JEZIVA ISPOVEST MAJKE ČIJE DETE IMA DAUNOV SINDROM: Pričali su joj da je ČUDOVIŠTE, upozorava na OVAKVE INCIDENTE!
Nasilje, Foto: Profimedia

tužno

JEZIVA ISPOVEST MAJKE ČIJE DETE IMA DAUNOV SINDROM: Pričali su joj da je ČUDOVIŠTE, upozorava na OVAKVE INCIDENTE!

Teodora, kao i svako dete sa Daunovim sindromom, nije shvatila da se desilo bilo šta loše, već se drugarima sve vreme smejala i radovala

Objavljeno:

Verovatno jedna od najvećih boli za roditelje dece sa smetnjama u razvoju je kada gledaju kako njegovog sina ili ćerku odbacuju zato što je različit. To je doživela i Marija M. majka Teodore (10), devojčice koja ima Daunov sindrom i kojoj je najveća želja da se druži sa drugom decom.

Tako je bilo i tog dana, kada je Teodoru mama izvela na igralište ispred njihove zgrade. Kako kaže Marija, dešavalo se da joj deca ismevaju ćerku, ali nikada na tako surov i grub način.

"Teodora se sakrila u kućicu, a 5-6 dece je na kućici u začikavaju je. Ona misli da se igraju, a oni svašta pričaju, da je čudovište, 'gledaj je, gledaj je kako obrće oči, hajde da je zadirkujemo'. Ja sam bila na metar od njih, ali nisam reagovala. Pustila sam da vidim dokle će. A oni počnu da se dogovaraju kako će, sledeći put kad izađe napolje, da je sačekaju ispred ulaza i da je prebiju. E, tu sam odreagovala", priča Teodorina mama.

Deca, kaže, deca nisu ni primetila da je ona sve vreme bila tu i kad su videla da im prilazi, odmah su se razbežala. Teodora, kao i svako dete sa Daunovim sindromom, nije shvatila da se desilo bilo šta loše, već se drugarima sve vreme smejala i radovala. Mariji je to slomilo srce.

"Njena neiskvarena duša ne može da shvati takvo ponašanje. Ona je mislila da je to nešto smešno, bilo joj je bitno samo da je s drugom decom, pa je na te uvrede još više poblesavila i smejala se. Htela sam da objasnim toj deci da to što je neko drugačiji, ne znači da je loš. Kakvi će oni ljudi sutra postati s ovakvim razmišljanjem?", pita se Marija i dodaje da je još žalije što su ta deca uzrasta od 7, 8 godina.

"Da su Teodorini vršnjaci, ne bi bilo problema. Oni je znaju, išli su s njom u vrtić i odmalena su naučeni da prihvate i dete koje je drugačije. To nam govori da je problem u sistemu koji ne neguje različitosti i koji ne omogućava da se deca sa smetnjama u razvoju istinski uključe u društvo. Ovakvi incidenti dešavaće se često, a naša deca će rasti u loše ljude", upozorava ova mama i navela da ako se smeješ detetu koje je drugačije, ono će se smejati sa tobom, jer njegova nevinost pobeđuje tvoje neznanje.

Bonus video:

01:59

U VOJVODINI ĐACI NA OKUPU, SA MASKAMA I U STRAHU OD KORONE

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.