BALKANSKA KRALJICA KOKAINA: Bivšoj ženi Arkanovog tigra droga stigla u farbi! Po OVIM stvarima je podzemlje pamti
Stanislava Č., Foto: EPA

ARKANOVA "TIGRICA"

BALKANSKA KRALJICA KOKAINA: Bivšoj ženi Arkanovog tigra droga stigla u farbi! Po OVIM stvarima je podzemlje pamti

Kako je, između ostalog, navela, jedan Grk joj je dugovao 78.000 dolara koje mu je dala da joj nabavi cipele, čizme i tašne Đanija Versačea za njen butik u Beogradu. Polikolor, koji je bio nafilovan kokainom, trebao je biti kompenzacija za Versačeovu robu koju nikada nije dobila

Objavljeno:

Balkanska „kraljica kokaina“ Stanislava Čočorovska (48), bivša supruga nekadašnjeg Arkanovog “tigra” Ranka Poletana, pre više od decenije osuđena je na 14 i po godina robije zbog šverca kokaina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Carinska uprava Makedonije su 7. januara 2007. godine na graničnom prelazu Blace otkrili i zaplenili 483 kilograma i 170 grama kokaina, čija je vrednost bila procenjena na 92 miliona evra.

Droga je bila sakrivena u stotinama kanti sa polikolor bojom, koja je iz Venecuele brodom dopremljena do crnogorske luke Bar.

Tu je pretovarena u kamion sa skopskim registarskim oznakama, a preko Kosova i Makedonije trebalo je da završi u Grčkoj, gde bi se prepakovala i dalje distribuirala u zemlje Evropske unije.

Nakon zaplene droge na prelazu Blace, Stanislava Čočorovska uhapšena je u Beogradu, a 10. maja 2007. godine isporučena makedonskim pravosudnim vlastima.

Glavni dokaz protiv nje bili su transkripti njenih telefonskih razgovora sa grčkim državljanima o prijemu pošiljke polikolora nafilovanog kokainom.

Stanislava je makedonskoj javnosti postala poznata još u novembru 2000. godine, kada se pojavila informacija da je ona jedan od glavnih „igrača“ u duvanskoj mafiji, u kojoj su velike uloge imali srpski i makedonski političari i biznismeni.

Htela da pokaže snimke Marka Miloševića i Vlade Trefa

Čočorovska je tada pretila da će objaviti video-materijale na kojima se vide poznati makedonski političari i biznismeni kako razgovaraju sa Markom, sinom Slobodana Miloševića, i njegovim bivšim prijateljem Vladom Kovačevićem Trefom, koji su godinama držali biznis sa švercom viskija i cigara na srpskom tržištu.

Ona je tada tvrdila da je duvanska mafija u Makedoniji ostvarila prihod od 200 miliona tadašnjih nemačkih maraka, i da je u periodu ratova u bivšoj SFRJ ukupna zarada od nelegalnog biznisa sa cigarama iznosila milijardu i 200 miliona nemačkih maraka.

Iako se sve vreme istrage i suđenja branila da nema nikakve veze sa švercovanim kokainom sakrivenim u kantama sa polikolor bojom, makedonska policija je preko Interpola dobila informaciju da je Čočorovska i prethodno uvozila polikolor iz Venecuele.

Od iste firme „Kromas“ iz Venecuele ona je godinu dana pre hapšenja kupovala po 882 kante polikolora. Jedna pošiljka je bila istovarena u hrvatskoj luci u Rijeci, a druga u grčkom pristaništu u Solunu.

Bila deo zavere protiv predsednika

Uoči izručenja iz Beograda u Skoplje, Čočorovska je od makedonskih pravosudnih organa tražila da dobije status zaštićenog svedoka, a zauzvrat će im otkriti organizatore šverca pola tone kokaina, ali i ljude koji su 1995. godine pokušali da likvidiraju tadašnjeg makedonskog predsednika Kiru Gligorova.

Čočorovska je, navodno, znala ko je i zašto hteo da ubije Gligorova, zato što je, navodno, i sama dala logističku podršku atentatorima, jer se u vreme napada nalazila blizu mesta atentata, gde je imala stan, koji je izdala jednom od atentatora na Gligorova.

Mesec dana nakon hapšenja Čočorovske, u Makedoniji je bio uhapšen i jedan pripadnik beogradskog podzemlja koji je, kako se spekulisalo, trebalo da pronađe krticu koja je policiji dala informaciju o pošiljci polikolora.

Tokom suđenja, Čočorovska je negirala umešanost u transport droge.

Nju kaznili, teroriste pomilovali

Kako je, između ostalog, navela, jedan Grk joj je dugovao 78.000 dolara koje mu je dala da joj nabavi cipele, čizme i tašne Đanija Versačea za njen butik u Beogradu. Polikolor, koji je bio nafilovan kokainom, trebao je biti kompenzacija za Versačeovu robu koju nikada nije dobila.

Čočorovska je bila pod istragom i kad je u zatvoru „Idrizovo“ u Skoplju, gde je služila kaznu, podmetnut požar kada je grupa zatvorenica štrajkovala glađu, pokušavajući da izdejstvuje pomilovanje, poput pripadnika i komandanata nekadašnje albanske paravojne Oslobodilačke nacionalne armije (ONA).

Reč je o četiri slučaja u kojima su za ratne zločine bili osumnjičeni pripadnici ONA. Hag je sve te slučajeve vratio u Skoplje, a makedonski parlament ih amnestirao.

Umesto pomilovanja, skopske robijašice zaradile su krivične prijave zbog izazivanja opšte opasnosti i podstrekavanja.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.