u prethodnom veću.

Apelacioni sud sada može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u nekim delovima ili u visini kazni, a može i da otvori glavni pretres i sam izvede ključne dokaze, pa da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prvostepeno osuđen na 15 godina zatvora

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Juzne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od devet i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Osim u odnosu na Šarića, pravosnažnu presudu VKS je po službenoj dužnosti i u odnosu na Gorana Sokoviaa, Željka Vujanoviaa, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijeviaa, Nenada Novakoviaa, Boška Nediaa, Petra Obradoviaa, Nebojše Sretenoviaa, Mihajla ?okoviaa, Rodoljuba Raduloviaa, Borislava Tunjiaa, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošiaa, Miloša Cajiaa i svedoke saradnike AA, BB i Č.

Pre godinu i po osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika. U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak, ali sednica za razmatranje žalbi još nije zakazana.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media