Severna Makedonija danas obeležava 30 godina nezavisnosti
Severna Makedonija, Foto: AP

DAN NEZAVISNOSTI

Severna Makedonija danas obeležava 30 godina nezavisnosti

Vence su položili i predstavnici vojske i brojnih državnih instutcija i diplomatskog kora, a Pendarovski je ordenom "8. septembar" odlikovao Stojana Andova

Objavljeno:

U Severnoj Makedonija danas se obeležava 30 godina nezavisnosti države. Povodom Dana nezavisnosti - 8. septembra pre podne su vence na grobove prvog predsednika Kire Gligorova i Borisa Trajkovskog, koji je poginuo u avionskoj nesreći, položili predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i delegacije Vlade i Sobranja.

Vence su položili i predstavnici vojske i brojnih državnih instutcija i diplomatskog kora, a Pendarovski je ordenom "8. septembar" odlikovao Stojana Andova, prvog predsednika višepaertijskog parlamenta i poslanike Sobranja u mandatu od 1990. do 1994.

Centralna proslava obeležavanja 30 godina nezavisnosti biće održana pred Sobranjem, sa početkom u 17.00 i, kako je najavljeno, "biće posvećena istorijskom referendumu 8. septembra 1991. godine, kada su gradjanke i gradjani Republike Makedonije potvrdili identitetski i anomski kontinuitet i masovno dali glas za nezavisnost države".

Na regeferendum 1991. godine izašlo je 72 odsto punoletnih gradjana, od kojih je 95 odsto odgovrilo pozitivno na pitanje: "Da li ste za samostalnu Makedoniju sa pravom da stupi u budući savez suverenih država Jugoslavije?".

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.