OTKRIVEN PLAN LIKVIDACIJE: Velja ne sme živ da napusti Crnu goru, planirano i ubistvo Miljkovića
Belivuk i Miljković, Foto: Printscreen

30. septembra pred sudom

OTKRIVEN PLAN LIKVIDACIJE: Velja ne sme živ da napusti Crnu goru, planirano i ubistvo Miljkovića

Zaštićeni svedok ranije je otkrio da su "škaljarci" verovali da je Belivuk ubio 20 njihovih drugova, kao i da odgovoran za egzekucije Igora Dedovića, jednog od vođa škaljarskog klana, i Stevana Stamatovića u Atini u januaru 2020, kao i za likvidacije Alana Kožara i Damira Hadžića u julu iste godine na Krfu

Objavljeno:

Ročište za kontrolu optužnice protiv optuženih za planiranje ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koje je danas bilo zakazano u Višem sudu u Podgorici odloženo je za 30. septembar zbog opravdanog odsustva člana veća, prenose Vijesti.

Kriminalna grupa planirala je da likvidira Belivuka i Miljkovića 22. januara na aerodromu u Tivtu. Inače, da podsetimo, Janko Vukadinović, pripadnik škaljarskog klana, osumnjičen je da je iz zatvora Spuž organizovao ubistvo Belivuka i Miljkovića. Protiv Vukadinovića i petorice pripadnika njegove organizovane kriminalne grupe podignuta je optužnica, a povodom ove istrage tužilaštvo je i obezbedilo zaštićenog svedoka, kodnog imena Kamenko Kuč.

- Zaštićeni svedok ranije je otkrio da su "škaljarci" verovali da je Belivuk ubio 20 njihovih drugova, kao i da odgovoran za egzekucije Igora Dedovića, jednog od vođa škaljarskog klana, i Stevana Stamatovića u Atini u januaru 2020, kao i za likvidacije Alana Kožara i Damira Hadžića u julu iste godine na Krfu - kaže sagovornik Dana.

Kamenko Kuč naveo je da je, kao i plan za likvidaciju, organizaciju bekstva osmislio Vukadinović, a da je s njim bilo planirano da pobegnu i V. L. i M. M.

- Izjavio je da mu je Janko rekao da su oni dali 1.000 evra komandiru u zatvoru da bi im uneo konopce i kuke koji će im poslužiti za beg. Prema tom planu, ova dvojica je trebalo da za vreme šetnje pobegnu kroz žicu koju bi presekao saradnik. Bila su im potrebna i dva motora, koja bi bila parkirana pored trafike u blizini Spuža - prenose crnogorski mediji.

Veljko Belivuk, Zdravko Radojević
foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas

Međutim, pošto su u to vreme počele kiše, navodno su promenili plan i kupili "golf". Za detaljno planiranje, prema njegovim rečima, koristili su kripotovane telefone.

On je objasnio da je Vukadinović u to vreme već uveliko bio iza rešetaka, a da je njegovo bekstvo trebalo da se realizuje oko Nove godine.

- Međutim, sve je palo u vodu jer je Vukadinović završio u samici - navodi se, kako prenosi Dan, u dokumentu iz istrage.

Kuč je, kako je ranije pisala Pobjeda, otkrio i da je naređenje bilo da Belivuk mora da se likvidira, dok ubistvo Marka Miljkovića nije bilo obavezno.

- Bilo mi je podvučeno da "Velja ne sme živ da napusti Crnu Goru". Kako je dalje objasnio, nakon izvršene likvidacije, egzekutoru je trebalo da bude obezbeđen prevoz do plaže Jaz u Budvi, nakon čega bi preko Bosne bio prebačen u Južnu Ameriku - rekao je tad sagovornik.

Zaštićeni svedok je pojasnio da je u metu, Belivuka, trebao da puca dok je čekao u redu za čekiranje karata i pojasnio da je to bilo izvodljivo jer prilikom ulaska u zgradu aerodroma nema skeniranja sve do prostora gde se čekiraju karte.

Ubistvo Marka Miljkovića koji je 18. januara sa Belivukom došao u Crnu Goru na babine Radoju Zviceru vođi suprotstavljenog, kavačkog klana, "nije bilo obavezno".

Za ubistvo Belivuka je nuđeno 500.000 evra, a za Miljkovića 300.000 evra.

Vukadinović je, kako se navodi u optužnici, sve organizovao iz Istražnog zatvora u Spužu. On je kriptovanim telefonom saopštio zaštićenom svedoku da mete planiraju povratak u Beograd letom u 10 časova i predočio mu da je organizovano njegovo bekstvo nakon likvidacije kao i da u slučaju da bude uhapšen, novac koji bi njemu pripao dobila bi njegova porodica.

To mu je kasnije potvrdio i svedok saradnik Hasan Turković, koji mu je taksijem u Tivat poslao pancir i 100 evra.

Zaštićenog svedoka je u Tivtu dočekao optuženi Jovanović koji je imao i zadatak da ga poveze do tivatskog aerodroma gde bi Kamenko Kuč presudio dvojici srpskih državljana dok je oružje za ovo ubistvo dobio od optuženog Radovana Stanišića.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.