NAJKRVAVIJI 26. NOVEMBAR! U 3 grada 2018. se desila 3 mafijaška obračuna, neki slučajevi vezani su za Belivuka
Ilustracija, Foto: Espreso.co.rs

RAT KLANOVA

NAJKRVAVIJI 26. NOVEMBAR! U 3 grada 2018. se desila 3 mafijaška obračuna, neki slučajevi vezani su za Belivuka

Najkrvaviji dan je bio 26. novembar 2018. godine kada se u tri grada dogodilo tri ubistva, svi u okršaju vatrenim oružjem

Objavljeno: 13:47h

Obračuni kriminalnih klanova ugasili su mnoge živote, a prema podacima najviše ih se dogodilo upravo u prestonici Srbije.

Krvavi obračuni su kulminirali 2018. godine kada je u gotovo svakom mesecu bilo novih žrtava. U ratu klanova te godine, nastradao je veliki broj ljudi, od toga je samo jedan slučaj rešen. Najpoznatiji klanovi koji haraju na prostoru Srbije i Crne Gore su zemunski, kavački klan i škaljarski klan.

Nakon pada kriminalne grupe koju je predvodio Darko Šarić, "škaljarski klan" doživeo je veliki uspon u podzemlju Crne Gore i Srbije. Ovaj sastav do 2014. godine predvodila je opaka "četvorka" - Jovan Vukotić, Igor Dedović, Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan. Zajedno su organizovali ogromne transporte kokaina iz Južne Amerike i Evropu, kao i dalju distribuciju po zemljama regiona i za kratko vreme "zgrnuli" su ogromno bogatstvo.

Međutim, 2014. godine došlo je do nesporazuma oko transporta 200 kilograma kokaina iz Južne Amerike do Valensije i Goran Radoman, koji je odaniji bio Vukotiću i Dedoviću, ušao je u sukob sa "čovekom od poverenja" Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana. Ovaj sukob eskalirao je do toga da su Zvicer i Kašćelan napustili klan i odlučili da oforme svoj - "kavački".

Najkrvaviji dan je bio 26. novembar 2018. godine kada se u tri grada dogodilo tri ubistva, svi u okršaju vatrenim oružjem.

Neki od slučajeva povezuju se sa ozloglašenim Veljkom Belivukom i njegovim klanom.

VOĐA ZEMUNSKOG KLANA - LUKA BOJOVIĆ

Luka Bojović, okoreli vođa Zemunaca
Luka Bojović, okoreli vođa Zemunacafoto: Profimedia

Luka Bojović u Španiji je osuđen na zatvorsku kaznu od 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala. Za falsifikovanje isprava izrečena mu je kazna od 3 godine zatvora, za zločinačko udruživanje 5, a za posedovanje oružja 10 godina zatvora.

Kako je bio u pritvoru od 9. februara 2012. godine kada je uhapšen u Valensiji, najranije bi mogao da traži uslovni otpust 9. februara 2024. godine. Ukoliko bi institucije u Španiji to odobrile, Luka Bojović je slobodan čovek - jer ga Srbija ne potražuje ni za jedno krivično delo. Ako bude morao da odleži celu kaznu do kraja, iz zatvora u Španiji će izaći tek 2030. godine.

U Srbiji je svojevremeno bio optužen za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih telohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića, koji su tom prilikom nastradali. Pravosnažno je oslobođen svih tih optužbi. Iako se njegovo ime povezivalo sa još nekim zločinima, istražitelji nisu prikupili materijalne dokaze koji bi potkrepili njihove sumnje.

VOĐE KAVAČKOG KLANA - RADOJE ZVICER (42) - SLOBODAN KAŠĆELAN (55)

Radoje Zvicer
Radoje Zvicerfoto: detective-info.com.ua/Kurir

- Za Radojem Zvicerom su srpska i crnogorska policija raspisale su međunarodnu poternicu, on se sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, kao i brojna teška krivična dela među kojima su i mnoge likvidacije suparnika. Srbija potražuje Zvicera od aprila, a Crna Gora od maja. Sumnja se da se on skriva u Latinskoj Americi pod lažnim imenom.

Slobodan Kašćelan
Slobodan Kašćelanfoto: Youtube/Printscreen

- Slobodan Kašćelan je na čelu kavačkog klana, koji je pored suparničkog škaljarskog, jedan od dva najmonstruoznija kotorska klana. On je široj javnosti postao poznat nakon neuspelog atentata na njega i njegovog telohranitelja Vladana Vučkovića iz Herceg Novog 2016. godine u Novom Sadu. Kašćelan je uhapšen 21. aprila u velikoj akciji crnogorske policije.

Nakon pokušaja atentata obećao je da će "sve škaljarce zbrisati s lica Zemlje, do poslednjeg".

VOĐA ŠKALJARSKOG KLANA - JOVAN VUKOTIĆ

Jovan Vukotić
Jovan Vukotićfoto: Facebook

Međunarodna poternica raspisana je i za navodnim vođom škaljarskog klana. Njega Interpol Podgorica potražuje zbog sumnje da je počinio krivično delo stvaranja kriminalne organizacije i podstrekavanja na ubistva. Istražitelji su saznali da je Vukotić imao komunikaciju s članovima grupe koja je planirala likvidaciju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u januaru u Tivtu. Sumnja se da je Vukotić pobegao iz Crne Gore dve nedelje nakon raspisivanja poternice u avgustu ove godine, pa nije isključeno da je imao dojavu.

Prvi u nizu masovnih likvidacija 2018. godine, bio je Davor Baltić koji je ubijen prvog dana te godine

DAVORIN BALTIĆ (41) - PRIPADNIK KAVAČKOG KLANA - 01.01.2018.

Davorin Baltić
Davorin Baltićfoto: Printscreen

Prvo ubistvo dogodilo se prvog dana 2018. godine kada je ubijen Davorin Baltić ispred svoje kuće na Vračaru. U trenutku likvidacije bio je u automobilu sa kumom, i tada policajkom, Marijom Nikolić koja je prošla bez ogrebotina. Na snimcima se vidi kako izvršilac prilazi sa automatom i izručuje hrpu metaka direktno u Baltića.

Baltić je stradao u ratu između njegovog, "kavačkog", i suparničkog "škaljarskog klana". Prema operativnim saznanjima obaveštajnih službi, "škaljarci" su ga smatrali odgovornim za ubistvo Cetinjanina Gorana Radomana (38) početkom 2015. godine. Ovaj Cetinjanin je, inače, prva žrtva u ratu dva klana, u kom je nastradalo više od 40 ljudi.

Za njegovo ubistvo osumnjičen je Damir Hadžić za kojim je tada raspisana crvena Interpolova poternica, međutim Hadžić je dve godine kasnije likvidiran u mafijaškom obračunu na Krfu.

DALIBOR DESPOTOVIĆ DAVOR (37) - POVEZUJE SE SA KAVAČKIM KLANOM - 05.02.2018.

Dalibor Despotović Davor
Dalibor Despotović Davorfoto: Kurir / Damir Dervišagić

Despotović je ubijen ispred menjačnice u Zaplanjskoj ulici u Beogradu. Nepoznati napadač ispalio je u njega više hitaca nakon čega je pobegao automobilom koji ga je čekao. Policija još nije utvrdila njegov identitet. On je bio vlasnik više menjačnica u Beogradu i odranije je bio poznat policiji.

Kamere sa menjačnice snimile su sam čin ubistva, ali ne i lik ubice, jer je bio okrenut leđima. Na snimku se vidi trenutak kada ubica prilazi Despotoviću i s leđa mu puca u glavu. Počinilac je na sebi imao farmerice, patike i plavu jaknu, čiju je kapuljaču navukao na glavu.

Dalibor je radio u obezbeđenju pokojnog Slobodana Šaranovića koji je likvidiran u Budvi 2017. godine, njegovo ubistvo se dovodi u vezu sa krvavim obračunima zaraćenih crnogorskih klanova.

Despotovićevo ubistvo nije rešeno, počinioci su i dan danas nepoznati.

PETAR ARSIĆ PEKA (38) - NAVIJAČ RADA - 28.02.2018.

Petar Arsić Peka
Petar Arsić Pekafoto: Facebook/Petar Arsic

Arsić je ubijen dva sata iza ponoći, ispred kafića „3K“ u beogradskom naselju Vidikovac, ubijen je hicima iz pištolja. U junu 2018. godine za njegovo ubistvo optuženi su Strahinja Đanković, Ljubomir Lainović i Miloš Miladinović. Đanković se nalazio u bekstvu i on je uhapšen sredinom u septembru 2019. na prelazu Merdare i sproveden u pritvor. Nakon toga, u februaru 2020. godine Đanković je osuđen na 13 godina zatvora, dok su Lainović i Miladinović oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Krajem septembra iste godine Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je oslobađajući deo presude, dok je deo kojim je Đanković osuđen ukinuo i naložio novo suđenje. U vreme donošenja ove presude već nekoliko meseci nije se znalo šta je sa Lainovićem, pošto je nestao. Njegov nestanak dovodi se u vezu sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka i Marka MIljkovića i jedan je od 15 mladića koji su nestali tokom 2019. i 2020. godine. Lainović je sin Branislava Lainovića Dugog poznatog žestokog momka koji je ubijen 2000. godine u Beogradu.

BLAŽO ĐUROVIĆ (39) - PRIPADNIK KAVAČKOG KLANA - 10.03.2018.

Blažo Đurović
Blažo Đurovićfoto: Kurir

Đurović je, izrešetan sa 29 hitaca ispred kuće rođenog brata u Ulici Vojvode Skopljanca broj 22 na Dušanovcu, nakon što je dovezao njega i decu. Kao direktni izvršioci optuženi su Nemanja Ivanov i Darko Vesković. Nedaleko od mesta ubistva, policija je pronašla zapaljen automobil.

Ivanov je uhapšen nedelje nakon ubistva, a u aprilu 2018. je u Hrvatskoj zbog Đurovićevog ubistva uhapšen i Darko Vesković zvani Prika, koji je početkom jula je izručen Srbiji. Njih dvojica su optuženi u oktobru 2018. i suđenje je u toku.

Blažo Đurović u svom dosijeu imao je više od deset krivičnih dela. Između ostalog, sumnjičen je za otmicu, iznude, razbojništva, krađe, posedovanje nelegalnog oružja. Takođe, u medijima se pisalo da je pripadnik "kavačkog" klana.

LUKA RADULOVIĆ (37) - ŽESTOKI MOMAK IZ BEOGRADA - 18.04.2018.

Luka Radulović
Luka Radulovićfoto: Facebook

Luka Radulović (37) ubijen je pre tri godine u jednoj pivnici ispod Brankovog mosta u Beogradu, naočigled njegove prijateljice i stralete Tamare Đurić.

Inače, Radulović je pažnju javnosti privukao u septembru 2017. kada je presekao kolonu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na Topčiderskoj zvezdi i to "bentlijem" fudbalera Ivice Dragutinovića. Kasnije je bio dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima.

Za brutalno ubistvo u aprilu 2018. uhapšen je Miloš Đorđević (34), blizak ozloglašenom klanu Amerika. On je uhapšen 23. avgusta 2019. u Kanu, a Srđan Kukolj (36) osumnjičen je za pomaganje u ubistvu.

GORGIJA DARMANOVIĆ GORG (58) - DVOSTRUKI AGENT - 06.05.2018.

Gorgija Darmanović Gorg
Gorgija Darmanović Gorgfoto: ewn.co.za/printscreen

Darmanović je ubijen usred bela dana u Ulici aleksinačkih rudara na Novom Beogradu. Nakon pucnjave prebačen je u bolnicu u Zemunu u kojoj je preminuo nekoliko sati kasnije.

Bio je dvostruki tajni agent sa odličnim kontaktima sa obe strane zakona, kako su nakon likvidacije objavili južnoafrički mediji. Kako su naveli, osim što je radio za nekadašnju jugoslovensku tajnu službu, prikupljao je informacije i kao tajni agent Južnoafričke Republike.

Mesec dana nakon Darmanovićevog ubistva policija je saopštila da su osumnjičeni kriminalac Dejan Stanković Ždrokinac iz Kruševca koji je ubijen 6. juna 2018. u Kruševcu i jedna nepoznata osoba. Stanković je imao kriminalnu prošlost, a samo dan nakon Darmanovića, u Kruševcu je ubijen Stankovićev sin, Vojin Stanković.

Zbog sumnje da su im pomogli u likvidaciji, uhapšeni su Kruševljani Sreten Matejić (66) i Saša Đurđanović (47). Matejić i Đurđanović su u novembru 2020. oslobođeni optužbi za pomaganje u ubistvu Darmanovića. Presuda još nije konačna.

VOJIN STANKOVIĆ (ŽDROKINAC) (41) - JEDAN OD VODEĆIH U KRUŠEVAČKOM KLANU - 07.05.2018.

Vojin Stanković
Vojin Stankovićfoto: Facebook / Vojin Stanković

Stanković je upucan oko 13 časova u strogom centru Kruševca ispred jednog poznatog kafića pred velikim brojem prolaznika, ceo incident je snimljen nadzornom kamerom. Stankovića je hitna pomoć prevezla u bolnicu u kojoj je preminuo, a policija je tog dana blokirala ceo grad u potrazi za ubicom.

Istog dana, policija je saopštila da je utvrdila identitet osumnjičenog i da intenzivno traga za Stefanom Radulcem, rođenim 1993. godine. Pisalo se da je mogući motiv osumnjičenog Radulca, navodno taj što se ubijeni Vojin umešao u sukob svog sina i Radulca.

Radulac je uhapšen u julu 2019. godine, a policija ga tereti i za ubistvo Vojinovig oca Dejana koji je likvidiran mesec dana posle sina.

Inače, Vojinov otac Dejan se dovodio sa ubistvom dvostrukog agenta Georgija Darmanovića, koje se dogodilo samo dan ranije u Beografu.

DRAGOSLAV MILOBRADOVIĆ GALE (44) - POVEZUJE SE SA ŠKALJARSKIM KLANOM, KUM LUKE BOJOVIĆA - 28.05.2018.

Dragoslav Milobradović Gale
Dragoslav Milobradović Galefoto: Damir Dervišagić, Aleksandar Jovanović Cile

Miloradović je likvidiran oko osam uveče na uglu ulica Vojvode Micka Krstića i Višnjičke ispred samouslužne autoperionice u beogradskom naselju Karaburma sa 15 hitaca. U trenutku ubistva bio je sa nevenčanom suprugom Majom.

Svedoci su ispričali da su ubica i njegov saučesnik na motoru prvo napravili nekoliko krugova Višnjičkom ulicom, a zatim ušli u auto-perionicu i pucali u Miloradovića.

Miloradović je sa Lukom Bojovićem, vođom Zemunskog klana, drugovao još od 90-ih godina, pa se sumnja da je on jedan u nizu žrtava rata klanova. O bliskosti Miloradovića sa porodicom Bojović svedoče i fotografije sa policijskog uviđaja nakon ubistva, gde je Marija Bojović, sestra Luke i Nikole Bojovića, tešila Maju koja je plakala, a na licu mesta bila je i majka Bojovića Anđelka.

Njegove ubice do danas nisu otkrivene.

RADOVAN LAKETIĆ (37) - GLAVNI HEROINSKI DOBAVLJAČ - 01.06.2018. - JEDINI REŠEN SLUČAJ SERIJE UBISTAVA

Radovan Laketić
Radovan Laketićfoto: MUP Srbije

Laketićevo telo pronašli su u jutarnjim satima slučajni prolaznici u naselju Voždovac u Beogradu, on je prethodne noći u klasičnoj saekuši izrešetan sa više hitaca.

Laketić je malo pre ubistva izašao iz zatvora u kome je služio kaznu za trgovinu drogom, a svojevremeno važio za jednog glavnih heroinskih dilera u Beogradu.

Krajem juna 2018. policija je uhapsila Predraga Dangubića (50), osumnjičenog za ubistvo, koji je, inače, bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) i on je u januaru ove godine osuđen pravosnažno na 15 godina zatvora zbog ubistva Radovana Laketića.

Laketić se svojevremeno povezivao sa likvidacijom kuma Luke Bojovića, Dragoslavom Milobradovićem, pa se spekulisalo da su ga upravo te glasine koštale života.

DEJAN STANKOVIĆ ŽDROKINAC (71) - JEDAN OD GLAVNIH U KRUŠEVAČKOM KLANU, BIVŠI LEGIONAR - 06.06.2018.

Dejan Stanković  Ždrokinac
Dejan Stanković Ždrokinacfoto: Pritnscreen

Na Ždrokinca napadač je ispalio nekoliko hitaca oko pola 11 pre podne ispred hotela „Golf“ u kruševačkom naselju Prnjavor. Poznat je po tome što je bio pripadnik Legije stranaca, kao i po tome da je bio vojni plaćenik u JAR zajedno sa svojim bratom blizancem.

Dejan Stanković imao je brata blizanca, Vojina, a obojica su u Kruševcu bili poznati pod nadimkom Ždrokinci. Sudilo im se za ubistvo kruševačkog stomatologa, ali su prvostepenom presudom oslobođeni jer sud nije mogao da utvrdi kome od njih dvojice pripada DNK pronađen na mestu ubistva.

Stankovićev sin, Vojin, koji je nosio ime po svom stricu, ubijen je samo mesec dana pre svog oca, takođe u Kruševcu. U avgustu 2019. policija je saopštila da sumnja da je ubistvo Ždrokinca organizovala i izvela grupa poznatog kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotke. Policija navodi da je Stefana Radulca, osumnjičenog za ubistvo, na mesto likvidacije dovezao Jotkin blizak saradnik Igor Gajić. Jotka mu je pomogao tako što ga je nakon ubistva prebacio u Bosnu i Hercegovinu. Radulac je uhapšen u Banjaluci u julu 2019. a osumnjičen je i za ubistvo Dejanovog sina Vojina. Jotka i njegovi saradnici optuženi su u martu 2020. i suđenje je u toku. Tužilaštvo smatra da je Stankovićevo ubistvo bilo osveta za likvidaciju Gorana Petrovića Pete, kriminalca iz Kruševca i bliskog Jotićevog prijatelja koji je ubijen 2015. godine. Petrovićevo ubistvo policija još nije rasvetlila. Nekoliko meseci nakon ubistva, policija je saopštila da je Dejana Stankovića sumnjičila za ubistvo Gorgija Darmanovića Gogra u Beogradu. Darmanović je godinama živeo u Johanesburgu u Južnoj Africi, a verovalo se da je radio za tamošnju bezbednosnu službu, interesanto je i da je Ždrokinac u Južnoj Africi živeo 20 godina, a tamo zaradio i penziju.

SINIŠA MILIĆ (45) - POVEZUJE SE SA ŠKALJARSKIM KLANOM - 19.06.2018.

Siniša Milić
Siniša Milićfoto: MUP / PROMO

Milić je ubijen oko 12.30 u eksploziji automobila kod Autokomande, njegova „tojota“ eksplodirala je dok je stajao na semaforu. Milić je bivši pripadnik policije Bosne i Hercegovine, a u srpskoj policiji radio je do 2009. Tokom 2013. godine obezbeđivao je ubijenog crnogorskog kriminalca Luku Đurovića, a jedno vreme radio je kao obezbeđenje članova porodice kriminalca Luke Bojovića. Bezbednosne službe označile su Milića kao člana barsko-budvanske kriminalne grupe na čijem čelu je Alan Kožar. Ova grupa bavi se švercom kokaina, kao i pranjem novca, zelenašenjem i likvidacijama, a delovala je pod vođstvom Luke Bojovića za koga je izvršavala ili učestvovala u likvidacijama. Grupa je bliska crnogorskom škaljarskom klanu, a učestvovala je i u brojnim kriminalnim obračunima sa suparničkim klanovima zbog preuzimanja vođstva u švercu droge.

Krajem novembra 2015. hapšen u jeku afere državni udar. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović tada je na konferenciji za novinare kazao da je Milić „tokom 24 sata osam puta zatečen u obilasku Vučićeve porodične kuće“. On je tom prilikom Milića označio kao pripadnika kriminalne grupe bliskog Đuroviću i Bojoviću. Krajem decembra 2018. godine, policija je saopštila da za Milićevo ubistvo sumnjiči Darka Dulovića (29). On je po crnogorskoj poternciji uhapšen u Bosni i Hercegovini, a potom izručen Crnoj Gori kako bi bio poslat na izdržavanje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog trgovine drogom.

DRAGOSLAV OGNJANOVIĆ MIŠA (57) - ADVOKAT BLIZAK ŠKALJARSKOM KLANU - 28.07.2018.

Dragoslav Miša Ognjanović
Dragoslav Miša Ognjanovićfoto: Marina Lopičić

Poznati beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović ubijen je u Ulici Antifašističke borbe na Novom Beogradu, sa njim je tada bio njegov dvadesetšestogodišnji sin koji je ranjen u desnu ruku. Ognjanović je zastupao kriminalca Luku Bojovića i članove njegove porodice, a branio je i bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića u postupku pred Haškim tribunalom, Đorđa Prelića u slučaju ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona, kao i optuženog za ubistvo vođe navijača Zvezde Velibora Dunjića. Bio je zastupnik u slučajevima „Havana“ i „Durmitor“ u kojima su optuženi bliski škaljarskom klanu, odnosno kriminalnom klanu koji je blizak Luki Bojoviću.

Strahinja Stojanović, koji je ubijen prošle godine u Beogradu bombom postavljenom ispod automobila, osoba je za koju se navodilo da je prvi osumnjičen kao egzekutor uglednog advokata. Nakon ubistva je saslušan i negirao je povezanost sa delom, a onda je ubrzo pobegao iz zemlje i skrivao se van nje gotovo do smrti. Samo 14 dana nakon ubistva na Novom Beogradu, u Zemunu je pod Stojanovićev "audi" postavljena bomba, kada je smrt izbegao pukom srećom, ali sledeću bombu nije preživeo.

Sam Ognjanović je desetak dana pre nego što je ubijen rekao najboljim prijateljima da ga danima unazad prate dvojica muškaraca, a da je jedan od njih upravo Stojanović.

Poslednjih meseci naročito je aktuelna priča o sumnjama policije da je počinilac ubistva neko od članova kriminalne grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, za koju se navodi da je srpski ogranak "kavačkog" klana. Takođe, kako mediji pišu, bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović važi za naručioca Ognjanovićevog ubistva, više o tome pročitajte OVDE.

PREDRAG MITROVIĆ PERECA (49) - SARADNIK NASERA ORIĆA - 23.11.2018.

Predrag Mitrović Pereca
Predrag Mitrović Perecafoto: Printscreen/Youtube/RUDAR 7

Mitrović je ubijen nedaleko od kuće u kojoj je živeo u beogradskom naselju Dušanovac. U vreme ubistva on je bio na odsluženju jednogodišnje kazne kućnog zatvora, na koju je osuđen zbog nedozvoljenog posedovanja oružja.

Mitrović je izlazio iz automobila kada ga je napadač sačekao i u njega ispalio više hitaca. Ubijeni je nosio nanogicu te je ubica znao njegovo kretanje jer je Mitrovićevo napuštanje kuće bilo limitirano tokom odsluživanja jednogodišnje kazne kućnog zatvora uz elektronski nadzor, a za koju je osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Inače, kako su tada pisali mediji bio je blizak saradnik člana kriminalne grupe iz Ljubovije Radeta Petrovića, koji je tokom ratnog perioda bio čovek od poverenja bivšem komandantu Armije BiH Naseru Oriću, a koja se bavi krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike na područje Evrope.

Petrović je sa ocem Sretenom, bivšim pripadnikom Vojske Republike Srpske, bio angažovan da pojedina lica srpske nacionalnosti koji su bili potencijalni svedoci u slučaju koji se vodi protiv Nasera Orića natera da promene svoje iskaze kojima se Orić tereti za ratne zločine tokom ratnih sukoba u BiH. Zbog zastrašivanja svedoka Sretena Petrovića je 2016. godine uhapsila agencija SIPA. Takođe, postoje spekulacije da je mlađi Petrović sa Naserom Orićem bio uključen u krijumčarenje oružja i narkotika na međunarodnom nivou, a slobodno vreme su između ostalog često provodili u lovu na području Višegrada.

Ubica Predraga Mitrovića Perece do danas nije pronađen.

TRI UBISTVA U JEDNOM DANU

DRAGO BOŽOVIĆ (20) - BLIZAK KAVAČKOM KLANU - 26.11.2018.

Drago Božović
Drago Božovićfoto: Privatna arhiva

Drago Božović, mladi student iz Crne Gore upucan je sa više hitaca u beogradskom naselju Bežanijska kosa u blizini vrtića.

Zvanična verzija surove likvidacije na Bežaniji, kaže da je na Podgoričanina pucano iz automobila u pokretu. Hitna pomoć prevezla ga je u Zemunsku bolnicu u kojoj je preminuo četiri dana kasnije.

Božović je blizak rođak jednog od vođa "kavčana" i navodno je bio povezivan sa ubistvom Budvanina Đorđa Borete, 7. decembra 2016. godine u Bečićima. Boreta je važio za bliskog saradnika Luke Bojovića.

Dragov stric je "kavčanin" Igor Božović i, prema priči ljudi iz podzemlja, sumnjalo se da je mladić kurir, odnosno da prenosi uputstva i poruke članovima "kavačke" ekipe. Da li je to tačno, sada je teško reći. Ipak, pratila ga je ta priča, kao i da je nabavio motor za Boretino ubistvo. Veruje se da ga je to i koštalo života.

Sa druge strane, postoji indicija da je Vladimir Popović, koji je likvidiran 1. decembra 2018. godine, povezan sa ubistvom mladog Božovića pet dana ranije. Nekoliko sati pošto je Drago preminuo, na meti ubica našao se i sam Popović. Istraživalo se da li je nalog za mladićevu smrt stigao od ljudi iz Bojovićevog i "škaljarskog klana" kako bi se zadao novi udarac "kavčanima" i osvetio Boreta, ali se to nikada nije utvrdilo.

SRĐAN ALEKSIĆ (38) - NARKO-DILER IZ KRUGOVA PIROTSKOG PODZEMLJA - 26.11.2018.

Srđan Aleksić
Srđan Aleksićfoto: Facebook

Aleksić je ubijen na parkingu nedaleko od centra Pirota, ubijen je uveče dok je sa ćerkom (12) izlazio iz svog "BMV", na parkingu u Takovskoj ulici. Nepoznati napadači su otvorili vatru na njega i naneli mu teške povrede od kojih je preminuo na licu mesta. Devojčica je, srećom, prošla je bez povreda. Srđan je, prema pisanju medija, pre nekoliko godina izašao iz zatvora u kome je služio kaznu zbog učešća u ubistvu pirotskog ugostitelja Dejana Ilića – on je 2005. izgoreo u automobilu koji je zapaljen molotovljevim koktelom. Aleksić osuđen na 9 i po godina zatvora zbog podstrekavanja na ovo ubistvo.

On je iza sebe ostavio suprugu i troje dece, a do danas počinioci njegovog ubistva nisu pronađeni.

IVAN ILIĆ (41) - NARKO-DILER IZ KRUGOVA JAGODINSKOG PODZEMLJA - 26.11.2018.

Mesto ubistva Ivana Ilića
Mesto ubistva Ivana Ilićafoto: Kurir / M.S.

Ilić je bio na služenju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu kada je ubijen. Nepoznati ubica pucao je oko pola dva popodne u Ilića nedaleko od centra Niša, kod ulaza u Tvrđavu, na mestu gde je ubijen, prema nezvaničnim informacijama, zajedno sa ostalim osuđenicima je uređivao zelene površine. Automobil za koji se sumnja da su koristile Ilićeve ubice pronađen je zapaljen u niškom naselju Donji Komren. Prema pisanju medija, bio je pripadnik jagodinske grupe, koja je osuđena na višegodišnje kazne zbog šverca kokaina u Srbiji i evropskim državama.

Za ubistvo Jagodinca još uvek niko nije odgovarao.

VLADIMIR POPOVIĆ - VLADA POP (43) - BLIZAK ŠKARALJARSKOM KLANU - 01.12.2018.

Vlada Pop
Vlada Popfoto: Marina Lopičić

Popović je upucan u kafiću u Ulici vojvode Šupljikca u Beogradu oko deset sati uveče. Dvojica napadača ušla su u kafić i pucala u njega, a tom prilikom je ranjen i dvadesettrogodišnji mladić.

Vlada Pop je izdahnuo, a napadači su pobegli u nepoznatom pravcu automobilom marke “audi”. Policija je odmah proglasila akciju “Vihor” i blokirala grad, zaustavljajući sva sumnjiva vozila u potrazi za nepoznatim počiniocima. Ubijeni Popović je bio blizak crnogorskom škaljarskom klanu koji rukovodi operacijama iz Kotora, a koji se bavi švercom droge, ali i likvidacijama. Bio je i dobar prijatelj Filipa Koraća, koji je jedan od ključnih ljudi Luke Bojovića u Beogradu. Bojović i Popović imali su i istog advokata – Dragoslava Mišu Ognjanovića, koji je takođe ubijen.

Popović je bio građevinski investitor, držao je i kockarnicu "Havana" koja se nalazi u hotelu "Slavija" i za koju se smatra da je bilo jedno od mesta u kom su se sastajali škaljarci. Na tom mestu, kockarnicu je imao i Slobodan Šaranović, koji je likvidiran u decembru 2016. godine.

Iza sebe je ostavio četvoro dece. Popovićeva likvidacija samo je jedna u nizu ubistava saradnika Luke Bojovića koje je ostalo misterija.

ĐORĐE ZAFIROVIĆ ZAFIR (37) - ŽESTOKI MOMAK IZ NIŠA - 26.12.2018.

Đorđe Zafirović Zafir
Đorđe Zafirović Zafirfoto: Printscreen/Youtube/RUDAR 7

Zafirović je upucan oko pet popodne u centru Futoga i preminuo je na mestu. Ubijen je dok je bio u automobilu „golf 6“ koji je navodno bio u vlasništvu njegove prijateljice. Oko sat vremena kasnije u novosadskom naselju Kamenjar pronađen je zapaljen „BMW“ za koji se pretpostavlja da je korišćen prilikom likvidacije. Zafirović je postao poznat kao bivši zet Dragoslava Kosmajca, koga je predsednika Aleksandar Vučić označio največim narko-dilerom na Balkanu. Iako ga je policija dovodila u vezu sa trgovinom narkoticima, protiv Kosmajca se zbog toga nikada nije vodio sudski psotupak.

Bio je osuđivan zbog ubistva koje je izvršio 1995. godine u Nišu i dovođen u vezu sa drugim likvidacijama. Policija i dalje traga za njegovim ubicama.

(Espreso/DijanaS.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.