NAJCRNJI DAN ZA LEKARE U SRBIJI JE BIO 31. JANUAR! Tada ih je preminulo ČETVORO, SVI ONI SU UMRLI OD KORONE (FOTO)
In memoriam, Foto: Facebook/Printscreen/Youtube

tuga

NAJCRNJI DAN ZA LEKARE U SRBIJI JE BIO 31. JANUAR! Tada ih je preminulo ČETVORO, SVI ONI SU UMRLI OD KORONE (FOTO)

Ovaj tekst posvećujemo svim ljudima koji više nisu među nama. Onima koje mi zovemo "lekarima", a za neke druge su mame, tate, braća, sestre....

Objavljeno:

Imunolog Radmila Smiljanić (66) iz Užica pre dva dana preminula je od posledica koronavirusa i ujedno je poslednja u nizu belih mantila koji su nas napustili u ovoj godini.

Srpske bolnice i domovi zdravlja pretrpeli su velike gubitke od januara meseca. Više od trideset porodica zavijeno je u crno usled pandemije, a Srbija je ostala bez profesionalaca, bez lekara koji su spašavali živote svih nas i borili se onda kada je nepoznata pandemija zahvatila našu zemlju, onda kada mi sami nismo znali šta nam je činiti, oni su plivali u onom haosu iz 2020. godine, samo onako kako su oni znali, hrabro i borbeno!

Ove godine najcrnji dan za lekare u Srbiji bio je 31. januar. Tog dana ostali smo bez četiri vruhunska lekara, a crni niz smrtinih slučajeva među belim mantilima počeo je da se niže iz meseca u mesec.

Ovaj tekst posvećujemo svim ljudima koji više nisu među nama. Onima koje mi zovemo "lekarima", a za neke druge su mame, tate, braća, sestre....

IN MEMORIAM

JANUAR

Dr Bogdan Dejanović

Dr Bogdan Dejanović, reumatolog, član kolektiva Instituta za reumatologiju u Beogradu preminuo je 3. januara od posledica infekcije korona virusom.

Dr Nenad Maksimović

Dr Nenad Maksimović, anesteziolog u KBC "Dragiša Mišović" preminuo je 5. januara u 37-oj godini od posledica korona virusa. Maksimović je radio kao specijalista anesteziologije i reanimacije u Kliničkom centru Srbije, a tokom epidemije je bio na ispomoći u "Dragiši Mišović".

Nenad Maksimović
Nenad Maksimovićfoto: Printscreen/Facebook

Dr Jugoslav Grubor

Dr Jugoslav Grubor, specijalista ginekologije i akušerstva iz Loznice preminuo je 6. januara u 61. godini od posledica infekcije korona virusom.

Dr Zvezdana Starčević

Dr Zvezdana Starčević, dečiji hirurg iz Dečije bolnice u Novom Sadu, preminula je 7. januara u 51. godini od posledica zaraze virusom korona.

Dr Sonja Rakočević

Pedijatar u KBC Priština, preminula je 7. januara od posledica Kovida-19 u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović". Sonja Rakočević rođena je 31. jula 1973. godine u Kosovskoj Kamenici. Osnovnu školu završila je u rodnom gradiću, dok je srednje obrazovanje pohađala u Medicinskoj školi u Leskovcu. Medicinski fakultet je završila u Prištini, pedijatrijsku specijalizaciju u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Radila je u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, Domu zdravlja Gračanica, a potom i u Kliničko-bolničkom centru Priština, na odeljenju pedijatrije u Lapljem Selu. Dr Sonja Rakočević se usavršavala na italijanskoj klinici IRC Policlinico San Donato. Zajedno sa sa italijanskom lekarskom organizacijom "Prijatelji Dečana" (Amici di Decani) pomagala da deca sa Kosova i Metohije odlaze na lečenje u Italiju.

Sonja Rakočević
Sonja Rakočevićfoto: Printscreen youtube

Dr Goran Ivanović

Goran Ivanović, specijalista opšte medicine i dugogodišnji direktor Doma zdravlja u Rači, preminuo je 9. januara od posledica infekcije korona virusom. Dr Ivanović rođen je 19.09.1961. godine i proveo je ceo svoj radni vek u Domu zdravlja u Rači, gde je obavljao i funkciju direktora u dva mandata.

Goran Ivanović
Goran Ivanovićfoto: Printscreen

Dr Vladislav Todorović

Internista iz Požarevca, preminuo je 9. januara od posledica infekcije korona virusom. Rođen je 26. februara 1961. godine u Požarevcu, gde je završio osnovnu školu, kao i gimnaziju. Nakon toga upisao je Medicinski fakultet u Beogradu na kome je 1988. godine diplomirao, a specijalizaciju je završio 2000. godine.

Dr Slobodan Antonijević

Dr Slobodan Antonijević (66), specijalista urologije, preminuo je 12. januara 2021. godine od posledica infekcije korona virusom. Dr Antonijević je rođen 29. marta 1954. godine. Specijalizaciju iz urologije završio je na 1987. godine, a radio je u bolnici Stefan Visoki Smederevska Palanka.

Lekari, Zaštitne maske, Koronavirus, Korona virus, Korona-virus, Covid 19, Covid-19
foto: EPA/ ALEJANDRO GARCIA, Ilustracija

Dr Vojislav Magdić

Specijalista anesteziologije i reanimacije u Zdravstvenom centru Negotin, preminuo je 15. januara u 57. godini od posledica infekcije korona virusom. Doktor Magdić rođen je 16. jula 1963. u Negotinu. Osnovnu školu završio je u Kobišnici, a gimanziju u rodnom gradu. Medicinu je studirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu gde je 1996. stekao zvanje doktor medicine.

Radnu karijeru započeo je 1997. u Zdravstvenom centru u Negotinu, gde je radio u Službi hitne medicinske pomoći do specijalizacije na koju je upućen aprila 2001.

Dr Magdić je septembra 2005. na Vojnomedicinskoj akademiji stekao zvanje specijaliste anesteziologije sa reanimatologijom, a 2011. upisao je i doktorske studije na Odseku kliničke medicine na Medicinskom fakultetu u Nišu.

koronavirus
foto: Zorana Jevtić

Dr Aleksandar Jovanovski

Specijalista reumatologije, preminuo je 14. januara 2021. od posledica infekcije korona virusom. Dr Jovanovski je bio načelnik Interne medicine u Opštoj bolnici u Šapcu. Rođen je 27. aprila 1963. godine u Šapcu. Studije je završio na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Prof. dr Branislav Filipović

Naš poznati psihijatar, preminuo je 15. januara u KBC "Dragiša Mišović" od komplikacija izazvanih infekcijom korona virusom. Prof. dr Filipović je rođen 9. maja 1962. godine. Doktorirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1991. godine, a specijalizirao psihijatriju 2001. godine. Bio je dugogodišnji upravnik Instituta za anatomiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Branislav Filipović
Branislav Filipovićfoto: Youtube/Dobro Jutro - Jovana & Srđan

Prof. dr Željko Marković

Specijalista radiologije u Kliničkom Centru Srbije i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu preminuo je 16. januara od posledica infekcije korona virusom. Rođen je 24.5.1955. godine u Požarevcu. Nakon završenih studija u Beogradu, usavršavao se na Grashaden klinici u Minhenu, Institutu za radiologiju u Nirnbergu (Nemačka), Hamersmit bolnici u Londonu (VB), bolnici Univerziteta u Tel Avivu (Izrael). Odlukom Saveznog Ministarstva za nauku i tehnologiju dobio je zvanje Eksperta za naučnu oblast Radiologija 2002. godine, a 2006. izabran je u zvanje konsultanta UN i UNDP za razvoj radiologije za region jugoistočne Evrope. Autor je pet samostalnih stručnih knjiga i preko 470 publikacija od kojih je značajan broj u indeksiranim časopisima. Osnovao je Tomas Džeferson školu u Beogradu za edukaciju u oblasti ultrazvuka kao i Japansko-balkansku uniju radiologa. Organizovao je više od 20 međunarodnih edukativnih skupova iz različitih oblasti radiologije i dijagnostike.

Prim. prof. dr Žarko Puzigaća

Prim. prof. dr Žarko Puzigaća, specijalista ginekologije i akušerstva, preminuo je 20. januara 2021. u Beogradu od posledica infekcije korona virusom.

Rođen je 16. marta 1952. godine. Doktorat iz ginekologije odbranio je 1992. godine, 2002. stekao je naziv primarijusa, a 2004. godine postaje viši naučni saradnik Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Svoju dugodišnju karijeru je ostvario u Službi za humanu reprodukciju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“. Dobitnik je Diplome Srpskog udruženja za primenu ultrazvuka u medicini, biologiji i veterini (1989.) i Zahvalnice Saveza studenata medicine (1976.) Stekao je licencu Fondacije za fetalnu medicinu iz Londona za skrining u prvom trimestru trudnoće (2006.), a 164 rada su publikovana u domaćim i stranim časopisima i medicinskim knjigama.

Dr Raško Šaponjić

Dr Raško Šaponjić (54), specijalista opšte medicine iz Arilja, preminuo je 31. januara od posledica infekcije korona virusom. Rođen je 4. oktobra 1966. godine. Diplomu Medicinskog fakulteta u Beogradu stekao je 1998. godine a bio je zaposlen u Domu zdravlja Arilje.

Dr Renata Saić-Eminović

Dr Renata Saić-Eminović (59), anesteziolog sa reanimatologijom iz Beograda, preminula je 31. januara od posledica infekcije korona virusom. Rođena je 20. februara 1961. godine. Bila je zaposlena na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica u Beogradu.

Dr Renata Saić-Eminović
Dr Renata Saić-Eminovićfoto: Kurir

Dr Irena Milić

Dr Irena Milić (59), psihijatar iz Niša, preminula je 31. januara 2021. od posledica infekcije korona virusom. Rođena je 14. marta 1961. godine u Nišu. Studirala je na Medicinskom fakultetu u Nišu a specijalizaciju i užu specijaliziju završila je na medicinskim fakultetima u Nišu i u Beogradu. Bila je zaposlena u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici.

FEBRUAR

Dr Gordana Dizdarević

Dr Gordana Dizdarević (62), specijalista interne medicine iz Raške, preminula je 15. februara 2021. godine od posledica infekcije korona virusom. Rođena je 13. avgusta 1958. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Raški, a diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu gde je i položila svoj specijalistički ispit iz interne medicine. Dugogodišnja je načelnica internističke službe Doma zdravlja Raške.

Koronavirus
foto: Profimedia

Dr Nikola Maraš

Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije iz Kragujevca, preminuo je 25. februara 2021. godine od posledica infekcije korona virusom. Doktor Nikola Maraš rođen je 17. juna 1952. u Kragujevcu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Medicinski fakultet je završio u Beogradu 1977. godine. Specijalizaciju iz plastične hirurgije obavljao je na Vojnoj medicinskoj akademiji u Beogradu i na Plastičnoj hirurgiji Specijalne ortopedske bolnice “Banjica” u period od 1981. do 1984., kada je položio specijalistički ispit. Usavršavao se u Glazgovu, Londonu i Bristolu. Bio je šef odseka plastične hirurgije u kragujevačkom Kliničkom centru od 1984. do 1992. godine, nakon čega je radio u privatnim klinikama u Kragujevcu, Beogradu i Atini. Osnovao je privatnu kliniku za estetsku i plastičnu hirurgiju u Kragujevcu.

Dr Žanka Subić

Specijalista epidemiologije, preminula je 19. februara 2021. godine od posledica infekcije korona virusom. Dr Subić je rođena 1. juna 1969. godine u Novom Sadu. Bila je zaposlena u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin.

Žanka Subić
Žanka Subićfoto: Youtube/printscreen

Primarijus dr Miodrag Jorović

Hirurg u Opštoj bolnici u Čačku, preminuo je 8. februara 2021. godine od posledica infekcije korona virusom. Prim. dr Jorović rođen je 13. avgusta 1956. godine. Počeo je sa radom u Opštoj bolnici ”Dr Dragiša Mišović” u Čačku 1985. godine kao specijalizant na hirurgiji i u njoj radio punih 36 godina.

MART

Dr Boban Rajković

Dr Boban Rajković (32), specijalizant interne medicine iz Niša, preminuo je 7. marta od posledica infekcije korona virusom. Dr Rajković rođen je 4. oktobra 1989. godine u Leskovcu. Diplomu Medicinskog fakulteta u Nišu stekao je 2014. godine, a radio je kao specijalizant interne medicine u KC Niš.

Dr Boban Rajković
Dr Boban Rajkovićfoto: Foto: Facebook/Boban Rajković

Dr Rada Kovačević

Specijalista oftalmologije iz Vrbasa, preminula je 14. marta 2021. godine od posledica infekcije korona virusom. Rođena je 14. oktobra 1953. godine u Vrbasu. Bila je zaposlena u Opštoj bolnici u Vrbasu, a od 2013. godine radila je u privatnoj praksi.

APRIL

Prof. dr Milorad Mitković

Ortopedski hirurg, akademik prof. dr Milorad Mitković iz Niša preminuo je 7. aprila 2021. godine od posledica infekcije korona virusom. Profesor Mitković rođen je 7. juna 1950. godine u Lebanama. Diplomu Medicinskog fakulteta u Beogradu dobio je 1975. godine, a specijalizaciju i užu specijalizaciju iz ortopedije i traumatologije završio je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, gde je i doktorirao 1987. godine. Svoj radni vek proveo je u Kliničkom centru Niš. Predavao je na Medicinskom fakultetu u Nišu a bio je i redovni član SANU. Bio je poznat po inovacijama i patentima u oblasti ortopedije, autor je na stotine naučnih radova i nekoliko stručnih udžbenika i dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Milorad Mitković
Milorad Mitkovićfoto: Printscreen Youtube

Dr Aleksandar Milosavljević

Dr Aleksandar Milosavljević (58), lekar internista, zaposlen u Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti ,,Sokobanja'', preminuo je 9. aprila 2021. godine od posledica infekcije korona virusom. Dr Milosavljević je rođen 14. marta 1963. godine u Sokobanji. Specijalizaciju iz interne medicine završio je na Medicinskom fakultetu u Nišu 2004. godine, a od 1996. godine radio je u bolnici ''Sokobanja''.

AVGUST

Dr Ljiljana Janković

Dr Ljiljana Janković, specijalista opšte medicine iz Prokuplja, preminula je 31. avgusta od posledica infekcije korona virusom.

Rođena je 1. maja 1958. godine u Prištini. Bila je zaposlena u Domu zdravlja u Prokuplju, a radila je u ambulanti u Žitnom Potoku.

Ljiljana Janković
foto: Lekarska komora Srbije

SEPTEMBAR

Dr Zvonimir Ilić

Dr Zvonimir Ilić, doktor medicine iz Prokuplja, preminuo je 2. septembra 2021. godine od posledica infekcije korona virusom.

Rođen je 22. avgusta 1957. godine u Vlasotincu. Studije medicine završio je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Bio je zaposlen u Domu zdravlja u Prokuplju a radio je kao lekar opšte prakse u ambulanti u Žitnom Potoku.

Zvonimir Ilić
foto: Lekarska komora Srbije

Dr Milena Martinović

Doktorka Milena Martinović (60), specijalista psihijatrije u Domu zdravlja u Bogatiću, preminula je 10. septembra 2021. godine od posledica infekcije korona virusom.

Rođena je 2. juna 1961. godine. Nakon diplomiranja na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1997. godine, osam godina radila je kao lekar opšte prakse. Od 2005. godine je bila posvećena očuvanju i unapređenju mentalnog zdravlja kao lekar u psihijatrijskoj službi Doma zdravlja u Bogatiću.

Milena Martinović
foto: Printscreen Youtube

Dr Dragan Stevanović Bone

U nedelju 12. septembra u Kovid bolnici u Kruševcu od posledica koronavirusa preminuo je dr Dragan Stevanović zvani Bone.

Doktor Dragan Stevanović, doktor opšte medicine, radio je u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, Doma zdravlja Vranje.

Rođen je 1961. godine, saopšteno je iz vranjskog Zdravstvenog centra.

OKTOBAR

Dr Zoran Stanković

Prof. dr Zoran Stanković, patolog, predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Bujanovac, Preševo i Medveđu i bivši ministar zdravlja i odbrane, preminuo je 5. oktobra 2021. godine od posledica infekcije korona virusom.

Rođen je 9. novembra 1954. godine u Trgovištu, kod Vladičinog Hana. Završio je Medicinski fakultet u Nišu 1980. godine. Doktorirao je 1997. godine. Specijalizaciju za sudsku medicinu i patologiju završio je na VMA 1988. godine. U čin general-majora je unapređen 2001. godine.

Karijeru je započeo kao vojni lekar u Peći i Vranju. Bio je patolog na ratištima bivše Jugoslavije. Važi za najmlađeg načelnika Vojnomedicinske akademije (VMA), na čijem čelu je bio od 2002. do 2005. godine.

Tokom svoje karijere bio je ministar zdravlja i odbrane u Vladi Republike Srbije i ministar odbrane Srbije i Crne Gore, a za predsednika Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu imenovan je 2012. godine.

Zoran Stanković
foto: Print Screen Youtube

Dr Ivana Latovljev

Od posledica korona virusa 17.10. je preminula mlada doktorka Ivana Latovljev, zaposlena u Domu zdravlja Kovačica.

Tužnu vest o koleginici koja nije uspela da se izbori sa smrtonosnim virusom, objavila je zdravstvena ustanova u kojoj je dr Ivana bila zaposlena.

Ivana Latovljev
foto: Printscreen/Facebook/Ivana Latovljev

Dr Rada Smiljanić

Imunolog Radmila Smiljanić (66) iz Užica preminula je od posledica kovida.

Važila je za izrazitog stručnjaka i dala je ogroman doprinos za zdravstvo u Užicu.

Radmila Smiljanić
foto: Printscreen/youtube/Televizija 5 Užice

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/ Ana P./Jelena M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.