SPKINJA POKUŠALA DA OTRUJE STARICU U ŠVAJCARSKOJ: Planirala je da joj ukrade 80.000 franaka, napravila dobar plan
Ilustracija, Foto: Profimedia

užas

SPKINJA POKUŠALA DA OTRUJE STARICU U ŠVAJCARSKOJ: Planirala je da joj ukrade 80.000 franaka, napravila dobar plan

Srpkinja je u periodu od septembra do decembra 2018. godine čak tri puta pokušala da ubije penzionerku u domu Rozengarten u Laufen

Objavljeno:
  • 92

Državljanka Srbije (32) koja je u Švajcarskoj radila kao medicinska sestra u staračkom domu optužena je da je pokušala da otruje staricu (80) ricinusovim semenkama. Motiv neverovatnog zločina je novac, pošto je Srpkinja, navodno, planirala da ukrade 80.000 franaka sa staričinog računa.

Sudski postupak protiv srpske državljanke je u toku, a tužilac je prekjuče zatražio da joj se izrekne kazna od deset godina robije.

Troje optuženih

Kako su preneli švajcarski portali, Srpkinja je u periodu od septembra do decembra 2018. godine čak tri puta pokušala da ubije penzionerku u domu Rozengarten u Laufenu. Na optuženičkoj klupi se, osim Srpkinje, nalazi i njena koleginica, koja je nabavila otrovne semenke, kao i još jedan muškarac (45), koji je imao ovlašćenje da raspolaže staričinim novcem, ali nije hteo da prijavi krađu.

Pre nego što je starica stigla u dom, jednom 45-godišnjem prijatelju je dala ovlašćenje da može da raspolaže njenim novcem na računu. Čim je stigla u starački dom, zbližila se sa medicinskom sestrom, koja je državljanka Srbije, pa je i njoj dala punomoćje da može da raspolaže sa 80.000 franaka, koliko je penzionerka imala na računu. Medicinska sestra je ubrzo zatim, bez staričinog znanja, podigla 20.000 franaka sa računa. Staričin prijatelj je znao za to, ali je to prećutao - pišu portali, i dodaju:

Srpkinja je nakon toga odlučila da otruje penzionerku kako bi joj uzela sav novac sa računa. Zamolila je svoju koleginicu da joj nabavi otrovne ricinusove semenke, obećavši joj da će s njom podeliti staričin novac. Prvi pokušaj trovanja, kako je tužilaštvo istaklo, dogodio se 19. septembra 2018.godine, kada je osumnjičena medicinska sestra podmetnula nekoliko otrovnih semenki u račiće i lepinje punjenje lososom, i sve to poslužila starici.

- Starica ju je pitala kakve su to semenke, a Srpkinja ju je ubedila da je to neki novi recept i da će joj se svideti. Starica posle toga nije imala ozbiljnijih zdravstvenih tegoba, pa joj je medicinska sestra ubrzo podmetnula novu turu ricinusovih semenki u preliv za kolač od jagoda. Penzionerki je posle toga pozlilo, ali nije posumnjala da je otrovana, pa joj je medicinska sestra u decembru 2018. dala otrovne semenke i treći put, stavivši ih u čaj. Starici je tada ozbiljno pozlilo, pa je brzo prebačena u bolnicu, gde je utvrđeno da je sistematski trovana.

Ubrzo potom uhapšene su Srpkinja i njena koleginica - preneli su tamošnji portali.

Pretraživala otrove

Srpkinja je u policiji priznala da je ukrala 20.000 franaka sa staričinog računa, ali je tvrdila da nije htela da je ubije. Pošto je utvrđeno da je preko telefona na internetu pretraživala otrovne biljke, pravdala se da je nabavila ricinusove semenke jer je htela da se ubije.

- Moj muž je bio nasilan prema meni, zato sam htela da se ubijem i na internetu sam istraživala otrovne biljke. U međuvremenu sam odustala od samoubistva, pošto se moj muž smirio, a ja sam zatrudnela po treći put. Priznajem da sam penzionerki uzela novac i zbog toga se kajem i moram da živim s tim, ali nisam htela da je povredim. Ja nisam zla osoba - ispričala je optužena.

Kada je reč o koleginici naše državljanke i optuženom muškarcu, oni su se branili ćutanjem. Tužilaštvo je za Srpkinju tražilo kaznu zatvora od deset godina, dok je za drugo dvoje optuženih traženo da dobiju po četiri godine robije. Advokat nesrećne starice zahteva da joj optuženi isplate 45.000 franaka odštete, kao i da vrate ukradenih 20.000 franaka i da isplate još 12.000 franaka za pravno zastupanje. Inače, ricinusove semenke su veoma otrovne, a medicinski stručnjaci upozoravaju da je samo desetak semenki dovoljno da izazove smrt odrasle osobe.

Uhapšene sestre svi hvalili

U anketi koja je sprovedena u Domu za stare u Laufenu obe optužene medicinske sestre su opisane kao veoma profesionalne i pune saosećanje. Nikada nije bilo pritužbi na njih. Međutim, pošto je optužnica podignuta, a nakon razgovora sa korisnicom doma koja zamalo nije nastradala, odlučili smo da našim medicinskim sestrama damo otkaz - rekao je upravnik ovog penzionerskog doma.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media