JEDNA akcija otkrila da je Belivuk valjao drogu novog Eskobara: Nevoljina ekipa dobila MILIONE evra
Foto: Zorana Jevtić

nova saznanja

JEDNA akcija otkrila da je Belivuk valjao drogu novog Eskobara: Nevoljina ekipa dobila MILIONE evra

Posle hapšenja Ivana Armuša napravljene su prve naznake da je vodeći narko-bos Kolumbije imao saradnju sa kriminalnim organizacijama sa Balkana, o čemu je Objektiv ranije pisao

Objavljeno: 09:10h

Sa balkanskim trgovcima drogom blisko je sarađivao i najveći narko-bos Kolumbije Dario Antonio Usuga, zvani Otanijel, a njegovu robu po Srbiji su prodavali i pripadnici klana Veljka Belivuka.

Posle hapšenja Ivana Armuša napravljene su prve naznake da je vodeći narko-bos Kolumbije imao saradnju sa kriminalnim organizacijama sa Balkana, o čemu je Objektiv ranije pisao.

AKCIJA “MUSALA” SVE OGOLILA

Kako su tekli dani, tako se i saznavalo za nova hapšenja pripadnika ove organizacije. U Španiji su najpre uhapšena trojica državljana Hrvatske, na čijoj je jedrilici pronađena tona kokaina. Važno je napomenuti i da su evropske policije do tada dugo tragale za naslednikom 2018. godine uhapšenog Nenada Vinčića, koji je bio označen kao vođa ove bande.

Reč je o Srbinu koji je imao i pasoš Hrvatske. I sve do velike međunarodne akcije “Musala”, u kojoj je učestvovala i policija Srbije, nije bilo do kraja jasno ko je ko u hijerarhiji “balkanskog kartela”. A onda je javnost čula za Crnogorca koji je imao prebivalište u Novom Sadu Nebojšu Prelevića, jednog od 13 lica koja su tada uhapšena u Španiji.

Tada je isplivalo da je Prelević imao blisku saradnju sa Ljubomirom Krivokapićem, čovekom koji je označen kao telohranitelj jednog od vođe “škaljarskog klana”, a koji je izručen Crnoj Gori aprila ove godine zbog pokušaja ubistva “kavčanina” Miloša Radonjića 2016. godine. Dakle, unutar “balkanskog klana” bio je označeni “škaljarac”, ali to ih nije sprečavalo da posluju i sa “kavčanima”.

VEZA SA SLOVENIJOM

Prelević je živeo u Malagi i najčešće je putovao u Madrid i Barselonu, ali i u Srbiju, Mađarsku i Sloveniju. Baš ta veza sa Slovenijom razotkrila je da su i “kavčani” drogu kupovali od ove moćne grupe. Tek nekoliko meseci posle hapšenja ogranka “kavačkog klana” u Sloveniji saopšteno je i da su oni popadali tokom akcije “Musala”. Veze sa pripadnicima “kavčana” iz Slovenije održavao je i državljanin Srbije Zlatan Petrović (40), koji je uhapšen u Đironi u isto vreme kada i Prelević.

Smatra se da su “kavčani” iz Slovenije prošvercovali najmanje 790 kilograma kokaina, 2.249 kilograma konoplje, 96 kilograma hašiša, 10 kilograma heroina, 30 litara amfetamin baze, kao i velike količine oružja. Ranije je bilo reči da je deo droge koji je dolazio na tržište Srbije dopreman upravo iz Slovenije, kao i da je kriminalna organizacija Veljka Belivuka raspolagala upravo tim kokainom.

Veruje se da je slovenačka ćelija “kavčana” ekipi Velje Nevolje prebacila i najmanje 5,6 miliona evra u kešu, a postoje indicije da je deo tog novca pronađen u Belivukovim sefovima posle njegovog hapšenja.

GLAVA JE U DUBAIJU

Inače, otkriveno je i da je Prelević u nekoliko navrata bio u Dubaiju. Veruje se da je u ovom gradu i glavni šef ove bande Edin Gačanin, zvani Tito. Iako je Gačanin još tokom 2018. godine pokušavao da demantuje navode da je narko-bos, postoje dokumenta američke DEA i holandskog pravosuđa u kojima se navodi da je reč o čoveku koji ima značajnu ulogu u velikom međunarodnom lancu dilera droge.

Tih godina, upravo u Dubaiju su hapšeni poznati svetski kriminalci poput Marokanca Riduana Tagija, Čileanca Rikarda Rikelmea, Italijana Rafaela Imperijala, zvanog Pasta, inače označenog kao visokopozicioniranog člana italijanske “Kamore”, kao i saradnika Denijela Kinana iz Severne Irske.

10:26

HOROR U ŠKOLI U ARANĐELOVCU Nakon što su deca zbog trovanja završila u bolnici oglasio se stručnjak DECA UGROŽENA ZBOG LOŠE ISRANE

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.