NASILJE U PORODICAMA SVE JE UČESTALIJE: Jedna starosna grupa posebno je ugrožena
Ilustracija, Foto: Facebook/Lizma Dori

STRAŠNO

NASILJE U PORODICAMA SVE JE UČESTALIJE: Jedna starosna grupa posebno je ugrožena

U kancelariji zaštitnika gradjana smatraju da je saradnja i dobra koordinacija svih institucija veoma važna

Objavljeno:

Kriva nasilja nad starijim osobama od 2018. godine do danas znatno se povećala, a jedna od dobijenih analiza ukazuje da je najprisutnije psihičko nasilje nad starijim osobama, saopšteno je danas iz Kancelarije pokrajinskog zaštitnika gradjana.

Kako se navodi u saopštenju povodom 1. oktobra - Medjunarodnog dana starijih osoba, analizom praćenja izveštavanja elektronskih medija utvrdjeno je da su mediji najviše izveštavali o fizičkom nasilju, te da su u mnogo većem procentu žrtve nasilja žene u odnosu na muškarce starije životne dobi.

"Kada govorimo o izvršiocima nasilja nad starijim osobama utvrdjeno je da je najčešće izvršilac osoba muškog pola prosečne starosne dobi od 40 do 50 godina. Može se zaključiti da se nasilje nad starijim osobama najčešće dešava u porodičnom okruženju i to od srodnika, najčešće dece ili bračnog partera", navodi se u saopštenju.

U kancelariji zaštitnika gradjana smatraju da je saradnja i dobra koordinacija svih institucija veoma važna jer se na taj način na nasilje nad starijim osobama može adekvatno, pravovremeno i stručno reagovati.

Povodom Medjunarodnog dana starijih osoba Kancelarija pokrajinskog ombudsmana 1.oktobra će organizovati okrugli sto "Pravo na starost - nasilje nad starima", sa ciljem podizanje svesti institucija o postojanju nasilja nad starijim osobama, osnaživanja medjusobne saradnje i koordinacije u rešavanju i prepoznavanju situacija nasilja nad starijima.

Prema poslednjem popisu stanovništva Srbije od 2011. godine, stanovnika u starosnoj grupi od 65 do 85 godina i više bilo je ukupno 1.250.316, što je činilo 17,39 odsto stanovništva od ukupnog broja stanovnika Srbije.

Bonus video:

05:58

ĆERKA TOME ZDRAVKOVIĆA POSLE MNOGO GODINA NA OČEVOM GROBU Tata je hteo da se OPRAVDA za sve, s 18 godina sam odlučila da ga VIDIM

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.