DECI JE POTREBNA SOCIJALIZACIJA: Šta roditelji treba da urade ako primete da dete nema prijatelje u školi
Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju

DECI JE POTREBNA SOCIJALIZACIJA: Šta roditelji treba da urade ako primete da dete nema prijatelje u školi

Neka deca su otvorena, druga su sramežljiva i opreznija

Objavljeno: 23:52h

Često se dešava da deca iz nekog razloga ne mogu da se uklope u svoju okolinu. To može predstavljati veliki problem jer dete postaje “izopšteno” iz društva u periodu kad su mu prijatelji najpotrebniji.

Takođe, ako je vaše dete u različitom odeljenju sa svojim prijateljem, ne bi trebalo od škole da zahtevate da ga premeste u isti razred. Ako su zaista bliski prijatelji, njihovo prijateljstvo će se nastaviti i izvan učionice. Vaše dete će ovako imati odnose i sa drugom decom koji se vremenom mogu razviti u nova prijateljstva.

To je zapravo odlična prilika da dete počne da razgovara i da se druži sa ostalim vršnjacima.

– Ne treba da se brinete ako detetov stari prijatelj stekne nove drugare. Detetu može biti veoma teško što je njegov najbolji prijatelj tokom leta možda pronašao nove prijatelje i zbog toga se može osećati izostavljeno. Podstaknite dete da stvori krug prijatelja, umesto da se ograničava samo na jednog – rekao je psiholog Klare Dali.

Ona kaže da je najbolji način da dete stekne nove prijatelje ušravo taj da ga uključite u vanškolske aktivnosti ili da organizujete druženje za decu u vašoj kući. Na taj način dete ima šansu da se socijalizuje i da stekne nove prijatelje.

Škola
foto: EPA

Najvažnije je da ne budete nametljivi

Imajte na umu da sva deca nisu ista. Neka vole da se druže i stalno su okružena mnoštvom prijatelja, dok druga više uživaju sama ili eventulno uz jedno dete sličnih sklonosti. Neka deca su otvorena, druga su sramežljiva i opreznija. Ponekad treba pustiti dete da se samo snalazi među svojim vršnjacima.

Stručnjaci kažu kako se deca roditelja koji ih stalno nadgledaju i govore im šta da rade, rešavaju probleme umesto njih i slično, slabije nose sa izazovima odrastanja. Osim toga, istraživanje je pokazalo da im je teže da grade prijateljske odnose. Takvi roditelji decu stalno drže “pod lupom”, pokušavaju da ih zaštite u svakoj situaciji, a time im zapravo odmažu.

Osim što su opsednuti nadziranjem deteta, ovi tipovi roditelja skloni su detetu da nameću i kako da razmišlja, koim igračkama da se igra, a kojima ne, govore mu ko bi im bio dobar prijatelj, a ko ne…Na kraju deca takvih roditelja izrastaju u frustrirane, nesigurne ljude uverene da ništa ne mogu postići sami.

Naučnici sa Univerziteta Minesota su sproveli istraživanje na temu previše zaštitnički nastrojenih roditelja i zaključili da takav odnos zapravo može rezultirati time da deca imaju probleme u školi, počnu lopše da se ponašaju, slabije uče, teško im je da se skoncedntrišu, inate se i stvaraju probleme.

Deca, Đaci, Škola
foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Izuzetno je važno da dete nauči temeljne veštine – upravljanje svojim emocijama i ponašanjem, ali previše zaštitnički orijentisani roditelji ih sputavaju u tome.

– Naše istraživanje pokazalo je da deca koja imaju preterano zaštitnički nastrojene roditelje znaju da budu manje sposobna da se nose sa izazovima koje donosi školovanje i odrastanje – rekla je Nikol Peri, glavni autor studije.

Dodala je kako dobra emocionalna kontrola od strane roditelja poboljšava detetov učinak u školi.

(Espreso / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.